Protesty zafungovaly: Prezident Duda vetoval justiční reformu

Polský prezident nečekaně oznámil, že nepodepíše kontroverzní zákony omezující nezávislost soudů. Přinášíme fotky z protestů.

Prezident Polska Andrzej Duda nepodepíše dva kontroverzní zákony navržené a schválené vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), které měly koncentrovat moc nad justicí v rukách ministra spravedlnosti. „Zákony o Nejvyšším soudu a Národní justiční radě se nestanou částí polského právního řádu,“ řekl Prezident Duda v televizním vystoupení v pondělí dopoledne.

Zákony, které poslanci a senátoři v minulém týdnu odhlasovali, vzbudily vlnu nevole – od minulého víkendu protestovaly v ulicích řady polských měst desetitisíce lidí. Během největší demonstrace ve čtvrtek 20. července vyšlo do ulic více než sto tisíc lidí po celé zemi. Domáhali se nezávislých soudů a vkládali naděje v prezidentské veto. Zdá se, že hesla jako „Andrzeji vetuj“ a „Svobodné soudy“ na prezidenta Dudu zapůsobila. Tlak občanů se vyplatil.

Ve svém prohlášení v pondělí dopoledne prezident Duda nepřímo zmínil nesouhlas občanů jako jeden z faktorů, který vedl k jeho rozhodnutí: „Změna zákonů musí přijít, ale způsobem, který nebude dělit společnost a stát.“ Podle jeho slov vedl přes víkend rozsáhlé konzultace. Největší vliv na něj měla bývalá disidentka Zofia Romaszewska, která ho varovala, že už nechce znovu žít v politickém systému, ve kterém má jeden člověk kontrolu nad všemi soudy. Právě to v případě reformy hrozilo. Ačkoli to ve vystoupení neuvedl, svou roli mohl hrát i tlak ze strany Evropské unie, která hrozila sankcemi.

Pokusy o justiční reformu v Polsku tímto ovšem nekončí. Prezident prohlásil, že doufá, že nové zákony budou připraveny během dvou měsíců. Jedná se tak jen o dílčí vítězství opozice a občanů. Důvodů k velkému optimizmu není mnoho i kvůli tomu, že během vypjaté atmosféry posledního týdne PiS navrhlo i několik jiných kontroverzních zákonů, které ovšem ušly pozornosti veřejnosti – mimo jiné zákon, který by usnadňoval exekuce bez poskytnutí náhradního ubytování nebo návrh na pozastavení rozvoje zelené energie v Polsku.

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále