Norští islamofobové si spletli autobusové sedačky se ženami v burkách

Ultrapravicová facebooková skupina přepjatých vlastenců z Norska se minulý týden vyrovnávala s „důkazem“ o islamizaci Evropy.

„Nenávist je nedostatek představivosti,“ napsal v románu Moc a sláva britský spisovatel Graham Greene. Nemusí tomu tak ale být vždycky, jak dokazují zarytí ultrapravicoví odpůrci imigrace z norské facebookové skupiny Fedrelandet viktigst (Vlast především), které minulý týden vyděsil hrůzostrašný výjev v podobě šesti prázdných autobusových sedaček.

Novinář Johan Slattavik se prý jednoho večera nudil a rozhodl se vyvěsit ve skupině fotografii s nevinným popiskem: „Co na to lidi řeknou?“ Člověk je už dnes zvyklý na ledacos, ale to, co následovalo, by přesto čekal málokdo. Patriot za patriotem se začali předhánět v tom, jak děsivé a tragické scény se stali svědky. „Je to strašidelné, měli by to zakázat. Nikdy nevíte, kdo se tam skrývá. Mohli by to být teroristé se zbraněmi,“ napsal jeden z ostražitých uživatelů. „Myslel jsem, že to přijde až v roce 2050, ale děje se to už TEĎ!!!!“ neustál tíhu okamžiku další. „Opravdu jsem se zasmál,“ řekl WorldViews, zahraničnímu blogu The Washington Post, sám Slattavik.

Ze situace se stal virální hit poté, co uživatel Sindre Beyer minulý pátek zveřejnil na svém profilu snímky jednotlivých reakcí. „Co se stane, když v nechutné facebookové skupině zveřejníte fotku prázdných sedaček a skoro všichni si myslí, že vidí burky?“ napsal Beyer, jehož příspěvek pobavil tisícovky čtenářů. „Když už si říkám, že mě tahle skupina nemůže ničím překvapit, udělá tohle,“ nepřestává se divit jeden z uživatelů. „Myslím, že jsem prošel testem. První věc, co mě napadla, byla, že vidím skupinu Darth Vaderů,“ dodává jiný uživatel. „Tak to máme potvrzené: ti nejnenávistnější jsou zároveň nejblbější,“ shrnuje další.

Celá situace ilustruje, jak snadno ustrašení lidé činí unáhlené a iracionální závěry. Pokud chtějí vidět něco, co jim potvrdí jejich představy, a mohou to být sebevětší bludy, prostě to uvidí. Přesně takoví jsou ideálním cílem pro mnohé islamofobní weby, které na strach a nedostatek kriticismu svých čtenářů spoléhají. Proto nás v roce 2017 mohou sužovat běsy v podobě Arabů pojídajících pistácie nebo zlověstných autobusových sedaček…

 

Čtěte dále