Klasifikace alternativní pravice

Co je takzvaná alt-right? Nedávný výzkum ukázal, že tato skupina nebezpečně sílí.

Pravděpodobně máte základní představu o tom, co je takzvaná alternativní pravice (alt-right): skupina bílých šovinistů a nacionalistů, které spojuje vášnivý odpor k „politické korektnosti“, „kulturnímu marxismu“ a otravným „bojovníkům za sociální spravedlnost“. Možná jste i četli o tom, že by se tento termín měl přestat používat a namísto toho bychom je měli nazývat pravými jmény, tedy fašisty a neonacisty. Ve světle protestů za sjednocení pravice v Charlottesville jsou tyto hlasy ještě naléhavější. Tato fráze má zahrnovat lidi, jako je Richard Spencer, který je hlavou šovinistického think-tanku National Policy Institute, nebo Milo Yiannopoulos, který je virtuálním trollem a provokatérem. Pokud ale zabrouzdáme do hlubin internetu, zjistíme, že takových lidí je mnohem víc.

Různé tábory  a postoje

Alt-right není jenom jedna skupina. Nemá žádnou jasnou identitu. Tvoří spíš volné sdružení lidí s rozdílným původem, kteří by na sebe normálně nenarazili: znudění teenageři, hráči počítačových her, aktivisté za práva mužů, konspirační teoretici a samozřejmě bílí nacionalisté a neonacisté. Nicméně díky internetu začínají tvořit soudržnou skupinovou identitu. A máme data, kterými to lze dokázat.

The_Donald“ je komunita na Redditu, která má více jak 450 tisíc členů. Je to živná půda pro alternativní pravici a také místo, kde se formuje její identita. Podle datové analýzy serveru FiveThirtyEight se jedná o nejfanatičtější komunitu příznivců Donalda Trumpa a samotný Reddit tvrdí, že to je čtvrtá nejnavštěvovanější stránka ve Spojených státech – hned za Facebookem, Googlem a YouTube.

Platforma The_Donald a další místa alternativní pravice slouží jako prostor pro setkávání nespokojených mužů s nejrůznějšími příběhy, v němž mohou společně sdílet svoji nenávist.

Snažil jsem se porozumět řeči alternativní pravice a tomu, co nám může říct o těch, kdo ji tvoří. V rámci projektu Univerzity v Amsterdamu jsem se byl díky současným datovým nástrojům schopen prohrabat každým komentářem, který kdy byl na Redditu publikován – celkem jich jsou tři miliardy.

Zaměřil jsem se na skupinu The_Donald a použil jsem skript, který ukazuje, jaká slova se nejpravděpodobněji objeví v té samé diskusi. Když jsem to zkombinoval s nástrojem, který zobrazuje, v jakých částech Redditu se nacházel stejný diskutér, zjistil jsem, že alternativní pravice netvoří jenom jeden hlas: skládá se z různých táborů a sdílí různé postoje stejně jako způsoby, jakými je lze vyjadřovat. Ty je možné podchytit skrze specifické výrazy, které používají, stejně jako témata dalších skupin, v nichž se vyskytují.

Jinými slovy: podařilo se vytvořit taxonomii trollů. Kdo jsou tedy zač a jaký jazyk používají?

Diskutéři blbostí z 4chanu. Tito muži (opravdu se téměř výhradně jedná o muže) přicházejí z 4chanu, tedy memetické platformy přímo z útrob internetu. Většinou se snaží provokovat a znechucovat lidi používáním extrémně rasistických, sexistických a antisemitských urážek, aniž by se nutně museli ve všem ztotožňovat s rasistickou ideologií. Jsou to lidé, se kterými se není možné hádat, protože každý pokus vést s nimi vážnou debatu skončí jejich zvoláním, že si dělají pouze legraci. Ostatní uživatelé v rámci skupiny The_Donald o nich vášnivě referují jako o „ozbrojených autistech“, což je označení, které se vysloužili za několik organizovaných hackerských útoků v rámci kolektivu Anonymous. Můžete je vidět diskutovat o memech, jako je žabák Pepe či „Kekistán“, nebo o „normálech“, kterými pohrdají. Mezi jejich nejčastější výrazy patří: kek, Pepe, deus vult, tendies, God Emperor Trump.

Reakcionářští hráči. Úzce souvisejí s první skupinou: tito trollové se radikalizovali v rámci nenávistného hnutí GamerGate, vystupujícího proti feminizaci herního průmyslu. Mají v lásce počítačové hry a skutečně nesnáší bojovníky za sociální spravedlnost, homosexuály a feministky, kterým podle jejich názoru podlézají herní a filmová studia takovými produkty, jako je třeba Wonder Woman. Často je můžete vidět v debatách o komunitě transsexuálů, kde neustále opakují, že existují jenom dva gendery. Mezi jejich nejčastější výrazy patří: SJW, snowflake, pandering, tumblr, feminist, triggering, GamerGate, virtue signalling.

Aktivisté za mužská práva. Tahle skupina sestává z lidí, kteří vedou otevřenou kampaň za mužská práva (jejich oblíbenými tématy jsou boje o střídavou péči nebo smrt na pracovišti) a zahrnuje i antifeministy a nejrůznější misogyny. Na Redditu je najdete ve skupině Incels (zkratka pro „involuntary celibates“, tedy osoby, kteří žijí v nedobrovolném celibátu – chtějí mít sex nebo si najít partnera, ale nedaří se jim to a viní z toho ženy), v diskusi MGTOW („Men Going Their Own Way“ – muži, kteří jdou vlastní cestou. Ti jsou přesvědčeni, že jediné skutečné osvobození ve světě, jemuž dominují ženy, spočívá v naprostém odmítnutí jakékoli komunikace s ženským pokolením) a v několika dalších skupinách, jako je The Red Pill nebo Return of Kings. O ženách se vždy vyjadřují jako o „females“ a mužům, které vnímají jako slabé, říkají „cucks“ (k tomu se ještě dostaneme). Nejčastější slova: females, cuck, bitch, Chad, alpha, beta, omega.

Antiglobalisté. Tihle lidé zbožňují postavy, jako je Alex Jones, Steve Bannon, Sean Hannity, stejně jako konspirační teorie – a mluví o nich skutečně často. Podstatně méně jsou okouzleni Georgem Sorosem (ačkoli jsou jím stále posedlí), který financuje všechno, co sami nenávidí, Emmanuelem Macronem, Johnem McCainem a Paulem Ryanem. Je možné na ně narazit ve fóru uncensorednews (což jsou v zásadě zprávy o špatných věcech, které páchají příslušníci menšin a levičáci) nebo conspiracy. Jejich velikášský konspirační jazyk může znít absurdně, nicméně stává se čím dál víc vzájemně provázanou a důležitou součástí stránky The_Donald. Nejčastější výrazy: globalist scum, the establishment, puppets, elites, masters, George Soros, cultural Marxist.

Bílí šovinisté. Může se to zdát překvapující, ale výrazy spjaté s bílým šovinismem jsou na stránce The_Donald docela výjimečné. Je to primárně z toho důvodu, že otevřený rasismus je tady zakázán. Implicitní nebo zakódovaný rasismus je tady naopak běžný – jako například projevování islamofobního sentimentu, který je předkládán jako kritika islamismu, nebo tvrzení, že „islám není kompatibilní se západní kulturou“. Nejčastější výrazy: Islam, (creeping) Sharia, deus vult, western culture a různé rasistické nadávky

Po dlouhou dobu platilo, že tyto skupinky v zásadě neměly důvod spolu jakkoli komunikovat. Nebylo mnoho společných témat mezi memetiky, počítačovými hráči, sexisty, konspiračními teoretiky a rasisty. I z toho důvodu, že Reddit funguje tak, aby si každý dokázal najít své vlastní specifické místečko ve virtuálním prostředí, se tyto komunity příliš často nepotkávaly. To se ale změnilo.

The_Donald jako identita

Během posledního roku a půl si tito trollové utvořili společnou identitu okolo trumpismu a začali se sjednocovat. Znudění teenageři a hráči se začínají učit konspirační antiglobalismus stejně jako islamofobii a děje se tak přímo před našima očima na veřejném diskusním fóru.

The_Donald zahrnuje všechny tyto rozdílné skupiny, jež jsou vymezeny členstvím svých aktérů v různých debatních fórech a slovníkem, který používají výhradně oni sami. Vytvořili si vlastní fráze, jako například MAGA (Make America Great Again). Klíčovým pojmem tohoto dialektu je ale „cuck“, což je zkratka slova „cuckold“, které znamená „paroháč“, jakožto výraz označující muže, kteří dovolují svým ženám spát s jinými muži (a mohou v tom nacházet i sexuální potěšení z vlastního ponížení). Používání tohoto termínu se stalo bezmála podmínkou členství v komunitě alternativní pravice.

S používáním výrazu „cuck“ se setkáte v různých kontextech. Například je to termín „cuckservative“, který se používá proti konzervativcům, kteří jsou vnímáni jako příliš měkcí a dovolují, aby do jejich zemí (většinou v Evropě) proudil islám a muslimové. Pochopitelně tu „cuck“ označuje i liberály. Ve skupině The_Donald tak letí novotvary jako „libcuck“, „cuckbook“ nebo „starcucks“. Můžete se s nimi setkat i na různých debatách na Facebooku.

Platforma The_Donald a další místa alternativní pravice slouží jako prostor pro setkávání nespokojených mužů s nejrůznějšími příběhy, v němž mohou společně sdílet svoji nenávist. Všichni začínali v rozdílných částech internetu s odlišnými zájmy a slovníky. Když se nacházejí mimo stránku The_Donald, zůstávají odděleni, ale čím častěji se na ní ocitají, tím se jejich představy o světě stávají zhoubnějšími. Formují soudržnou skupinovou identitu, která je ukotvena i ve společném slovníku a která je spojuje kolem jejich společné nenávisti vůči liberalismu a lásky k Donaldu Trumpovi.

Jsme tak svědky radikalizace mladých bílých mužů prostřednictvím média žabáckých memů. Jediné, co k takovému zjištění potřebujeme, je podívat se na jazyk, který používají. Alternativní pravice doposud není jednotná, ale brzy už se jednotnou stane.

Autor se zabývá výzkumem digitální kultury a internetových komunit.

Z anglického originálu Linguistic data analysis of 3 billion Reddit comments shows the alt-right is getting stronger, publikovaného na webu Quartz, přeložil Martin Vrba. Redakčně kráceno.

 

Čtěte dále