Možnost stíhání odhání Babišovi voliče

Výzkum agentury Median ukazuje, že na rozdíl od předchozích kauz může současné stíhání ministra financí ohrozit jeho volební preference.

V souvislosti s kontroverzními kauzami kolem Andreje Babiše se pomalu začíná rozplývat mýtus o jeho politické nezranitelnosti. Když se na půdě Poslanecké sněmovny otevíralo téma sporného financování proslulého Čapího hnízda, probíhala mediální aféra s nahrávkami nebo bylo na stole téma korunových dluhopisů, scénář byl pokaždé stejný: ti, kdo očekávali, že Babišova aura v očích voličské veřejnosti ztratí něco ze svého lesku, se mýlili. Zmíněné kauzy preferencím hnutí ANO neuškodily a některé naopak přispěly k jejich nárůstu.

Dalo by se tedy očekávat, že podobná reakce nastane i v případě současné eskalace dění okolo zmíněného Čapího hnízda, kdy policie žádá sněmovnu o vydání Babiše. Agentura Median přinesla bleskový průzkum, jenž si klade za cíl zmapovat postoj české veřejnosti v této konkrétní kauze. Některé z výsledků mohou být překvapující.

Drtivá většina lidí (94 %) ví, že „policie chce Babiše stíhat“, nicméně polovina z nich neví, „o co v kauze přesně jde“. Median k tomu ovšem dodává, že reálná znalost může být ještě nižší, protože lidé neznalost hůře přiznávají. Více než polovina respondentů (59 %) považuje tuto kauzu za důležitou pro směřování politiky a společnosti v Česku a stejně tak nadpoloviční většina (53 %) důvěřuje spíše verzi policie. Naproti tomu verzi Andreje Babiše v této věci věří jen 29 % lidí. Velká většina (68 %) je pak přesvědčena, že by předseda hnutí ANO měl být Sněmovnou vydán k trestnímu stíhání. Zajímavé je i to, že celkem 60 % respondentů se domnívá, že by prezident neměl po případných vyhraných volbách jmenovat Babiše premiérem, pokud by tou dobou byl ještě trestně stíhaný.

Jádrových voličů ANO se ovšem kauza příliš nedotýká a u 28 % z nich důvěra v Andreje Babiše ještě posílila. Nelze u nich v zásadě očekávat citelnou ztrátu voličské přízně, která se v tuto chvíli může pohybovat maximálně v jednotkách procentních bodů. Výraznější skepsi ale potvrzují volní a potenciální voliči ANO. Babišovy preference se zatím tedy nehroutí, ale v současnosti narážejí na své limity.

 

Čtěte dále