Ruští youtubeři i rappeři ukazují světu beznadějnou strnulost

Jak Kreml ovlivňuje nejmladší generaci Rusů pomocí youtuberských hvězd?

Přes deset milionů lidí žije v Ruské federaci pod hranicí chudoby. Na vině je zejména extrémní míra korupce, kterou různé zájmové klany přetransformovaly v důmyslný systém. Proti němu bojuje nejen svými videi opoziční prezidentský kandidát Alexej Navalnyj a jeho následovníci. Jeho momentálně nejviditelnějšími souputníky jsou někteří ruští youtubeři. Ačkoli by se Navalnyj i jeho podporovatelé rádi přiblížili Evropě a „západnímu“ myšlení, hodnoty šířené mnohými nejvlivnějšími youtuberskými kanály jsou těm evropským hodně vzdálené. Jejich vlivu na společnost si už dokázal všimnout i Kreml. Vytvořil poradní orgán Dumy, jakousi radu bloggerů, která má přinášet mladistvý vhled do ruské politiky. Tito obhájci putinovské politiky dostávají za svá videa zaplaceno. Peníze od Kremlu jsou bonusem k výdělku ze samotného zveřejňování obsahu na YouTube. Vladimir Putin se nejmladší publikum snaží oslovit různě. Rapper Ptacha nahrál track o tom, že protesty z letošního 26. března zaplatil strýček Sam. Alisa Voks (bývalá zpěvačka populární kapely Leningrad) zase ve svém hitu Malyš (Děcko) vyzývá děti k tomu, aby se naučily mlčet a nestaraly se o věci dospělých.

Krásné mladé Rusko

Z videí s miliony zhlédnutí se často tak nějak mimoděk dozvídáme, že současná mladá generace v Rusku je silně nesnášenlivá vůči homosexuálům, ženám, lidem jiné barvy pleti či náboženského vyznání. Není snad videa, ve kterém bychom se nedozvěděli, že homosexuálové jsou ve skutečnosti pederasti a patří jim jen výsměch a zostuzení. Afroameričané zase prý umí jen prodávat drogy a k ničemu jinému se nehodí. Přistěhovalci z bývalých republik Sovětského svazu berou Rusům práci a Židé kradou a rozkládají systém.

Při pohledu na nejmladší generaci veřejně působících lidí v Rusku je současnost i budoucnost federace velmi depresivní.

V dnešním Rusku tedy sledujeme bitvu o hlasy nejmladších voličů prostřednictvím jim nejbližších idolů, ať už jde o rappery nebo youtubery, kteří se politizují a stávají se hlasem propagandy. Ani jedna skupina nevychází z boje o přízeň jako jasný vítěz. Zatímco jsou jedni placeni Kremlem a jednoduše replikují připravené scénáře, druzí šíří prazvláštní mix protikorupčních, protiputinovských a zároveň homofobních, antisemitských a rasistických názorů, čímž přiživují nenávist uvnitř ruské společnosti. Samozřejmostí je také vysoká míra misogynie. Ženy nejsou v ruské společnosti vnímány jako rovnocenné mužům. Mladá generace ovšem sexismus a opovrhování ženami šíří bez problémů dál.

Největším problémem mladé ruské generace je totiž uvíznutí myšlenkách, které přejímají od svých rodičů. Americké hnutí musí při pohledu na vývoj Ruska za posledních dvacet šest let blednout závistí. Antifašistické hnutí je téměř rozprášeno. Neonacisté jsou podporováni přímo prezidentem. Zákaz propagace „homosexualismu“ je společností přijímaný jako norma. Opozičník-populista Navalnyj, který chce zavést vízovou povinnost pro přistěhovalce z postsovětských republik, se netají se svými známostmi s opravdu aktivními neonacisty (Dugin, Děmuškin, Letov, Limonov) a obecně se dá říct, že Rusko dnes nestojí před nějakou vysloveně pozitivní volbou.

Nastupující generace bude pro Rusko klíčová. A právě její nejvýraznější mluvčí na ní mají největší vliv. Nabízím vám proto přehled nejzásadnějších politicky angažovaných youtuberů Ať už jsou s Kremlem nebo proti němu, kamarádit byste se s nimi nejspíš nechtěli.

Smotra TV

Erik „Davidyč“ Kitaušili je zásadní postavou všech ruských street racerů. Založil a provozuje webové fórum Smotra, kde se uživatelé baví o tuningu svých automobilů, domlouvají si drag racing v ulicích měst a probírají otázky motoristiky.

Davidyč a jeho parta ze Smotry byli například zásadně nápomocní v boji s tzv. Bandou GTA – sadistickou skupinou, která zabíjela řidiče na trase M4 Don vedoucí z Moskvy do Novorossijsku. Tato kriminální skupina používala policejní ježky k propíchnutí kol automobilu a poté, co řidič začal kolo opravovat, byl zastřelen do zátylku. Banda GTA to dělala „pro radost“. Z automobilu nebylo totiž téměř nikdy nic odcizeno. Občas jen mobilní telefon, aby pozůstalí neměli žádnou možnost spojit se s řidičem. Banda navíc byla osobní ochrankou Alekseje Staroverova – vedoucího Úřadu generální prokuratury. Její řádění za sebou zanechalo sedmnáct obětí. Partička ze Smotra TV jezdila každý den po několik týdnů po zmíněné trase a hledala pachatele. Celou kauzu zmedializovala takovým způsobem, že nebyl v celém Rusku snad nikdo, kdo by se jí nevěnoval.

Poté se Davidyč pustil do boje s korupcí – zjišťoval, kteří dopravní policisté jsou ochotni přijmout úplatek, nahrával s nimi videa, která posléze zveřejňoval na svém youtubovém kanálu SmotraTV. Ve chvíli, kdy Davidyč oznámil, že vydá video o korupci nejvyšších činovníků z GIBDD (adekvátní naší hlavní inspekci dopravní policie), byl zadržen a odsouzen za víceméně smyšlený trestný čin. Trest si stále odpykává ve vězení.

Kitaušili navíc pořádal „Smotra Probeg“ – akci, během níž objížděl se svými následovníky celé Rusko a rozdával v dětských domovech hračky. Předtím, než se stal obětí ruského systému, ale stihl napáchat dost škod. Byl velkým obhájcem politiky Vladimira Putina. V době své největší slávy se rozhodl založit politické hnutí Lidé. K účasti v něm nepřizval nikoho jiného než Dmitrije Děmuškina – neonacistu a zakladatele hnutí Slovanská jednota.

Jurij Chovanskij

Jeden z nejkreativnějších ruských youtuberů současnosti Jurij Chovanskij vymýšlí řadu zajímavých formátů, ať už je to hodnocení kvality nejlevnějšího piva dostupného v supermarketech, „pokec“ u baru, který má zbudovaný ve vlastním bytě, či „shawarma policie“ – projektu, v němž se svými kamarády youtubery navštěvuje různé kouty Petrohradu a zkoumá kvalitu nabízeného tradičního blízkovýchodního jídla. Posledních několik týdnů tráví bojem s mafií Kirila Kalašnikova, který ho fyzicky napadl a dlouhodobě se snaží ničit život i dalším youtuberům. Mimo to ale takřka v každém videu zesměšňuje homosexuály, ponižuje ženy nebo lidi jiné barvy pleti. Co do intenzity a agresivnosti těchto prohlášení patří mezi tři nejvlivnější ruské xenofoby.

Saša Spielberg

Alexandra Alexandrovna Balkovskaja neboli Saša Spielberg je tvrdá zastánkyně putinovské politiky a řečnice rady youtuberů v Dumě. Přiblížila poslancům život mladých youtuberů a jejich vize. Je odpůrkyní protestů pořádaných Navalným, protože nevidí žádný důvod podporovat opozici, které vadí, že Medveděv nosí „žluté tenisky“. Na základě těchto tenisek bylo Navalného Fondem boje s korupcí zahájeno pátrání, které vyústilo v padesátiminutový film Pro vás to není žádný Dimon, který ukazuje všechny Medveděvovy majetky získané obrovskou korupční sítí organizací, jež řídí Medveděvův spolužák z práv Ilja Jelisejev.

Spielberg, narozená v roce 1997, prožila část dětství v Evropě. Její otec Alexandr Balkovský je významným investorem reklamní agentury Z-Agency. Ta je vedena Timurem Bekmambetovem, autorem ruských kasovních trháků Noční hlídka, Denní hlídka nebo Abraham Lincoln: Lovec upírů. Bekmambetov patří mezi nejaktivnější podporovatele Vladimira Putina a jeho tzv. proruské (nebo chcete-li velkoruské) politiky.

BigRussianBoss show

Igor Lavrov (Boss) a Stas Končenkov (Young P & N) jsou velmi dobří rappeři. Jejich BigRussianBoss show je navíc jeden z nejzábavnějších a nejvýpravnějších kanálů, které současný ruský YouTube nabízí. Vše má ale opět i svou odvrácenou stranu. Boss nosí „kožich“, zlaté prsteny, řetězy, umělé vousy, brýle, korunu. Prohlašuje, že je z Miami a je nesmírně bohatý. Young P& N sedí celou dobu v pozadí v balaclavě a téměř nemluví. Jde v podstatě o „klasickou“ talk show. Má parodovat „tupé černochy“ a jejich styl. Pořad se projevuje rasisticky nejen vůči Afroameričanům. Přistěhovalci z Kavkazu jsou v něm napadáni jako nejpodřadnější skupina lidí. Například v díle s Amiranem Sardarovem, který má přes dva miliony odběratelů, celou dobu jedou naprosto jednoduchý humor ve vztahu k Amiranovu původu.

Integrální součástí show je i „test na pidora“. V každém díle se Boss & Young P & N kreativně snaží zjistit, zdali je návštěvník show „pidor“. Český ekvivalent tohoto ruského slangového slova by nejspíš byl „buzík“.

StopCham

Občansky prospěšný projekt založený v roce 2010 Dmitrijem Čugunovem. Parta lidí si po Moskvě točí lidi, kteří páchají dopravní přestupky, prosí řidiče, aby přeparkovali svá auta, blokují chodníky, po nichž si řidiči chtějí zkrátit cestu nebo objet kolonu. Vše zveřejňují na YouTube. Skoro v každém videu dojde k potyčce mezi skupinkou a řidičem. Samozřejmě i zde se dozvíme, že ženy nejsou zrozeny k řízení, během nezávazné komunikace uvnitř skupiny se odsuzují „pidorové“ a tak dále.

Ze všech popisovaných kanálů má v sobě jako jediný alespoň touhu po změně a účastníci skupiny patří z větší části k podporovatelům opozičníka Navalného. Podařilo se jim inspirovat mladé lidi i v jiných městech Ruské federace, aby založili lokální pobočky hnutí a usilovali o změnu stávajícího stavu.

Z původní moskevské skupiny se po čase vydělil Islam Ismailov. Ten se také snažil dělat jakousi městskou hlídku, která by kontrolovala dodržování koránu mezi moskevskými muslimy. Ve videích napadal muslimy, kteří byli opilí, nebo pranýřoval muslimky za nedostatečnou míru zahalení. Tato videa ale smazal.

Při pohledu na nejmladší generaci veřejně působících lidí v Rusku je současnost i budoucnost federace velmi depresivní. Neexistuje moc nadějí, že by mladá generace zemi razantně změnila a přiblížila ji evropským hodnotám. Je to o to horší, že ani na politické scéně se zatím neformuje žádné skutečně opoziční hnutí, které by se zmohlo na víc než na obvinění Putina z toho, že krade.

Autor je Rusák.

 

Čtěte dále