Coming out prvního vysoce postaveného politika v Česku

Pouhý den před volbami ukončil předseda Zelených Matěj Stropnický spekulace o své sexuální orientaci.

„Jsem gay,“ oznámil dnes Matěj Stropnický v reakci na dva dny trvající úvahy o jeho sexuální orientaci ze strany bulvárních médií. Stropnický se tak stal jedním z prvních vysoce postavených politiků, který se otevřeně přihlásil k homosexualitě. Z nedávné doby jsou známy pouze dva podobné příklady, a to vyoutování ministryně Karly Šlechtové z ANO nebo Gustava Slamečky. V prostředí české politiky převažuje jinak názor, že sexuální orientace je čistě osobní věc každého člověka a na veřejnost nepatří.

Stropnický dle svých slov nechce být za sraba a zároveň upozorňuje na politický program Zelených, který na zrovnoprávění lidí z LGBT* komunity klade velký důraz. V programu strany, který zvítězil například v hodnocení platformy Jsme fér, usilující mimo jiné o férové manželství pro lesby a gaye, je dlouhodobě celá řada antidiskriminačních opatření, jako je možnost adopce dětí stejnopohlavními páry nebo lepší práva pro trans* lidi.

Upřímné doznání, nebo volební kalkul?

Otázky ovšem vzbuzuje, proč Matěj Stropnický se svým coming outem váhal. Sám píše, že v rodině ho absolvoval už minimálně před deseti lety. V tomto ohledu je veřejné přiznání k sexuální orientaci pouhý den před parlamentními volbami trochu nešťastné. Může totiž působit i jako vykalkulovaná snaha vzbudit silné emoce pro politické účely. Samotný Stropnický k tomu v rozhovoru pro seznamovací server nakluky.cz, v němž o své sexuální orientaci konečně otevřeně promluvil, dodává, že straně by mohlo jeho rozhodnutí politicky pomoct.

Pokud chtěla strana se sexuální orientací předsedy operovat v předvolební kampani, bylo by logické, kdyby Stropnický se svým veřejným coming outem přišel mnohem dříve. Nezůstala by po něm pachuť vypočítavosti a Zelení by s ním mohli efektivně pracovat a cílit tak nejen na voliče, kterých se LGBT* problematika bytostně dotýká, ale i ty, kteří práva sexuálních menšin podporují. Stropnického coming out na druhou stranu nemůže silně tolerantně vyprofilovaným Zeleným uškodit. Snad jen právě tím, jak bude na pozdní prohlášení většinově reagovat česká LGBT* komunita – nebude mít spíše pocit, že s ní někdo nepříjemně manipuluje? Doufejme, že převáží pozitivní reakce, které si možná pozdní, leč velmi odvážné a na české poměry nevídané gesto zasluhuje.

Osobní je politické

Veřejné přiznání může být pro českou LGBT* komunitu důležité a podle některých prvních ohlasů to vypadá, že Stropnického krok vítá. Bývalá ředitelka festivalu Jeden svět a ředitelka transformačně vzdělavacího programu Impact Academy Hana Kulhánková Stropnického odhalení hodnotí pozitivně. „Zrovna včera jsme s kámarády řešili, že je pokrytecké, aby Zelení byli totálně pro zrovnoprávnění práv gayů a leseb, manželství pro všechny, a jejich předseda se přitom nikdy nevyjádřil, že se to týká i jeho. Pokud to tedy ‚konečně‘ udělal, měl by být vzorem i pro ostatní. Každý sice máme právo na soukromí, ale moc dobře víme, jak moc potřebujeme vzory a vyoutované lidi, kteří jsou všeobecně známí, a navíc ve funkcích. Kéž by se teď strhla lavina coming outů i mezi dalšími politickými stranami.“

Historička Anna Hájková, která působí na univerzitě v anglickém Warwicku a svůj hlas odevzdá na ambasádě v Londýně, považuje krok za důležitý. „Ve stále homofobní České republice patří Stropnický mezi první významné politiky, kteří udělali coming out. Homofobii české společnosti bych zároveň vnímala jako důvod pro pozdní datum jeho coming outu. České slovo ‚přiznat‘, které česká média v tomto kontextu používají, je symptomatické. Že jsme Stropnický a já teplí, není nic, za co bychom se měli omlouvat; je to část toho, kdo jsme. Zítra budu volit Zelené mimo jiné kvůli jejich LGBT politice,“ přiblížila svůj náhled naší redakci Anna Hájková.

Básník a šéfredaktor literárního časopisu Tvar Adam Borzič coming out předsedy Zelených také vítá: „Konečně je v řadách vrcholných politiků a předsedů stran jeden, který se otevřeně hlásí k minoritní sexuální orientaci. Strana Zelených dlouhodobě podporuje sexuální menšiny, včetně manželství pro všechny. Tento krok je ale neméně významný pro důstojnost LGBT+ lidí u nás. A že přišel pozdě? Dobře, že přišel vůbec.“ Že byl coming out vynucený, Adamu Borzičovi nevadí.

 

Čtěte dále