Rapperka Princess Nokia knockoutovala rasistu v metru

Americká zpěvačka společně s dalšími cestujícími vyhodila z newyorského metra muže, který rasisticky urážel ji a skupinu Afroameričanů. 

Lifestylový blog balleralert.com na svém twitterovém účtu sdílel video zachycující dramatickou scénu, která se odehrála v newyorském metru. Viditelně podroušený bílý muž s plechovkou piva v ruce se na záznamu vysmívá pohoršení spolucestujících z jeho opakovaných hlasitých urážek adresovaných údajně skupině mladíků tmavé pleti. Uřvaného povýšeného bělocha se zprvu pokouší umravňovat umírněný spolucestující. Agresivní opilec prohlašuje, že je právník a ví, co si může dovolit říkat. Záhy je však rázně konfrontován zavalitým Afroameričanem ve snapback čepici a ženou, která ho nutí, aby jí nadávku na N zopakoval do očí. Že pro rasisty není ve veřejném prostoru místo, pochopí muž až ve chvíli, kdy mu je zabaven batoh, což ho coby řádného bílého Američana se smyslem pro právo rozhořčí. Sáhnutí na nedotknutelný majetek je přece víc než cena černých životů. Heslo „Black Lives Matter“ mu následně společně s fackou vmetla do tváře přítomná žena, jež jej za asistence svého kolegy nakonec vykopne z vagonu. Jeho už tak horkou hlavu navíc opaří sprchou horké polévky.

Video divoké roztržky v newyorském metru nabralo na internetu vysoké virální obrátky ještě předtím, než se ukázalo, že ženou, která se rasistickému narušiteli postavila, je rapperka Princess Nokia, vlastním jménem Destiny Frasqueri. Američanka s portorikánsko-africkými kořeny je bojovnice za práva žen, černé a hnědé menšiny a LGBTQ+ komunity. K události se následně vyjádřila v sérii naštvaných tweetů. „Ano, vylila jsem mu do tváře horkou polívku, vykopla ho z metra a kopla ho do obličeje. Nějaký další rasista, co si na nás troufne?“

Podobně statečné chování a nekompromisní reakce u ní nejsou výjimečné. Už dříve na sebe v podobném duchu upozornila, když bez vytáček udeřila bílého studenta Cambridgské univerzity na charitativním koncertě. Muž se podle ní vyjadřoval obscénně sexisticky – například na ni řval, ať „ukáže kozy“. Rapperka ani tehdy neváhala a po slovní konfrontaci vylila na muže pití, seskočila z pódia a udeřila jej, načež zahlásila do davu: „Takhle se to dělá, když si vás bílej kluk neváží.“

Po startu kariéry před třemi lety skladbou Versace Hottie se loni její výbušné hitovky Tomboy nebo Kitana (pojmenovaná podle ženské hrdinky ze hry Mortal Kombat) staly motivačními hymnami v trapových klubech, tanečních tělocvičnách i na demonstracích. V létě vystoupila také v Česku na festivalu Creepy Teepee v Kutné Hoře.

Podívejte se také, jak kariérní vzestup, energická vystoupení i vztah rapperky k domovským čtvrtím New Yorku loni zachytil dokument hudebního magazínu The Fader.

 

Čtěte dále