Vedení Moravia Cans vyhrožuje zaměstnancům kvůli stávce

Ve středu budou naposledy jednat odboráři s vedením bojkovického podniku. Pokud se nedohodnou, začne časově neomezená stávka.

Zaměstnanci společnosti Moravia Cans v Bojkovicích na Uherskohradišťsku se připravují na stávku. Požadují zvýšení mzdy v letošním roce nejméně o tři procenta a v roce 2018 o nejméně o pět procent, dále žádají zavedení ročního bonusu a rozšíření osobního ohodnocení. Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost ve středu 27. září a jejich požadavky při podpořilo 79 procent ze zaměstnanců, kteří se zúčastnili hlasování, což byla většina z celkem asi 450 zaměstnanců firmy.

Pokud nedojde ke shodě a zaměstnavatel nepřistoupí na čtyři požadavky, bude vyhlášena časově neomezená stávka.

Podle odborů vedení podniku odmítá garantovat zvýšení platů v kolektivní smlouvě a snaží se zaměstnance od stávky odradit. „Zaměstnavatel pošlapává základní práva zaměstnanců. V průběhu hlasování o stávce jsme se setkali se zastrašováním, vyhrůžkami a šikanou. Mě dokonce vyvedli z firmy a nechtěli, abych mluvil se zaměstnanci,“ řekl David Šrott z odborového svazu KOVO. „Manažerka logistiky vyhrožovala podřízeným, že jestliže podepíší hlasovací lístek, tak dostanou výpověď. Během mítinků se zaměstnanci vedení vyhrožovalo, že nebude třináctý plat, pokud dojde na stávku,“ dodal odborář k praktikám zaměstnavatele. Během posledního středečního setkání nedalo vedení podniku odborářům prostor a sklidilo kritiku ze strany zaměstnanců. Jeden z pracovníků, který se proti postupu managementu ozval, poté údajně dostal vytýkací dopis.

Generální ředitel Moravia Cans Martin Boaler ve svém sdělení zaměstnancům napsal: „Rozhodně nemá cenu riskovat potenciální stávku, která může poškodit vaši budoucnost a budoucnost společnosti.“ Vedení společnosti, která vyrábí aerosolové nádoby, počátkem září navrhlo řešení sporu přes zprostředkovatele nebo nezávislého rozhodce. Odboráři však tento postup odmítli a dále trvali na splnění svých požadavků. Ve středu ve 14 hodin budou zástupci zaměstnanců s vedením opět jednat. Boaler to komentoval pro Denik.cz: „Kdyby odbory neodešly od procesu vyjednávání a nezamítly proces mediace, kolektivní smlouva by už pravděpodobně byla podepsána.“ Pokud nedojde ke shodě a zaměstnavatel nepřistoupí na čtyři požadavky, bude vyhlášena časově neomezená stávka. Odborový svaz KOVO hodlá poskytnout stávkujícím sociální podporu, která má kompenzovat ušlou mzdu.

Společnost Moravia Cans v minulých letech rozšiřovala výrobu navzdory nesouhlasu místních obyvatel z iniciativy Zdravé Bojkovice. Občané v květnu letošního roku sepsali petici, kterou vyzývají starostu, aby zajistil kontrolu emisí a hluku. Provoz firmy podle autorů petice produkuje hluk a chemický zápach, který znepříjemňuje život obyvatel Bojkovic. Občanská iniciativa na svém webu uvádí: „Zástupci Moravia Cans zápach zřejmě nepovažují za takový problém. Někdy tvrdí, že zápach nevnímají, že není z jejich provozu, případně že je neškodný. Zpochybňují, že by se mohl dostávat až do města.“ Jana Tesařová z iniciativy Zdravé Bojkovice k tomu dodává: „Od května, kdy vrcholil proces EIA, se zmírnil zápach ze staršího provozu, ale objevil se zápach z nové haly. Nemáme jistotu, jak se bude situace dál vyvíjet – zatím jsou v provozu dvě linky, ale má jich tam stát pět. Firma s námi ale nekomunikuje.“

 

Čtěte dále