Volby 2017 živě: výsledky podle redaktorů A2larmu

Redakce A2larmu celé odpoledne sleduje výsledky parlamentních voleb. Přinášíme aktuální komentáře a analýzy z volebních štábů klíčových politických stran.

V těchto volbách se může do Poslanecké sněmovny dostat až devět stran a hnutí. Podle průzkumů by nováčkem, který čerstvě pronikne do parlamentu, měli být Piráti. Největší očekávání ale vyvolává výsledek předpokládaného vítěze, hnutí ANO Andreje Babiše, podle nějž se budou odvíjet možná povolební uspořádání. Důležité bude také to, zda si současná vládní koalice udrží většinu, případně jestli bude vládnout společně s Piráty. Nebo zda většinu získají „tradiční“ demokratické strany, což by teoreticky umožnilo vládu bez hnutí ANO. Jde tedy o hodně. V průběhu odpoledne vám budou redaktorky a redaktoři A2larmu přinášet analýzy a komentáře z klíčových volebních štábů, ale i pohled do zákulisí novinářských volebních studií jednotlivých stran.

18:00

Bývalý předseda Zelených Stropnický: „Levice byla v těchto volbách poražena. Je otázkou, zda nezformovat nějaký nový, levicový blok a nezačít místo lpění na starých strukturách a stranách vytvářet skutečnou alternativu. Jako nejlepší možnou koalici bych viděl ANO s Piráty, paradoxně, ale je více než jasné, že nás čeká po čtyřech letech znovu vláda jasně pravicové formace.“

17:55

Radim Hejduk, předseda spolku Idealisté, uvedl pro Alarm, že nás čeká zřejmě horší období než za vlády Petra Nečase. Sociální demokracie by podle něj měla stát v čele odporu proti vládě, která vznikne.

17:50

17:45

Sociální demokraté akceptují porážku. Nicméně ze sociálně demokratického programu slevovat nehodlají. Premiér Bohuslav Sobotka ovšem při současném složení sněmovny vyjádřil obavy o budoucnost sociálního státu v ČR.

17:26

Zelení letos dosáhli nejhoršího výsledku ve své dvacetileté historii. Stranu po rezignaci Matěje Stropnického, který ji vedl přes rok a půl, povede první místopředsedkyně Irena Moudrá Wünschová. Stropnický na tiskové konferenci vyjádřil znepokojení z předvolební kampaně, která prý nebyla dostatečně apelativní, úderná, jasná. V soukromém projevu straníkům poděkoval za jejich osobní nasazení a kontaktní kampaň. Dál chce zůstat řadovým členem strany.

17:23

17:10

Předseda Zelených Matěj Stropnický právě oznámil, že odstupuje z funkce. Zelení podle něj vnesli do politické debaty témata, na která není česká společnost zvyklá. Komunikace mezi stranou a jejími voliči se podle něj musí změnit. Předvolební kampaň podle Stropnického nebyla dostatečně úderná a srozumitelná. Zelení dosáhli nejhoršího volebního výsledku v historii.

17:00

Ve štábu SPD se Aleš Brychta právě chystá zpívat státní hymnu. Podle Tomia Okamury hlasy voličů ukázaly, že dost lidí je proti islamizaci země i neřízené migraci.

16:56

Jan Trnka ze Zelených kriticky připouští, že jedním z největších nedostatků strany je to, že není sexy. „Na rozdíl od Pirátů,“ dodává Trnka. Matěj Stropnický stále nepřišel. Zelení zároveň tvrdí, že jako jediní dělali kampaň i pro lidi, kteří obecně nechodí k volbám a v české společnosti nemají hlas. Zdá se, že tito lidé opět volit nepřišli. „Tomio Okamura jen nahlas opakuje strachy těchto lidí, ale nenabízí řešení, a to je problém,“ glosují Zelení. Jako paradox těchto voleb uvedla jedna členka Zelených plakát Tomia Okamury ve vietnamské večerce.

16:51

Ivan Bartoš (Piráti): „S ANO nepůjdeme do koalice za žádných okolností. Umím si představit strany, se kterými bychom šli do koalice, kdyby se zbavily některých sporných osobností, to ale v případě ANO neplatí, protože i kdyby se Babiš s Faltýnkem stáhli z vedení, dál by stranu řídili z pozadí. Můžu tedy jasně říct, že s ANO ne.“

16:45

Median zveřejnil predikci konečného výsledku voleb. Vítězem by podle něj bylo hnutí ANO s takřka 30 % hlasů. Následované ODS, SPD a Piráty. Sociální demokraté i komunisti podle něj utrpěli drtivou prohru. Do sněmovny by se nedostala ani TOP 09.

16:39

Předseda Vojtěch Filip právě dorazil do štábu KSČM: „Očekávali jsme jiný výsledek. Budeme tak jako vždy přistupovat k racionálním jednáním se subjekty, které se dostanou do sněmovny.“ Jednání s ANO nevyloučil.

16:38

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v rozhovoru pro ČT24 nevyloučil koalici z SPD. ANO chce jednat se všemi stranami, které se dostanou do Poslanecké sněmovny.

16:36

16:33

I přes katastrofální výsledky vypadají členové sociální demokracie docela vesele. Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová krčí rameny, převládají úsměvy.

16:30

16:25

16:17

Martin Jiránek, lídr Pirátů z Královéhradeckého kraje, má velkou radost z výsledků vlastní strany. „Přál bych si, aby se dostal STAN, největší překvapení je propad sociální demokracie. Asi nikdo nečekal, že jim ANO odsaje tolik voličů. Čím víc se dostane malých demokratických stran do sněmovny, tím méně bude poslanců ANO.“ Ve štábu Pirátů se ozývá radostný křik, právě dosáhli na deset procent.

16:15

Od sociálnědemokratického rautu zní hlasitý komentář staršího pána: „Na ten stolek s dortíky byste měli dát rakvičky, věneček a černý kafe.“

16:12

Předseda Zelených Matěj Stropnický stále nedorazil. Vstup pro Českou televizi místo něj obstarává člen předsednictva Michal Berg.

16:10

Komentář šéfredaktora Jaroslava Fialy: „Letošní volby jsou debakl pro ČSSD – navzdory tomu, že za vlády sociálních demokratů Česká republika zažívala ekonomický růst. A navzdory tomu, že se zvedly platy, minimální mzda i důchody. Připomíná mi to slavný výrok inspektora Trachty z filmu Rozpuštěný a vypuštěný: „Zatímco jeden orá a vláčí, druhý sklízí.“ Úspěchy si zkrátka přivlastnil Andrej Babiš. Negativní kampaň zabrala víc a zisky slaví ty strany, které se vezou na antisystémové vlně – zejména ANO a SPD. Otázkou nyní je, jak by mohla vypadat budoucí koalice. První variantou je spojenectví ANO a SPD, které by ve Sněmovně daly podle dosavadních výsledků nadpoloviční většinu. Ve hře jsou zároveň i další strany, které můžou vstup do vlády s ANO zdůvodňovat tím, že se „obětují kvůli záchraně demokracie“. Další otázkou je postoj Miloše Zemana, kterému jde o znovuzvolení a který nechce, aby mu ANO postavilo do prezidentských voleb silného protikandidáta. Zeman už dříve deklaroval, že využije třicetidenní lhůtu – tedy nejdelší možnou – pro výzvu ke jmenování vlády.“

16:05

Podle Moniky Horákové, členky předsednictva Zelených, není špatný výsledek nutně důvodem pro rezignaci Matěje Stropnického na předsedu strany. Vedení se ještě nesešlo. Zvítězily podle ní strany s kampaní založené na protestu. Budoucnost Zelených osobně vidí někde v „antifašistické opozici“. Zmínila také, že výsledek je výzvou pro řadu demokratických stran, jako je například TOP 09, k přehodnocení své dosavadní politiky a práce. Jako jedno z hlavních témat, kterými by se ona osobně chtěla zabývat dál, uvedla otázku mezd a pracovních podmínek.

16:00

Vedení KSČM opustilo stranickou centrálu zřejmě k internímu jednání. Pavel Kováčik odpovídá na dotazy novinářů a prozatímní volební výsledek hodnotí negativně. „Je to historicky nejhorší výsledek, jakého jsme kdy dosáhli. Takto slabou podporu jsem neočekával. Karavana táhne dal, komunistická strana je autentická levicová strana,“ řekl Pavel Kováčik.

15:58

Ivan Bartoš mluví ke svým spolustraníkům. Říká, že Pirátům byla vždy vlastní pokora, že nebyli namachrovaní. Co se týká výsledků tradičních stran, komentuje to slovy „pýcha předchází pád“, ale nemá radost z toho, jak dopadly, protože přeci jen reprezentují demokratické hodnoty. Apeluje na své spolustraníky, aby nezpychli, když budou v Poslanecké sněmovně.

15:55

Milan Chovanec uvedl, že je zklamaný z výsledků. Zvítězily podle něj ale proevropské síly, které neumožní žádnou zásadní změnu ve vývoji české politiky. ČSSD bude podle Chovance muset svolat mimořádný sjezd, který ovšem asi nestihnou tento rok, kde situaci vyhodnotí. O možných koalicích bude strana teprve jednat. Za špatné výsledky podle něj může rozhádanost uvnitř sociální demokracie.

15:50

Mikuláš Ferjenčík, jednička Pirátů v Pardubickém kraji, má velkou radost z výsledků vlastní strany. Co se celkových výsledků týče, řekl pro Alarm: „Byl bych rád, kdyby se dostal STAN, ale v tuto chvíli to není jisté. Za druhé bych si přál, aby ANO nemělo nadpoloviční většinu a za třetí bych chtěl, abychom porazili SPD.“

15:42

Již dvakrát došlo k zásahu policie ve volebním štábu SPD. Poprvé šlo o vyhoštění reportéra z info.cz, kterému byla v noci zrušena akreditace s odůvodněním, že „dehonestoval“ stranu. O něco později zavolala ochranka policii na štáb Reportérů ČT. Když jsme se chtěli dostat do místnosti, kde jsou shromážděni členové SPD, dostali jsme odpověď, že nikoho nepustí do té doby, dokud tu budou neakreditovaní novináři. Když neakreditovaní novináři z ČT odešli, zjistili jsme, že dnes nebude možné dostat se k členům SPD. Zatím tak není úplně jasné, k čemu vlastně volební štáb SPD vznikl. Novináři koukají na televizi, cpou se chlebíčky, občas něco řeknou nebo vyfotí. Většinu času ale tráví tím, že se něčemu diví. Veteráni sledování voleb říkají, že nikdy nic takového nezažili.

15:40

Vypadnutí z Poslanecké sněmovny momentálně hrozí i TOP09. V ohrožení jsou také lidovci. Úspěch by naopak mohl slavit STAN, který se dle predikcí ze sčítání agentury Median drží těsně pod sedmi procenty.

15:38

Do štábu ČSSD už dorazil volební lídr Lubomír Zaorálek, s novináři ale zatím nemluvil.

15:35

Atmosféra u Zelených není příliš optimistická. Všichni jsou zatím ze sčítání překvapeni. „Ano, bude líp,“ glosují ironicky někteří členové a členy strany masivní vítězství Andreje Babiše. Největší obavy panují z představy nějaké z antisystémových koalic – ať už ANO s SPD nebo ANO s KSČM. Svou šanci na vstup do sněmovny už Zelení přehodnotili – je zřejmé, že úspěch bude i přeskočení dvouprocentní hranice.

15:32

Z vrcholných představiteli ČSSD komunikuje s novináři zatím pouze předseda sněmovny Jan Hamáček. Zbytek vedení zatím veřejně nevystoupil.

15:30

Jan Hamáček právě novinářům sděluje, že sociální demokracie respektuje demokratickou volbu občanů, bude se ale muset zamyslet jak dál. Na 16. hodinu je svoláno politické grémium ČSSD.

15:20

Do štábu ČSSD přišel i dokumentarista Martin Kohout, který zde natáčí svůj film Poslední dny Evropy v Čechách. Prozatímní výsledek sociální demokracie se mu hodí do ponuré atmosféry filmu.

15:15

V sídle KSČM podávají řízky a guláš, dorazil i dělník v modrácích.

15:10

Piráti neponechali náhodě ani občerstvení.

15:03

14:50

Do štábu ČSSD dorazila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Stále doufá, že sociální demokracie získá přes deset procent. Zatím se ale chce najíst.

14:43

V restauraci Hybernia, kde sociální demokracie poskytla prostor novinářům, je zatím nejpopulárnější povolební guláš a řízky. Představitelé strany sledují výsledky v ústraní.

14:40

Podle Moniky Horákové, jedničky Pardubického kraje a členky předsednictva Strany Zelených, se dost lidí z jejího okolí rozhodlo na poslední chvíli Zelené podpořit. Doufá proto v dobrý výsledek, ačkoliv první ukazatele postup Zelených do sněmovny nenaznačují. „Byla jsem vděčná, že mě podpořili pošťáci, jak jednotlivě, tak ústy svého odborového předáka. Taky jsem se během kampaně setkala s řadou lidí, kteří mi dobrovolně pomáhali, ačkoliv byli voliči jiné strany. To byl trochu smutný paradox.“

14:32

Mezi novináři je mimořádný zájem o sledování výsledků v sídle KSČM v ulici Politických vězňů. Podle tiskového oddělení je už nyní naplněna kapacita sálu, kde se setkávají funkcionáři s žurnalisty. Místopředseda Jiří Dolejš komentuje první výsledky slovy: „Čísla jsou dvouciferná a doufáme, že taková i zůstanou.“

14:27

14:25

Podle našich informací dorazí předseda strany Matěj Stropnický až mezi čtvrtou a pátou odpoledne. Na volební výsledky se chce podívat nejdřív sám. V tuto chvíli je volební štáb Zelených obsazený hlavně novináři a lidmi z kampaně, z užšího vedení tu je pouze jednička Jihomoravského kraje Michal Berg.

14:20

U některých lidí v ČSSD panuje obava z výsledku pod deset procent, byť vedení prý stále doufá v patnáct procent.

14:10

Je krátce po druhé a v divadle Komedie, kde mají volební štáb Zelení, je zatím jen pár lidí. Postupně se tu začínají scházet lídři a lídryně kandidátek. Předseda strany Matěj Stropnický zatím není přítomný. Mezi prvními přišla jednička Libereckého kraje, advokátka a bývalá státní zástupkyně Věra Nováková. „Věříme v dobrý výsledek, vstup do Sněmovny by pro nás byl úspěch,“ říká chvíli po uzavření volebních místností. Během předvolební kampaně objeli Zelení se svým karavanem všechny kraje a 82 měst. Soustředili se na kontaktní formu oslovování lidí. Do jaké míry se jejich snaha promítne do povolebních výsledků, se uvidí.

Čtěte dále