Big Shaq si tu bundu nesundá

Od parodie na vrchol britského hudebního žebříčku: grime má svůj první virální hit.

Britský žánrový hybrid grime už není potřeba nijak složitě překládat. Ostrovní varianta zámořského hip hopu infikovaná beaty z tanečních klubů hýbe žebříčky už patnáct let. Prošla obdobím hlubokého undergroundu i popových crossoverů. Když vloni získal Skepta cenu kritiků Mercury za desku Konnichiwa, uzavřel se tak pomyslný kruh od vítězství Dizzeeho Rascala v roce 2003. Zatímco tehdy byl syrový žánr žhavou novinkou, dnes je etablovanou součástí britské hudební scény. Grimeové hvězdičky v posledních letech několikrát stanuly i na vrcholu britského žebříčku (jak singlového, tak albového), letošní podzim ale žánr zažil něco, co tu dosud nebylo. Má svoji první virální, parodickou hvězdu. Jmenuje se Big Shaq a jeho track Man’s Not Hot v Británii atakuje prvních pět příček singlového žebříčku, na  Youtube zaznamenal 76 milionů přehrání a dost možná se stane i prvním grimeovým singlem, který prorazí v zámoří.

Chlápkovi není teplo

Fiktivní rapper Big Shaq je jednou z postaviček britského komika Michaela Dapaaha, které hraje v sérii #SWIL (Somewhere in London) zveřejňované na Youtube. Seriál, který sleduje „životy různých osobností na jejich unikátní cestě k úspěchu“, se stal nečekaným hitem a jednotlivé díly mají v průměru sledovanost kolem půl milionu. Ze sestavy svérázných postaviček, které všechny hraje Dapaah, vyčníval natvrdlý, ale dobrosrdečný Roadman Shaq, kopírující hlášky grimeových hvězd. Když na konci srpna dostal pozvánku do show BBC 1Xtra Fire In The Booth a vystřihl tam freestyle do instrumentálky Let’s Lurk (původně od 67 a Giggse), zadělal si na virální slávu. „Připravené to bylo jen z části, když jsem začal rapovat, převtělil jsem se najednou do Shaqa a začaly mi naskakovat věci, které bych asi sám nikdy nevymyslel,“ přiznal Dapaah.

Média se ptala, jestli Drake pomůže grimeu prorazit v zámoří. Teď by se to mohlo podařit někomu, kdo si odmítá sundat bundu.

Memem šířeným na sociálních sítích se stalo nejprve jeho absurdní vokalizování střelby („The ting goes skrrrahh, pap, pap, ka-ka-ka skidiki-pap-pap and a pu-pu-pudrrrr-boom skya, du-du-ku-ku-dun-dun“) a pak i úvodní „matematický“ verš („Two plus two is four, minus one that’s three, quick maths“) a zabrala i ústřední hláška „Mans not hot“ z refrénu: „Moje holka mi řekla, ať si sundám bundu, ale já na to: ‚Chlápkovi není teplo.‘“ Když pro web Genius Dapaah vysvětluje tento verš, s kamennou tváří tvrdí, že „mu nikdy není teplo, ani kdyby se ocitl hned vedle Slunce“. Za vtipem, který papouškují celebrity na Instagramu, se ale skrývá o něco méně vtipná realita. Láska Shaqa k jeho péřové bundě je součástí příslušnosti k subkultuře tzv. roadmanů – která má kořeny v grimeu. Nošení tlustých bund ale není v jejich případě nijak samoúčelné, majitele totiž chrání před údery bodnými zbraněmi.

Kámo, nepleť se do rapu

Na konci září Dapaah alias Biq Shaq track vydal jako singl a natočil k ní i klip, ve kterém se s ním zdraví i zámořské hvězdy jako Lil Yachty nebo DJ Khaled. Z rappera, který v seriálu často marně hledá slova, se najednou stala regulérní hvězda a skladba začala stoupat po britském žebříčku. Na šesté místo, na něž doputovala minulý týden, se mimochodem v únoru vyšplhala mladá hvězda Stormzy se svým největším hitem Big for Your Boots. Žádný ze současné vlny rapperů, kteří vrací grime po letech popových crossoverů k syrovým, pouličním kořenům, se zatím tak vysoko nedostal. Man’s Not Hot navíc boduje ve většině evropských žebříčků. A ohlasy sbírá i v zámoří, kde se britský rap dosud neprosadil. Coververze skladby v podání The Roots přivítala v talkshow Jimmyho Fallona bývalou basketballovou hvězdu Shaquille O’Neala. Ten pak dokonce natočil diss track na Biq Shaqa, v němž mu připomíná, že jediný „velký Shaq“ je on, a ne nějaký rapper z Británie. „Kámo, zůstaň v basketbalu a nepleť se do rapu,“ vzkázal mu v odpovědi Big Shaq.

Big Shaq se následně objevil na předávání zámořských hiphopových cen BET Awards a skladbu začaly hrát některá zámořská rádia. Postup grimeu v zámoří dosud brzdil britský akcent i neobvyklé beaty, třeba si ale Američané zvyknou. Britské hvězdy Giggs a Skepta se objevily na letošní desce Views kanadské superhvězdy Drakea a už tehdy se média ptala, jestli Drake pomůže grimeu prorazit v zámoří. Teď by se to mohlo podařit někomu, kdo si odmítá sundat bundu.

Autor je hudební publicista.

 

Čtěte dále