Protest proti Zemanovi skončil „zajištěním“ demonstranta

V Lipníku nad Bečvou protestovalo pár lidí proti Miloši Zemanovi. Jeden z nich byl zajištěn a strávil přes dvě hodiny na vyšetřovně.

Miloš Zeman měl včera odpoledne setkání s občany v Lipníku nad Bečvou. Několik lidí naplánovalo před začátek akce poklidné protestní shromáždění. Z oken domu pouštěli Modlitbu pro Martu a demonstrovali s červenými kartami v ruce. Těsně předtím, než píseň skončila, vnikli do soukromého objektu policisté a muže, který píseň pouštěl, odvedli na policejní vyšetřovnu. Strávil tam déle než dvě hodiny.

„Drželi jsme transparent s nápisem Pravda zvítězí a to bylo všechno, naše akce byla jen klidným vyjádřením nesouhlasu s politikou Miloše Zemana,“ uvádí Simona Hradílková, jedna z protestujících. Okamžitě po incidentu podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Otec Simony Hradílkové bývalý disident a ministr federální vlády drží v těchto dnech hladovku na protest proti druhé kandidatuře Miloše Zemana.

Na návštěvě Olomouckého kraje je Zeman už podruhé, v kraji byl už v březnu. Původně prezident plánoval navštívit Zlínský kraj, ale hejtman Jiří Čunek mu nebyl ochoten proplatit náklady – nabídl jen třicet tisíc korun. To prezidentská kancelář odmítla a dala přednost Olomouckému kraji. Tamní hejtman Ladislav Okleštěk neměl se 150 000 korun na náklady prezidentské cesty problém. Zeman ho podpořil v souběžném setrvání ve funkci hejtmana i poslance.

Kromě setkání se zastupiteli a občany navštívil prezident i mlékárnu Olma, která je součástí skupiny Agrofert. Olma ztratila kvůli sankcím uvaleným na Rusko odbytiště, na ruský trh se přitom dostala krátce před uvalením sankcí. Zeman slíbil, že o tom na své příští návštěvě v Rusku bude mluvit.

 

Čtěte dále