První americká transgender zákonodárkyně

Danica Roem v historickém výsledku s přehledem porazila svého otevřeně homofobního republikánského protikandidáta Roberta Marshalla.

Minulý týden Američané poprvé zvolili transgender osobu do místního parlamentu. Ve volebním klání o delegáta za třináctý okrsek do parlamentu státu Virginia Danica Roem s přehledem porazila svého republikánského protivníka Roberta Marshalla, který svou pozici v minulosti třináctkrát obhájil a ze své funkce tak odchází po více než čtvrtstoletí. Roem se tak stává jedinou otevřeně transgender osobou v rámci amerického zákonodárného sboru. Ačkoli se konzervativní a otevřeně homofobní Marshall snažil svou protivnici během kampaně diskreditovat právě kvůli jejímu genderovému statusu, Roem zvítězila nikoli jako reprezentantka menšiny, ale především díky svým odborným kompetencím.

Místní problémy na prvním místě

Třiatřicetiletá Roem pochází z Virginie. Narodila se jako chlapec do rodiny italských imigrantů, vystudovala žurnalistiku ve státě New York a poté se vrátila do své rodné Virginie, kde nastoupila jako reportérka do místního deníku. Ve volném čase hraje v metalové kapele. Od dětství se cítila být ženou a v roce 2012 zahájila proces změny pohlaví. Ve své předvolební kampani ale zdůrazňovala jiné aspekty svého životopisu: zaprvé, opakovaně připomínala, že je nevlastní matkou dítěte svého partnera, zadruhé pak opakovala, že téměř celý život strávila v okrsku, kde kandiduje, a v neposlední řadě vyzdvihovala své zkušenosti novinářky. Právě kompetence investigativní reportérky zabývající se zejména lokálními kauzami jí dodaly odbornost i insiderský pohled, díky kterým přesvědčila voliče, že zná řešení místních problémů. Hlavními tématy její kampaně tak nebyla práva osob LGBTQ+ ani inkluze menšin, ale zejména místní dopravní situace, vytváření lépe placených pracovních míst, zvyšování platů pro učitele nebo dostupnost zdravotního pojištění pro nejchudší obyvatele. List New York Times dokonce v nadsázce označil Roem za „velmi, velmi nudnou“ – narážel tím především na její stoickou schopnost prosazovat „svá“ témata a nenechat se strhnout do genderové války.

Smířlivý tón Danicy Roem tváří v tvář tvrdým homofobním útokům je pozoruhodný ve stále se vyostřující politické atmosféře ve Spojených státech.

O to se pokoušel zejména její protivník Robert Marshall, který se označuje za otevřeně homofobního a v minulosti prosazoval například zákon omezující používání toalet pro transgender osoby nebo se zasazoval o zrušení sňatků pro osoby stejného pohlaví, které jsou ve Virginii legální od roku 2014. V předvolební kampani se tvrdě vymezoval vůči genderu své protikandidátky například tím, že se odmítal vyjadřovat o „ní“ a mluvil pouze o „něm“. Dokonce s Roem odmítl jít do přímé předvolební debaty. Otázka genderové identity se tak chtě nechtě stala součástí předvolebního klání.

Reprezentantka vyčleněných a stigmatizovaných

Taktika Roem nesoustředit se v první řadě na svůj gender ale u voličů zafungovala. Přesvědčila i konzervativněji laděné demokraty a zřejmě i liberálnější část republikánů, kterým by se jinak otázka genderové identity mohla příčit. Nicméně Roem na téma nerezignovala. Během kampaně se často objevovala na veřejnosti s duhovým šátkem na hlavě. Vydala také krátký videospot, ve kterém se líčí před zrcadlem, bere hormonální léky a říká, že chce ukázat, že mladí LGBTQ+ lidé mohou uspět díky tomu, kým jsou, a nikoli tomu navzdory. Během kampaně i po zvolení rovněž opakovala, že se chce zasadit o vyřešení místních problémů vytvořením plně inkluzivního prostředí, v němž se zástupce každé menšiny bude cítit rovnocenně. Svou vítěznou řeč pak věnovala všem, kteří byli kdykoli ve svém životě „vyčleněni, stigmatizováni, kteří nezapadali“.

Smířlivý tón Danicy Roem tváří v tvář tvrdým homofobním útokům je pozoruhodný ve stále se vyostřující politické atmosféře ve Spojených státech. Když se jí po jejím vítězství moderátorka zpravodajské stanice CNN zeptala, zda by chtěla něco vzkázat Marshallovi, který se k ní během kampaně podle slov moderátorky choval „neuctivě“, Roem s klidem odpověděla, že nemá v úmyslu nijak útočit na obyvatele volebního okrsku, který reprezentuje, a Robert Marshall bude rovněž obyvatelem jejího okrsku. Naopak jejím cílem je být co nejinkluzivnější reprezentantkou všech místních lidí.

Je to opravdu výrazná změna rétoriky v zemi, jejíž prezident je svými neuváženými, urážlivými a klukovskými tweety schopen popudit ledaskoho, a dokonce na sebe uvalit rozsudek smrti ze strany lídra Severní Koreje. Roem tak učinila výrazný krok nejen pro reprezentaci transgender osob, ale i pro zkvalitnění politické kultury.

Autorka je redaktorka Alarmu.

 

Čtěte dále