Ukázala Trumpovi prostředníček. Přišla o práci.

Gesto padesátileté Američanky Juli Briskman směrem k Donaldu Trumpovi zachytil fotograf. Juli se stala hvězdou sociálních sítí a přišla o práci.

Když se americký prezident Donald Trump vracel ze svého golfového klubu, jeho kolona předjela cyklistku Juli Briskman. V Juli se podle jejích slov začala vařit krev a svůj politický názor na současného prezidenta vyjádřila jednoduchým a celosvětově srozumitelným gestem – vztyčeným prostředníčkem.

Celou scénu zachytil fotograf, který cestoval spolu s prezidentskou kolonou, a fotku umístil na sociální sítě, kde se okamžitě stala virálním hitem. Pro miliony Američanů se stala Juli hrdinkou a někteří ji hashtagem #her2020 navrhovali na příští prezidentskou kandidátku.

Pro samotnou Juli Briskman ale měla událost nepříjemné následky. Pár dní po incidentu si ji zavolal její šéf a oznámil jí, že firma Akima si nepřeje být s ní nadále spojována. Briskman pracovala pro společnost Akima jako marketingová a komunikační specialistka. Oficiálním důvodem propuštění bylo, že Briskman fotografii umístila na svých profilech na sociálních sítích, a vedení společnosti označilo její politickou proklamaci za obscénní gesto. Podobná gesta jsou proti pravidlům Facebooku, a mohly by tedy poškodit celou společnost.

Briskman se hájila tím, že šlo o její soukromý profil, jenž není žádným způsobem spojený s firmou Akima, a uvedla příklady jiných zaměstnanců, kteří na sociálních sít podobná gesta v minulosti umístili, ale neuspěla a o práci přišla. Ve Virginii, kde k incidentu došlo, může ze zákona zaměstnavatel propustit zaměstnance z jakéhokoli důvodu. Jeni Briskman, padesátiletá matka dvou dětí, se tak nyní poohlíží po nové práci.

 

Čtěte dále