Ve 21 letech zemřel rapper Lil Peep

Americká youtubová hvězda a výrazný představitel emo trapu zemřel zřejmě po předávkování léky na předpis, které dlouhodobě užíval.

Rapper z newoyrského Long Islandu známý pod jménem Lil Peep, vlastním jménem Gustav Åhr, dnes ráno zemřel ve věku pouhých 21 let. Oficiální prohlášení zatím neexistuje, mluví se však o předávkování drogami. Lil Peep měl dlouhodobě problém s léky na předpis, zejména xanaxem, který se stal stejně neodmyslitelnou součástí jeho stylu jako potetovaný obličej nebo nabarvené vlasy. Snad proto jeho zdrcený manažer na Twitteru hořce poznamenal: „Čekal jsem na tuhle zprávu přes rok. Kurva.“ Dlouhodobé užívání xanaxu v kombinaci s alkoholem se mu mohlo stát osudným a nemuselo jít o nehodu, jak ukazují zlověstné příspěvky z rapperova Instagramu. Včera na něm nejprve sdílel video, v němž oznamuje, že „si dal 6 xanaxů a je to dobrý“, následně fotku z koncertu okomentovanou „Až umřu, budete mě milovat“ a potom už jen selfie zřejmě s pilulkami na jazyku a prostým titulkem „🐣👅fucc it“.

🐣👅fucc it

Příspěvek sdílel uživatel @lilpeep, Lis 15, 2017 v 5:39 PST

Tragický konec přišel právě v době vrcholící slávy po světové tour k desce Come Over When You‘re Sober. Lil Peep byl členem crew Gothboiclique, se kterou v krátké době proslavil outsiderskou vizi rapu, pro niž se vžilo označení emo trap. Svébytná estetika kombinující styl miléniových emorockových odpadlíků s jižanským trapem představovala pro obrovské množství fanoušků chytlavou vizi současných úzkostí.

Na jeho smrt už zděšeně reagovala celá řada rapových superstars, od hitmakera Post Malone přes white trash zpěváka Riff Raffa až po undergroundovou legendu Lil B, který v duchu své uvědomělosti zavzpomínal na společné setkání takto: „Pamatuju si, jak mi Lil Peep vyprávěl, že je proti sexuálnímu zneužívání žen v hudebním průmyslu. Budu pokračovat v prosazování jeho vize. Díky.“

Smrt Lil Peepa se zdá být podobně náhlá a zdrcující, jako byla v devadesátých letech sebevražda Kurta Cobaina. Skutečnost, že s velkou pravděpodobností mají Lil Peepa na svědomí léky na předpis, snad v hudebním světě otevře diskusi o neudržitelnosti a škodlivosti coolness založené na zneužívání medikamentů. Když před třemi lety zemřela zásadní postava chicagského footworku DJ Rashad, začalo mnoho lidí diskutovat o problémech s legendárním kodeinovým sirupem a opiáty.

 

Čtěte dále