Ve Varšavě bylo poničeno Centrum muslimské kultury

Incident je dalším ze série nenávistných útoků na muslimskou menšinu v Polsku.

V noci 27. listopadu došlo k útoku na Centrum muslimské kultury ve Varšavě. Pachatelé kamením poničili zasklení několika oken, zničili klimatizační jednotky a zdevastovali zahrádku restaurace, která se v budově nachází. V areálu se rovněž nachází mešita, kde se místní muslimská komunita schází k páteční modlitbě. K útoku došlo v noci, kdy bylo centrum zavřené. Nedošlo tak k žádným zraněním. V tomto měsíci se ale jedná o druhý útok na centrum, zřejmě motivovaný náboženskou nenávistí.

Podle poznaňského imáma Youssefa Chadida se na protimuslimských náladách podílejí značnou měrou také polská média.

Kamerový systém zachytil dvě postavy vrhající na budovu předměty, pachatelé však zůstávají neznámí. Pracovníci centra přitom už před několika měsíci dopisem upozorňovali nejvyšší představitele státu, že k podobným útokům na muslimy žijící v Polsku může dojít. Státní orgány ale odpověděly, že obavy jsou neopodstatněné. A to přesto, že podle vyjádření představitele centra Ahmada Alattala pro rozhlasovou stanici RMF Centrum muslimské kultury pravidelně dostává výhrůžky mailem, na sociálních sítích či telefonicky. Deníku Gazeta Wyborcza pak řekl, že diskriminační či dokonce násilné chování vůči muslimům je v Polsku v podstatě na denním pořádku, přičemž reakce policie není zdaleka vždy adekvátní. Protimuslimská hesla se objevila také na tzv. pochodu nezávislosti ve Varšavě před několika týdny, kdy do ulic vyšlo 60 tisíc nacionalistů slavit výročí polské samostatnosti. Podle poznaňského imáma Youssefa Chadida se na protimuslimských náladách podílejí značnou měrou také polská média, která nedávají muslimským hlasům žádný prostor.

O četnosti útoků na muslimy svědčí i zpráva ze sociálních sítí z neděle 26. listopadu, která informovala o poničení prodejny kebabu ve Vratislavi. Právě obchody s blízkovýchodním rychlým občerstvením jsou častým terčem útoků. V lednu jsme informovali o asi nejhorším incidentu, který se odehrál v Ełku na severovýchodě země. Tehdy si noční bitka ve fast foodu vyžádala jednu oběť na životě – ve městě pak po několik dní trvaly nepokoje namířené proti cizincům pracujícím v prodejně s kebabem.

 

Čtěte dále