Trump, Jeruzalém a zatčení nezletilé dívky

Zatčení šestnáctileté palestinské dívky symbolizuje současnou eskalaci blízkovýchodního konfliktu.

Valné shromáždění OSN odsoudilo prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, v němž svévolně označil Jeruzalém za hlavní město Izraele. Palestinská teenagerka Ahed Tamímí se o tom ale asi hned tak nedozví, je totiž v izraelském vězení. Ve středu 20. prosince kolem třetí hodiny ráno vtrhlo do bytu rodiny mladistvé palestinské aktivistky třicet příslušníků izraelské armády a přeshraniční policie. Zatkli Ahed, zbili její rodinu, zabavili všechny telefony a počítače. Druhý den policie zatkla i její matku Nariman, aby nemohla být přítomna při výslechu. A to přesto, že Asociace pro lidská práva v Izraeli tvrdí, že rodič má právo doprovázet dítě při výslechu i na okupovaných palestinských územích na Západním břehu. Ahed ale nemá stejná práva jako mladiství v Izraeli, a tak byla předána vojenskému soudu.

Po Trumpových výrocích

Soud se konal velmi rychle a předvolání k výslechu obdržel i otec Ahed, Básim Tamímí, kterého už v minulosti organizace Amnesty International označila za vězně svědomí. Proč vlastně k zatčení rodiny došlo? Důvodem je virální video, které se šíří po internetu. Na něm kudrnatá Ahed Tamímí spolu s podobně starou příbuznou naštvaně strká na ulici do ozbrojených izraelských vojáků, jednomu z nich dá po tom, co ji odstrčí, dokonce facku do tváře. Vojáci se útoku nebrání, stojí na místě dál. Video bylo na sociálních sítích a stránkách proizraelských bloggerů vystavováno jako ukázka trpělivosti izraelských vojáků, kteří musí čelit palestinskému frackovi.

Mladá dívka Ahed Tamímí je mezi Palestinci známá, protože během protestů v Nabí Sálih několikrát bránila zatýkání dětí a svých příbuzných. Její rodina už ztratila několik členů.

Problém je, že mnoho diváků videa nezná kontext, v němž bylo natočeno. Rodiště mladé Palestinky, Nabí Sálih, je malá palestinská vesnice, jejíž obyvatelé vytrvale každý týden demonstrovali proti ilegálnímu zabavení jejich pozemků, které připadly izraelským osadníkům ze stále se rozšiřující izraelské osady Halamiš. V poslední době se protesty obnovily v reakci na to, že Donald Trump vyhlásil Jeruzalém hlavním městem Izraele.

Izraelská armáda uvedla, že během posledního protestu házeli Palestinci na vojáky kameny. Několik lidí pak uteklo do domu Ahed Tamímí, odkud údajně házeli kameny dál. Vojáci vstoupili do domu, vyhodili vrhače kamenů a postavili dva vojáky na stráž. Potom se podle izraelské armády objevily palestinské dívky a začaly vojáky provokovat. Co ale mluvčí armády neuvedl, je fakt, že vojáci před tím střelili přímo do obličeje patnáctiletého bratrance Ahed, Muhammada Tamímího. Sice šlo pouze o zásah gumovým projektilem, výstřel zblízka do hlavy však může být smrtelný. Hoch byl odvezen do nemocnice a několik dní strávil v umělém spánku. Vojáci navíc podle otce Ahed vypálili plechovku slzného plynu přímo do oken rodiny. To už Ahed Tamímí naštvalo a šla vojáky od svých dveří vyhodit.

Proti mladistvým a vozíčkářům

Není to první takový incident. Mladá dívka Ahed Tamímí je mezi Palestinci známá, protože během protestů v Nabí Sálih několikrát bránila zatýkání dětí a svých příbuzných. Její rodina už ztratila několik členů. Mustafu Tamímího střelil izraelský voják zblízka přímo do tváře plechovkou slzného plynu. Švagr Ahedina otce Rušdi Tamímí byl zastřelen. Za podivných okolností zemřela také Ahedina teta Bassama Tamímí. Podle všeho ji někdo shodil ze schodiště v budově vojenského soudu, kam se šla účastnit procesu s Ahediným otcem. Sám Básim Tamímí byl za organizaci protestů už mnohokrát zatčen – jednou strávil dokonce tři roky ve vazbě, aniž by byl z něčeho obviněn. Při jednom z výslechů ztratil vědomí na osm dní a musel se potom podrobit operaci na odstranění krevní sraženiny.

Proizraelští aktivisté naopak Ahed Tamímí označují za nástroj palestinské propagandy a přezdívají jí „Shirley Temper“ (patrně pro její vzdálenou podobnost herečce Shirley Temple a její výbušnou náladu, anglicky „temper“). Příznačné pro případ Ahed Tamímí je přístup izraelských vrcholných politiků. Hned druhé ráno vyhrožoval izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman celé její rodině. „Žádný zúčastněný, ne pouze ta dívka, ale i její rodiče a všichni její blízcí neuniknou před tím, co si zaslouží,“ prohlásil Lieberman. K němu se brzy přidal izraelský ministr školství Natali Bennet, vůdce extrémně pravicové strany Židovský domov. Ten prohlásil, že kdyby bylo po jeho, tak by Ahed Tamímí strávila ve vězení zbytek svého života. I bez toho jí ale hrozí odnětí svobody na sedm let.

Zatčení mladé Ahed Tamímí se odehrálo jen nedlouho po tom, co byl při protestech zastřelen známý palestinský aktivista Ibrahím Abú Thurajja. Šlo o vozíčkáře, který přišel o obě nohy jako civilista při bombardování Gazy během operace Lité olovo. Od té doby se pravidelně účastnil protestů. Izraelský ostřelovač ho neozbrojeného zastřelil, když se snažil odplazit z dosahu slzného plynu. Obě tyto smutné události dokreslují atmosféru dnešního izraelsko-palestinského konfliktu.

Autor je novinář.

 

Čtěte dále