Kouření zabíjí. Raději vapujte

Mnoha lidem závislým na nikotinu se nepodaří s kouřením přestat. E-cigarety umožňují minimalizovat rizika a nikotinu se nevzdat.

Eric Lawson byl už pátý Marlboro Man, kterého zabilo kouření. Protože kouření zabíjí. Je to napsáno na každé krabičce cigaret, na každém balení tabáku a není to tam bezdůvodně. Protože to ale kuřáci zlehčují („Znám pána, co kouřil celý život a dožil se devadesáti“, „Na něco umřít musím“), není na škodu si to zopakovat.

Dětská nemoc kouření

Kouření zabíjí, a to nejenom ty, kteří kouří, ale i ty, kteří jsou soustavně vystavováni sekundárnímu kouři. Zabíjí kde co, lze jistě namítnout, ale podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) zabije kouřený tabák až polovinu svých uživatelů a jeho bodycount ve 20. století se odhaduje na 100 milionů mrtvých, což je více než počet obětí obou světových válek. V posledních letech si na konto připisuje slušných sedm milionů mrtvých ročně, z čehož téměř milion jsou nekuřáci vystaveni sekundárnímu kouři.

Vapování je nejméně o 95 procent méně škodlivé než kouření a nahrazení kouření vapováním přináší značné zdravotní výhody.

I přesto se kouření cigaret oddává přibližně čtvrtina české populace. Samozřejmě to není proto, že by to byli hlupáci nebo se toužili pomalu zabít. Nelze ani říct, že by byli špatně informováni – povědomí o škodlivosti kouření tabáku je rozšířené, ostatně informace o tom jsou dnes na každé krabičce. Velká většina kuřáků si svoji první cigaretu dá již před svými osmnáctými narozeninami a postupně si na nich vybuduje závislost. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku nazvala kouření dětskou nemocí. „Tabákové firmy dobře vědí, že své zákazníky do závislosti musí dostat dřív, než dostanou rozum,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas.

Závislost na nikotinu se řadí k těm, se kterými se končí nejobtížněji. Podle některých odborníků je to prý horší než skončit s heroinem. To ale ještě nemusí být důvod k zoufalství. „Lidé kouří kvůli nikotinu, ale umírají kvůli dehtu,“ prohlásil v roce 1976 vynálezce nikotinové žvýkačky Michael Russell. Dehet zahrnuje celou řadu toxických a kancerogenních chemikálií v tabákovém kouři, ale pointa je jasná: nikotin lze přijímat, aniž by to pro zdraví člověka mělo katastrofální důsledky. Kromě nikotinových náplastí či žvýkaček vyvinutých k odvykání, jde o snus, již dlouho populární ve skandinávských zemích.

Tento tabákový produkt určený k orálnímu užití, jehož prodej je však v EU s výjimkou Švédska zakázán, má výrazně nižší negativní zdravotní dopady než kouření tabáku a i díky němu má Švédsko s pouhými pěti procenty každodenních kuřáků suverénně nejnižší míru kouření v Evropě. Přestože se v denním užití tabáku Švédi nijak nevymykají průměru EU, většina z nich užívá právě snus a to je zřejmě hlavní důvod, proč mají švédští muži nejnižší úmrtnost způsobenou tabákem v Evropě. Zákaz snusu je podle odborníků a výzkumníků v oblasti tabáku jednou z nejhorších evropských regulací.

Mýty a fakta o e-smokingu

Na rozdíl od snusu však v EU nejsou zakázány elektronické cigarety (e-cigarety, vaporizéry). Elektronická cigareta je produkt určený k alternativnímu přijímání nikotinu bez nežádoucích zdravotních dopadů způsobovaných spalováním tabáku. Vytvořil ji čínský lékárník a kuřák Hon Lik poté, co jeho otec zemřel na rakovinu plic, a již v roce 2006 byly její první modely uvedeny na evropský a americký trh. Z malých nezávislých firem, které se specializovaly na výrobu těchto produktů, se časem vyvinuli velcí čínští výrobci, jako je Joyetech, Innokin či Smok. Po čase do rozjetého vlaku naskočily i velké nadnárodní tabákové firmy (Imperial Tobbaco, British Amarican Tobacco či Phillip Morris), které začaly vyrábět vlastní produkty nebo skupovat firmy a dnes ovládají většinu trhu v hodnotě pěti miliard dolarů ročně. Dodnes se ale 90 procent vaporizérů vyrábí v čínském Shenzenu.

O elektronických cigaretách koluje celá řada mýtů a veřejné povědomí o nich je malé. Prý jsou stejně nebezpečné nebo ještě horší než cigarety. Není tomu tak. I když zatím neexistují studie, které by umožnily sledovat vliv dlouhodobého vapování na zdraví, vše nasvědčuje tomu, že jejich riziko pro zdraví je mnohokrát menší než u kouření tabáku. Public Health England, agentura, která má na starost ochranu britského veřejného zdraví, vydala v roce 2015 zprávu shrnující přehled posledních vědeckých poznatků týkajících se elektronických cigaret, ve které odhadla, e-cigarety jsou dvacetkrát méně škodlivé než kouřený tabák. V únoru 2018 tuto zprávu revidovala a uvedla v ní, že vapování je nejméně o 95 procent méně škodlivé než kouření a že nahrazení kouření vapováním přináší značné zdravotní výhody. Zpráva rovněž ukázala, že pouhých 10 procent dospělých Britů ví, že většina škod, které kouření páchá na zdraví, není způsobena nikotinem. Velké množství britských kuřáků se proto stále mylně domnívá, že vapování je stejně škodlivé jako kouření tabáku.

To, že vapování je mnohem méně nebezpečné než kouření, samozřejmé neznamená, že by bylo bezpečné. Podle Public Health England by však mělo být široce podporováno jako pomůcka k odvykání kouření a odborníci na odvykání a zdravotníci by se měli s kuřáky začít bavit o e-cigaretách. Zpráva také uvádí, že díky e-cigaretám přestává kouřit minimálně 20 tisíc Britů ročně a elektronické cigarety s tanky (do kterých se doplňují e-liquidy) jsou nejúspěšnější pomůckou při pokusech přestat kouřit. Přiznejme si, že žvýkání nebo lepení náplastí na tělo je v porovnání s inhalací aerosolu pěkná nuda. Zejména pokud jsou dnes na trhu tisíce příchutí liquidů k vapování, včetně slaného karamelu či burákového másla.

Jedním z hlavních argumentů proti propagování e-cigaret jako bezpečnější alternativy ke kouření je strach o mládež. Tiskem probíhají zprávy o tom, jak se e-cigarety rozmáhají mezi školáky, kteří se k vapování dostávají kvůli ovocným a sladkým příchutím či kvůli trikům, které lze s určitými typy vaporizérů provádět. Vapování je podle některých kritiků vstupní branou ke klasickému kouření cigaret. Ve Spojeném království, kde vapují téměř tři miliony lidí (šest procent dospělé populace), ale vapování není podle Public Health England výrazným trendem mládeží. I když mezi mladými nekuřáky dochází k experimentování, velmi málo z nich začne vapovat pravidelně a příčinná souvislost, podle níž by kouření bylo následkem vapování, nebyla prokázána. Je sice pravda, že mladí nekuřáci, kteří vyzkoušeli e-cigaretu, mají vetší šanci, že začnou kouřit než nekuřáci, kteří ji nevyzkoušeli, nejpravděpodobnější vysvětlení je však takové, že kouření i vapování má obdobné důvody a tito mladí lidé by pravděpodobně začali kouřit i bez zkušenosti s e-cigeratemi.

Dejte šanci vapování

Pokud jste kuřáci, kteří chtějí přestat či omezit kouření, a rozhodnete se dát vapování šanci, vězte, že v ČR již existuje solidní síť distributorů. Ti, kteří mají hluboko do kapsy, se mohou podívat po čínských obchodech na internetu, které nabízejí totožné produkty až dvakrát levněji. Vzhledem k rozličným způsobům vapování a velkému množství produktů na trhu je však důležité poradit se s někým v této oblasti zkušeným. Často se stává, že lidé koupí špatný či nevhodný vaporizér, s vapováním  nejsou spokojeni, a po tomto počátečním neúspěchu se vracejí ke kouření.

K tomu, aby člověk přestal kouřit, je vhodné si předem pevně stanovit určité datum. U řady lidí to bývá Nový rok. Těm, kteří tak učinili letos lze jen doporučit, aby v případě, že jim to bez nikotinu nepůjde, nesahali po cigaretách, ale sáhli raději po e-cigaretě. Ta jim podle dosavadních zjištění umožní kouřit s daleko menším rizikem než cigarety klasické. Je tu navíc bonus, který oceníte zejména v zimních měsících: vapování není v pohostinských zařízeních zákonem zakázáno. Na liquidech do elektronických cigaret si můžete přečíst varování: „Tento výrobek obsahuje nikotin, který je vysoce návykovou látkou. Jeho užití nekuřáky se nedoporučuje.“ Lze ho ale doporučit všem těm, kteří se snaží s kouřením přestat nebo ho alespoň redukovat, a hlavně těm, kteří se už přestat kouřit neúspěšně pokoušeli. Rady jak přestat s kouřením naleznete na stránkách koureni-zabiji.cz.

Autor je závislý na nikotinu.

 

Čtěte dále