Násilí na premiéře Černého pantera? Jen šíření paniky

Na sociálních sítích se objevila řada příspěvků o napadení návštěvníků čtvrteční premiéry snímku Black Panther černošským publikem.

„Šel jsem se svojí přítelkyní na Black Panthera a černošský teenager zakřičel: ,Jste ve špatném kině‘ a rozbil jí láhev o obličej,“ stojí v jednom twitterovém statusu z posledního týdne. Fotografie, která tweet doprovází, je ale z ledna a zobrazuje dívku, jež byla napadena sexuálním násilníkem ve švédském nočním klubu. Další post zase používá screenshoty z inscenovaného videa proti domácímu násilí, kde nalíčená herečka ukazuje monokly. Vzorec je většinou stejný – bílá bezbranná žena napadena černošskými diváky v kině.

Podobné útoky ukazují, kolik lidí má dnes problém s tím, že film najednou zobrazuje svět přednostně obývaný černošskými hrdiny a je natočený afroamerickým režisérem.

Většina příspěvků se objevila na Twitteru a byla poměrně rychle smazána, ale i tak se některým podařilo získat stovky sdílení a stále přibývají nová. Samozřejmě se už objevily i parodické posty, které k popisu útoků přikládají fotky ze seriálů jako Walking Dead, a záměrně tak upozorňují na absurditu celé situace.

Tyto hoaxy lze číst i jako snahu odradit diváky od návštěvy kina během prvního promítacího víkendu, kdy se dle některých zdrojů očekává tržba až 175 milionů dolarů. A určitá atmosféra strachu film opravdu provází – i ze strany černošských návštěvníků kin, kteří se obávají napadení násilníky z řad rasistických odpůrců filmu.

Snímek každopádně provází extrémní publicita – se zhruba pěti miliony příspěvků je zatím nejtweetovanějším filmem roku. Napětí okolo jeho uvedení ale ukazuje hlavně na pokrytectví hry na liberální společnost, kde jsou afroameričtí hrdinové obvykle obsazováni do druhořadých filmových rolí. Podobné útoky totiž ukazují, kolik lidí má dnes problém s tím, že film najednou zobrazuje svět přednostně obývaný černošskými hrdiny a je natočený afroamerickým režisérem.

 

Čtěte dále