Pomáhat a léčit

Od 5. února probíhá v pražské Národní technické knihovně výstava Létající lékaři, která představuje programy zahraniční pomoci MEDEVAC a Pomoc na místě.

Přestože oba programy ministerstva vnitra fungují již několik let, příležitost seznámit se s nimi podrobněji má nyní veřejnost vůbec poprvé. Jde přitom o programy překvapivě rozsáhlé: ministerstvo vnitra skrze ně v uplynulých letech realizovalo pomoc za téměř půl miliardy korun.

Program MEDEVAC začal v roce 1993 během války v Jugoslávii a i dnes se zaměřuje primárně na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva – kromě toho však realizuje také odborné stáže pro lékaře z postižených oblastí či poskytuje peněžní dary na podporu a rozvoj zdravotnické infrastruktury. V posledních letech působí MEDEVAC zejména v Jordánsku, kde pomáhá léčit syrské uprchlíky. Specializované týmy z osmi českých nemocnic, které MEDEVAC do krizových míst vysílá, provedly jen za poslední dva roky více než tisíc pět set operací. Lidé jsou díky nim samostatnější a dostávají novou šanci v dočasných podmínkách.

Program Pomoc na místě se zaměřuje na asistenci uprchlíkům v zemích jejich prvního útočiště. V letech 2015 a 2016 byla v rámci programu podpořena stavba mnoha nových přístřeší v severním Iráku a Jordánsku nebo například realizována elektrifikace v největším uprchlickém táboře pro syrské uprchlíky na Blízkém východě, jordánském Zátarí.

Výstava Létající lékaři, na které jsou oba programy prezentovány, narušuje častý stereotyp o České republice jako o zemi, která se nelehkým výzvám spojeným s tématy migrace a uprchlictví vyhýbá, a naopak přináší dobrou zprávu o tom, že Česká republika není tváří v tvář lidskému utrpení lhostejná a dokáže smysluplně pomoci těm, kteří to potřebují. Stejně jako v České republice i v Iráku, Jordánsku či na Ukrajině se snaží lidé žít normální život: chodit do škol, do práce, plnit si své sny. Co však potřebují nejvíce, je zdraví – a právě špičková lékařská péče je to, co může Česká republika nabídnout.

Součástí výstavy Létající lékaři je i doprovodný program. Ve středu 21. února čeká návštěvníky diskuse Česká republika na Blízkém východě, ve které okomentují aktuální situaci český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík, expertka na Blízký východ Zora Hesová a autor výstavy Létající lékaři Jiří Pasz. S fotografem Jiřím Paszem se bude moci veřejnost setkat i o týden později, ve středu 28. února, kdy se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy. Spolu s ním bude přítomen i koordinátor programu MEDEVAC Lukáš Němec.

Pro více informací sledujte:

www.letajicilekari.cz
www.facebook.com/medevac.czech
www.instagram.com/medavac_czech

 

Čtěte dále