Španělští senioři demonstrovali za navýšení penzí

V Madridu se penzistům podařilo prorazit přes policejní kordony až k budově Kongresu, v Bilbau zase obklopili radnici.

Tisíce seniorů se ve čtvrtek vydaly do ulic španělských měst s požadavkem „důstojného“ navýšení důchodů a zajištění adekvátního financování sociálního zabezpečení. Odbory organizované protesty na náměstích čtyřiceti měst včetně Madridu, Bilbaa, Barcelony, Sevilly nebo Granady chtějí poukázat na „ubohé“ čtvrtprocentní navýšení letošních důchodů, které je podle nich bezvýznamné vzhledem k narůstající inflaci. Ta v loňském roce zvedla spotřebitelské ceny o 1,2 procenta. Organizátoři protestů včetně největších španělských odborů po parlamentu žádají, aby politické strany přestaly blokovat možnost změn v zákonech týkajících se důchodů.

„Ať všichni zkorumpovaní politici vrátí peníze, co ukradli, a vloží je do penzijního fondu,“ říká šestašedesátiletý bývalý číšník José María Elías.

Nespokojeným demonstrantům se v hlavním městě podařilo prodrat policejními kordony až k průčelí budovy Kongresu, kde na konzervativní vládu křičeli: „Zloději, zloději!“, blokovali dopravu a potýkali se s přítomnými policisty. V Bilbau zase obklopili radnici a křičeli: „Jsme penzisté, ne teroristé!“

„Ať všichni zkorumpovaní politici vrátí peníze, co ukradli, a vloží je do penzijního fondu,“ říká šestašedesátiletý bývalý číšník José María Elías, s odkazem na řadu korupčních skandálů Lidové strany, jíž předsedá premiér Mariano Rajoy. „Zničili celý veřejný penzijní systém,“ kritizuje vládní kroky sedmasedmdesátiletá Josefa Albala, která využívá peníze z důchodu k zaopatření své nezaměstnané dcery.

Během protestu v Madridu požadoval odborový předák Mari Carmen Barrera, aby premiér Rajoy vysvětlil, proč se důchody zvýšily pouze o čtvrt procenta, když ekonomika vzrostla o procenta tři. „Minulý týden předseda vlády vyzval španělské občany, aby začali šetřit na penzi, čímž naznačil, že v budoucnu nebudou důchody stačit na přežití. To nelze tolerovat,“ dodal Barrera, který se nechce smířit s vládním přesvědčením, že výše důchodů není vzhledem ke stárnoucí populaci a snižujícímu se počtu pracujících přispívajících do fondů sociálního zabezpečení udržitelná.

 

Čtěte dále