Poláci opět protestují proti zákazu potratů

V pátek 23. března se po celém Polsku uskuteční protesty proti novému návrhu zákona, který by omezil přístup k interrupci.

Parlamentní komisí pro spravedlnost a lidská práva prošel v pondělí 19. března návrh zákona, který by výrazně omezil přístup k legálním potratům v Polsku. V současnosti má Polsko po Irsku druhý nejpřísnější antiinterrupční zákon v Evropě. Umělé přerušení těhotenství je ze zákona možné jen v případě, že těhotenství vzniklo v důsledku trestného činu, je ohrožen život matky nebo je plod vážně poškozen. Nový návrh chce zakázat to, co pro-life aktivisté nazývají „eugenickými potraty“ – tedy přerušení těhotenství v případě výrazných vývojových vad plodu, které by vedly k narození dítěte neschopného vést samostatný život bez neustálé péče. Proti navrhovanému zákonu jsou na pátek 23. března svolány masové protesty, menší demonstrace probíhaly v řadě polských měst už během týdne. Na sociálních sítích probíhá mobilizace pod hashtagem #CzarnyPiątek. Protestující se vymezují zejména proti tomu, aby ženy byly nuceny donášet i vážně poškozené plody, což by vedlo k jejich zbytečnému fyzickému i psychickému utrpení.

Nový zákon by ženy nutil porodit postižené děti, často s vědomím toho, že se narodí mrtvé, nebo v očekávání jejich nevyhnutelné smrti.

O tom, zda zákon vejde v platnost, bude hlasovat Sejm, datum zatím ale nebylo potvrzeno. Schválit ho potom bude muset i Senát, který je rovněž ovládán vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Organizátorky protestu z organizace Celopolská stávka žen doufají, že se stejně jako při Černém protestu na podzim roku 2016 podaří schválení zákazu potratů odvrátit. Přitom ještě v lednu tohoto roku se v Sejmu projednával návrh zákona, který by naopak přístup k potratům rozšířil. Ten ale pohřbila liberální opozice, když se zcela překvapivě nedostavila k hlasování, a návrh tak nepostoupil do druhého čtení. K dalšímu projednávání byl naopak postoupen současný návrh nazvaný „Zastavit potraty“. Jeho autorem je pro-life aktivistka Kaja Godek a má podporu katolické církve. Godek chce znemožnit potraty plodů, u kterých byl nalezen Downův syndrom – sama veřejně hovoří o svém rozhodnutí porodit a vychovávat dítě s Downovým syndromem. Ovšem oproti tomu, co tvrdí pro-life organizace a někteří konzervativní politici, Downův syndrom není převažujícím důvodem legálních potratů v Polsku – je příčinou jen asi 37 procent legálních interrupcí. Podle statistik bylo v roce 2016 provedeno 1042 potratů z důvodu těžkého postižení plodu nebo ohrožení jeho životaschopnosti. Nový zákon by ženy nutil tyto děti porodit, často s vědomím toho, že se narodí mrtvé, nebo v očekávání jejich nevyhnutelné smrti.

Komentátoři zatím jen spekulují, zda zákon parlamentem projde. Není totiž zcela jasné, zda ho podporují všichni poslanci PiS. Klíčoví členové této strany, včetně předsedy Jarosława Kaczyńského, dokonce v prvním čtení hlasovali proti návrhu. Vlna nevole, kterou zákon vyvolává, totiž vládnoucí straně nijak neprospívá, i když je pro ni zároveň důležitá podpora církve.

Na „černý pátek“ se očekává velká mobilizace. Spoluzakladatelka Celopolské stávky žen Marta Lempart v největším liberálním deníku Gazeta Wyborcza nabádala účastníky protestu, aby se sjeli do Varšavy v co největším počtu. Za tímto účelem byly zorganizovány autobusy do hlavního města ze všech regionů Polska. Organizátorky vyzývají protestující, aby si oblékli černé oblečení. Protest začne před Sejmem a pokračovat bude k sídlu Práva a spravedlnosti. Solidární akce jsou naplánované také v řadě měst v zahraničí.

 

Čtěte dále