Vrchní soud osvobodil údajné teroristy. Rozsudek je pravomocný

V úterý Vrchní soud v Praze zamítl odvolání státního zástupce v kauze přípravy teroristického útoku na vlak a potvrdil tak rozsudek Městského soudu v Praze a nevinu obžalovaných.

Koncem září 2017 skončilo hlavní líčení s pěticí obžalovaných v případu teroristického útoku na vlak s vojenskou technikou, anebo s vozy značky Huyndai. Plánování útoku se podle obžaloby měli dopustit Petr Sova, Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Radka Pavlovská a Katarína Zezulová se měly provinit tím, že skutek nepřekazily. Městský soud v Praze zprostil v září obžalované viny s tím, že skutek popsaný v obžalobě není trestným činem.

Předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Hana Hrnčířová argumentovala také tím, že před povolením agentů byla celá řada úkonů trestního řízení, ze kterých není dispozici výstup. Jedná se především o odposlechy a sledování osob (obžalovaných), které jak obhajoba, tak soud vyžadovaly. Na základě toho tedy nebylo možné vyvrátit obhajobu obžalovaných, že šlo ze strany infiltrovaných agentů o policejní provokaci. Dokazování u soudu prvního stupně trvalo od srpna 2016 do září 2017. Podle Vrchního soudu bylo provedeno velmi pečlivě.

Vrchní soud v Praze v úterý rozsudek potvrdil a zamítl odvolání státního zástupce Vladimíra Pazourka. Rozsudek je pravomocný.

 

Čtěte dále