Na ulici ze dne na den

Brněnský magistrát řeší krizi a hledá ubytování pro sto lidí, které hodlají majitelé vystěhovat z ubytovny v Židenicích.

Ilegální ubytovna v Šamalově ulici v brněnských Židenicích končí. Informovala o tom Mladá fronta DNES ve čtvrtek 19. dubna. Ještě ten den odpoledne začal připravovat brněnský magistrát za pomoci sociálních pracovníků přesun téměř stovky lidí do dočasných příbytků. Jejich budoucnost však zůstává nejistá.

Budovu ubytovny si pronajala společnost Graystone, kterou zastupují Martin Studený a René Jakš. Do domu, jenž měli oficiálně využívat jako kancelářské prostory, nastěhovali šestnáct rodin. Rodiče s dětmi teď majitel hodlá vystěhovat kvůli neplatícím pronajímatelům. Hrozí, že se všichni, včetně dvoutýdenního novorozence, ocitnou na ulici.

Domů, které slouží jako ubytovny a vlastní je bývalí nebo současní členové ODS, je v Brně víc.

Jakš a Studený měli nájemní smlouvu na rok a půl, a ta vypršela loni v létě. Poté majitel smlouvu vypověděl, protože mu pronajímatelé dluží nemalé peníze. „Dva lidi si pronajali barák, aby dělali obchod s chudobou. Začali provozovat ubytovnu a mysleli si, že budou vydělávat velké prachy, ale to se nepovedlo. Dluží, kam se podívají. Za elektřinu dluží dodavateli Erianta Energy přes sto tisíc korun a majiteli areálu za nájem přes šest set tisíc korun,“ uvedl pro Alarm sociální pracovník z organizace IQ Roma servis Jan Milota. Podle zjištění Jany Ustohalové z MF DNES firma Graystone nedluží poprvé, už v roce 2015 byla v exekuci ze stejného důvodu.

Město zajišťuje ubytování na Červeném kopci, který spravuje Nemocnice Milosrdných bratří. Asi čtyřicet lidí by se už v pondělí mohlo nastěhovat do velkých sdílených pokojů. Ubytovací kapacita by se mohla navýšit, pokud by byly místnosti předěleny příčkami. S tím však rodiny nesouhlasí, protože se obávají přílišného hluku. Pro zbytek lidí město připravuje dočasné bydlení v objektu nedostavěné železniční polikliniky. „Snažíme se dát do provizorního stavu budovu na Železniční ulici. Není to dlouhodobé řešení. Dává nám to čas, aby rodiny nezůstaly na ulici a aby měly střechu nad hlavou. Následně budeme s každým hledat řešení individuálně,“ prohlásil zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno).

Díra v zákoně nebo podvod

Dům ubytovny patří akciové společnosti ZB real. Její zástupci už několik měsíců požadují vrácení vyklizeného domu. „Právní vztah mezi pronajímatelem a majitelem byl ukončen loni v létě. Otázkou je, jestli se nedopustili pronajímatelé podvodu, když tři čtvrtě roku čerpali od úřadů dávky na bydlení, přestože k tomu neměli právní nárok,“ konstatoval Freund.

Sociální pracovníci se v minulosti na ubytovně opakovaně potýkali s problémy. Kritická situace nastala loni v listopadu, ale provoz ubytovny pokračoval i navzdory špatnému výhledu. „Na přelomu ledna a února za mnou přišli ubytovaní s tím, že se musí do dvou dní vystěhovat. Tehdy začal magistrát jednat se společností Graystone a majitelem ubytovny o tom, jak celou věc řešit, ale bohužel se to nepodařilo,“ řekl Milota.

Kvůli dluhům přednedávnem dodavatel na nějaký čas odpojil ubytovnu od elektřiny. „Děti byly hotové. Dva dny jsme vařili venku na ohni, aby měly teplé mléko,“ řekl Igor Polák, muž žijící na ubytovně se ženou a čtyřmi dětmi v malé místnosti s jedním oknem. Všichni ubytovaní sdílejí tři společné koupelny bez teplé vody a tři malé kuchyně. Jeden záchod a sprchový kout tak využívá víc než třicet lidí. „Na začátku si pronajímatelé řekli o zálohu a pak jsme si vyřídili dávky v hmotné nouzi na doplacení nájmů. Od každé rodiny dostávají jedenáct tisíc měsíčně, přitom nemáme žádné soukromí a hygiena je hnus. Myslím, že naše peníze zpronevěřili,“ dodal Polák s obavami.

Před dvěma týdny majitelé chtěli nájemníky opět vyhodit. Krizovou situaci řešil magistrát a chtěl s nimi vyjednat převzetí správy ubytovny. „Magistrát zjistil, že dům je kolaudovaný jako kanceláře a lidi se tam nikdy neměli ocitnout. Provozování magistrátem by bylo příliš riskantní. Mohli by zavřít ředitele Centra sociálních služeb za nelegální provozování ubytovny,“ domnívá se Milota.

Byznys s chudobou platí stát

Někteří členové společnosti ZB real jsou ze židenické ODS. Ta měla personální propojení s ubytovnami již v minulosti. Domů, které slouží jako ubytovny a vlastní je bývalí nebo současní členové ODS, je v Brně víc. Největší ubytovnu na ulici Jarní vlastní bývalý místostarosta Brna-sever Milan Venclík (ODS) spolu s bývalou starostkou Brna-sever Sabinou Tomíškovou (ODS). „Dobře jim to vydělávalo, je to byznys, který platí stát doplatkem na bydlení,“ řekl Milota. Před rokem a půl však prošla novela zákonu o pomoci v hmotné nouzi. Dosud byly ubytovny placené od osoby, a ne od ubytovací jednotky. Majitelé tak pronajímali jednotlivé postele, a když v pokoji měli například deset postelí, mohli vydělat nemalé peníze. Novela tyto praktiky znemožnila a ubytovatelé musí platit částku za pokoj. Taky si musí zřídit u hygieny povolení pro provozování ubytovny.

„Majitele by měli zavřít. Takové jednání s lidmi je nepřípustné, žijí zde celé rodiny s dětmi. Budeme to řešit přes město, děti na ulici skončit nemůžou,“ uvedla Zdeňka Holcmanová, sociální pracovnice z IQ Roma servis. Podle Miloty sehnali Studený a Jakš na provozování ubytovny výjimku od hygieny. „Nejsem si jistý, za jakých okolností a nevím, jestli nebylo jednání s hygienou korupční. Bude se to muset prošetřit. Teď ale není čas někoho stíhat, musíme najít bydlení pro sto lidí,“ podotkl Milota.

Problém by podle Martina Freunda vyřešil zákon o sociálním bydlení, který by garantoval poskytování sociálního bydlení v bytech, nikoliv stavění městských ubytoven. „Na Slovensku žádný byznys s chudobou není, ale některé rodiny s dětmi tam žijí ještě v mnohem horších podmínkách. To se může stát i u nás a myslím, že k tomu směrujeme,“ dodal na závěr Freund.

Autorka je novinářka.

 

 

 

 

Čtěte dále