Okolí Nantes se mění v bitevní pole

Francouzská policie se snaží vyklidit squaty ekologických aktivistů v okolí města Notre-Dame-des-Landes. Násilí narůstá a na obou stranách jsou desítky zraněných.

Když v lednu francouzská vláda rozhodla, že ukončí projekt výstavby letiště u Notre-Dame-des-Landes na severozápadě země, o čemž jsme vás na Alarmu již informovali, zdálo se, že ekologičtí, občanští a zemědělští aktivisté vyhráli svůj více než padesátiletý boj. Na lokální i národní úrovni následně byly zahájeny debaty o budoucnosti více než šestnáctisethektarové plochy, označované zkratkou ZAD (zone à défendre, tedy „zóna, kterou je třeba bránit“).

Co dál se ZAD?

Smyslem iniciativ zapojených do obrany ZED je utvořit v místech, kde hrozí výstavba velkých developerských a jiných projektů (železniční dráha, letiště, silnice, fabrika), jež znehodnocují krajinu, autonomní samosprávné oblasti, které mají ukázat, že i v současném globalizovaném světě je možné postavit farmu, vyrábět vlastní energii, pěstovat zeleninu, chovat zvířata a žít v souladu s přírodou. Právě tento „jiný svět“ byl podstatou boje proti výstavbě letiště u Notre-Dame-des-Landes. Prostřednictvím mapy, která je dostupná na webových stránkách ZAD, si lze udělat představu o tom, co vše se v samosprávné oblasti nachází, nebo spíše nacházelo, a také o jak rozlehlou plochu se jedná.

K probíhající masivní stávce železničářů se v průběhu dubna přidaly i vysoké školy a události u Notre-Dame-des-Landes je přirozeně radikalizují.

Před více než měsícem se vedení regionu a zástupci francouzské vlády rozhodli, že místo plánovaného letiště nebude využito ani pro výstavbu železničního koridoru, o čemž se původně také uvažovalo, ale že bude sloužit místnímu zemědělství. Všechny kolektivy, které se zde nacházely, měly vytvořit zemědělské družstvo, podat projekt a tím své fungování v místě legalizovat. Představitelé okolních měst, ale zejména členové vlády přitom opakovali, že je nutné „vrátit ZAD zpět do právního státu“. Některé skupiny aktivistů a zemědělců (zejména ti, kteří chovali zvířata pro účely výroby sýrů) s větším či menším nadšením družstva vytvořily, jiní žádali, aby bylo možné dále pokračovat alternativním způsobem – chtěli vytvořit jakousi laboratoř „jiného“ přístupu k zemědělství, ekologii a vzdělávání.

Nejvíce se konflikt vyostřil ve středu dopoledne, kdy se do ZAD přemístily stovky podporovatelů

Demonstrace síly

Sen se ale rozplynul v pondělí 10. dubna, kdy byla zahájena rozsáhlá policejní akce, jejímž cílem je vyklidit zbývajících zhruba devadesát squatů, srovnat roky budovaná obydlí se zemí, a připravit tak půdu pro zemědělskou činnost. Jinak poklidná malebná francouzská krajina je tak dějištěm takřka válečného konfliktu. Zasahuje zde zhruba 2500 policistů s drony, helikoptérami, tanky, ale i granáty (ve středu byl granátem lehce zraněn novinář deníku Libération), a proti nim aktivisté s Molotovovými koktejly, kterými se demonstrantům podařilo zranit již několik desítek těžkooděnců z jednotek CRS.

Není náhoda, že se francouzský prezident rozhodl takto brutálně zasáhnout zrovna v okamžiku, kdy čelí silné kritice ze strany odborových svazů i studentských organizací. Francouzská média se shodují, že jde o jasný signál protestujícím a stávkujícím po celé zemi: „Jsem tady a jsem silný.“ Nejvíce se konflikt vyostřil ve středu dopoledne, kdy se do ZAD přemístily stovky podporovatelů – jak zemědělců z okolních měst a vesnic, kteří se rozhodli přijet na pomoc s traktory a blokovat silnici proti policii přijíždějící v tancích, tak aktivistů z celé Francie i ze zahraničí. „Přijel jsem zadisty podpořit, protože díky nim a jejich neutuchající energii tady dnes nestojí letiště. Je ostudné, že se k nim Francie takhle zachovala,“ říká francouzskému rozhlasu místní zemědělec, který přišel na solidární piknik. Ten byl ovšem rozehnán a boj začal nanovo.

Jelikož se zvýšil počet zraněných a situace začala být opravdu nebezpečná, sílí hlasy odpůrců zákroku. Zelení europoslanci včele s dlouholetým ekologickým aktivistou Josém Bové, který kdysi najížděl bagrem do prodejny Mc Donald’s, ostře zkritizovali prezidenta i premiéra země a požadují okamžité zastavení policejní brutality. Ve středu byl v této věci v Národním shromáždění interpelován předseda vlády Edouard Philippe, jehož odpověď naznačila, že se pod vládou houpe židle a musí alespoň nějaký boj stůj co stůj vyhrát: „Operace bude pokračovat ve stejné intenzitě jako dosud. Vzdávám hold zraněným policistům.“ Ve čtvrtek tak pokračovalo vyklízení území ve stejném duchu až do večera, kdy tamní prefektura vydala prohlášení, že policie naplnila cíl zničit 30 squatů, takže zásah končí. Navdory tomuto tvrzení však v pátek ráno policie na ZAD opět zaútočila. Ve Francii se zvedá vlna solidarity a do oblasti údajně přijíždí další lidé, aby autonomní zónu podpořili.

K probíhající masivní stávce železničářů se v průběhu dubna přidaly i vysoké školy a události u Notre-Dame-des-Landes je přirozeně radikalizují. Aktuálně je po celé zemi několik desítek blokovaných a okupovaných škol a na příští týden je naplánovaná generální stávka a demonstrace. Lze očekávat, že vyklízení ZAD bude mít na další protesty silný dopad.

Autorka studuje v Paříži.

 

Čtěte dále