Škola v Horním Jiřetíně bude fungovat na solární energii

Severočeské město Horní Jiřetín pracuje na své energetické samostatnosti.

Vítejte v budoucnosti – tento vzkaz dnes zdravil žáky a žákyně jiřetínské školy. Jiřetínští spolu s Greenpeace a mnoha dárci z celé republiky totiž zvládli „Výzvu pro Jiřetín“ a vybrali peníze na fotovoltaické panely, které byly dnes slavnostně odhaleny a předány škole. Panely tak doplní tepelné čerpadlo, které nahradilo kotel na uhlí. Škola se tak jako jedna z prvních obecních budov zbavuje závislosti na fosilních palivech.

Projekt „Výzva pro Jiřetín“ spustila organizace Greenpeace loni v květnu a během léta se podařilo vybrat přes 300 tisíc korun, které putovaly na nákup a instalaci fotovoltaických panelů na střechu místní školy. V první části projektu se peníze vybíraly pomocí novinky – tzv. dárcovských výzev. Peníze tak pomáhali vybrat různí vyzyvatelé, kteří lákali dárce na rozličné sliby: že přestanou kouřit, že budou chodit bosi či že splní nějaký náročný sportovní výkon. Učitelský sbor z jiřetínské školy se například vzdal dárků na konci roku a místo nich poprosil rodiče o příspěvek. Zapojil se i starosta obce Vladimír Buřt a ředitel Greenpeace Česká republika David Murphy, oba vybrali přes 10 tisíc korun. Na přání návštěvníků webu www.vyzvaprojiretin.cz později organizace přidala i možnost darovat napřímo klasickým způsobem. Škola díky tomu získala fotovoltaický systém o instalovaném výkonu 10 kWh, kterým si bude vyrábět vlastní elektřinu. V plánu je i přechod na dodavatele elektřiny z obnovitelných zdrojů, aby se škola odstřihla od uhlí úplně.

„Všichni máme velkou radost, že se podařilo vybrat cílovou částku, a chceme poděkovat všem, kteří nás podpořili. Solární panely nám nejen ušetří náklady, ale žáci navíc poznají fungování obnovitelných zdrojů přímo ve škole. V budoucnosti bychom rádi vylepšili vzhled střechy, která je hodně znečištěná od kouře. Chceme také vyčistit a zrenovovat sklepní prostory, kde byl umístěn starý kotel na uhlí a uhelný sklad,“ uvedla ředitelka školy Klára Křivánková.

 

 

Horní Jiřetín, stojící vedle Mostecké uhelné pánve, patří k městům, která jsou v Česku nejvíce zasažená znečištěným ovzduším. V minulosti mu několikrát hrozilo, že důsledkem prolomení těžebních limitů zanikne – naposledy se o prolomení limitů jednalo v roce 2015, kdy byl ministrem Jan Mládek (ČSSD). Minulý rok se poblíž Jiřetína konal první český klimatický kemp, který měl veřejnost upozornit na problematiku environmenátlní nerovnosti a nespravedlnosti. Pořádala ji ekologická aktivistická skupina Limity jsme my.

Na cílovou částku 300 tisíc korun přispělo 920 dárců, minimální limit dokonce o 17 tisíc překročili. Všechny vybrané peníze budou použity na nákup a instalaci solárních panelů. Podle zástupců z Greenpeace se Jiřetín bude i do budoucna snažit o přechod na obnovitelnou energii a lepší energetickou účinnost budov.

 

Čtěte dále