Stokári P.A.T. a Rytmus ukazují rasistům nepříjemnou pravdu

Slovenští rapeři pojmenovávají příčiny rasismu a tvrdě kritizují politické elity.

Slovenský raper P.A.T. aka Pouličný Autor Tonov ze skupiny MPP vydal nový klip ke skladbě Neprispôsobiví ze své poslední desky 3.U.M.F. Angažovaný romský raper spolu s Patrikem „Rytmusem“ Vrbovským svůj track posílají rasistům jako jasný vzkaz: „Hej! Ty rasista! Tvoj obraz o mne ti namaľoval tvoj štát a tvoje médiá. Teraz ti ukážem pravdu, poď so mnou…“ Ve svých textech přímo pojmenovávají problémy (nejen) slovenské společnosti. Příčiny šířícího se rasismu vidí v jednání bílých zkorumpovaných elit, které zneužívají menšin, aby odvrátily pozornost od vlastních zločinů. „Stále sme to iba my, stále sme to iba my. Tí neprispôsobiví, tí neprispôsobiví. Vytvorili ste nás vy, vytvorili ste nás vy. Áno, váš obraz sme my, áno, sme obrazom hry,“ zpívá v refrénu Rytmus.

Jejich verše nabývají v kontextu politické krize na Slovensku na naléhavosti. Klip ke skladbě Neprispôsobiví však nevyznívá jako vyhlášení války s majoritou, ale spíše jako výzva k hledání společných nepřátel: „Všetkých vašich vyjebaných vodcov si najebte do riti! Lebo toto není vojna, a keď to neukončíte vy, tak povedz mi, že kto iný?“

Nahrávka 3.U.M.F. vyšla v prosinci minulého roku na labelu Pozor Records, který založil Rytmus jako platformu pro začínající talenty. P.A.T. podle svých slov rapuje už patnácti let, ale do širšího povědomí se dostal až v roce 2016, kdy mu na scénu pomohl právě Rytmus. Umožnil mu vystoupení na velkých festivalech a na svou očekávanou desku Krstný otec zařadil společný track Stokára nemóžeš dojebať, který je jedním z vrcholů nahrávky. P.A.T se ve skladbě hrdě hlásí ke svému „stokárskému“ původu – dlouhá cesta z ulice nahoru z něj udělala autoritu a vzor pro ostatní.

 

 

Právě snaha stát se příkladem pro chudé je pro tvorbu Pouličného Autora Tonov typická, což dokládá i v singlu Nero: „Pochádzam z pomerov, kde počíta sa každé euro. Zrodený z rasy ktorú Hitler vypálil jak Nero. Bez pevných základov sa pokúšam chytiť to, nebo som tu pre chudobných a mladých, aby som ich viedol.“ Síla jeho textů spočívá v tom, že se nesnaží svůj původ skrývat za přepych a drahé auta, ale vystavuje jej na obdiv jako přednost. Sdělení je nasnadě: je v pořádku cítit nenávist, ale nejde o to šlapat na ty pod sebou, ale mířit nahoru na ty pravé viníky, kteří nosí drahé obleky a dmýchají rasovou nenávist.

 

 

V dubnu 2017 vydal P.A.T. další singl Nepriestrelní, který je věnovaný všem pomyslným bratrům a sestrám, kteří musí čelit chudobě a rasistickým útokům. Vzkazuje jim: „Zažili sme toľko zla, že by sme o tom dokázali písať roky, áno, bola by to hrubá kniha. Zapamätajte si to, že všetko, čo sa stalo, prišlo nečakane a vôbec to neni naša vina.“ Právě zkušenosti s každodenním útlakem jsou pro P.A.T. zdrojem síly ke vzpouře. Raper se dostal na vrchol a chce s sebou vytáhnout ostatní: „Tak brat môj buď silný, buď so mnou, ja s tebou a spolu to dáme… Tak ségra buď silná a zapamätaj si, že som s vami stále.“

 

 

Raper P.A.T. vystoupil v červnu 2017 v diskusi o romafuturismu spolu s Ytashou L. Womack, Editou Stejskalovou, Michalem Mižigárem, Janem Čonkou a Evou Danišovou. Díky iniciativě umělkyně Ladislavy Gažiové vznikla v kanceláři tranzit.cz knihovna romské literatury zaměřující se na emancipaci diskriminovaných etnik a kultur.

 

 

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále