Fotoreport: Jak vypadal Svátek práce v Praze?

První máj v Praze vytrhl z poklidného a tradičního průběhu jen protest proti platformě Airbnb a zhoršující se bytové situaci v hlavním městě.

Včerejší den byl v Praze zasvěcený oslavám Svátku práce. Přestože tradiční manifestace a průvody ani tento rok nechyběly, byl letošní První máj mnohem poklidnější než jindy. Na Střeleckém ostrově uspořádali setkání se svými příznivci sociální demokraté. Kulturní program a občerstvení letos obohatili – především díky projevu nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka – o připomínku dlouhé historie strany. Právě na Střeleckém ostrově se konala první veřejná oslava Svátku práce. Střelecký ostrov o něco později navštívilo i několik desítek anarchistů na vlastním setkání, kde nechyběl ani šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nejvíce lidí se ale shromáždilo na demonstraci Za dostupné bydlení a důstojnou mzdu na Jungmannově náměstí, k níž se připojilo něco kolem dvou stovek účastníků. Akce organizací Socialistická solidarita, Alternativa ZdolaBydlet – Žít upozornila především na rapidně se zhoršující bytovou politiku v českém hlavním městě a enormně vysoké nájmy, které snižují kvalitu života lidí nejen v Praze. Demonstrující apelovali na potřebu regulace nájemného i platformy Airbnb a na zahájení výstavby sociálních bytů pro lidi, kteří si drahé bydlení nemohou dovolit.

Na Kampě se pak sešlo pár desítek lidí na akci Dost, už stačilo!, kterou svolal protiislámský aktivista Jiří Černohorský a strana SPD Tomia Okamury. Bránila se bílá Evropa, varovalo se před genocidou křesťanů, agresivním islámem a ukazovalo se prstem na neziskovky, které tohle všechno řídí. Ze stereotypu účastníky shromáždění vytrhlo snad jen vystoupení bulharského aktivisty Juliana Ivanova a konzumace vlasteneckého dortíku s Janou Yngland Hruškovou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále