Hrdina z pařížského předměstí získá občanství

Muž, který zachránil dítě visící z balkónu, získá francouzské občanství a práci u hasičů.

Od sobotního večera koluje po sítích video zachycující odvážný akt dvaadvacetiletého imigranta z Mali, který vyšplhal čtyři patra, aby zachránil život dítěti visícímu z jednoho z balkónů. Situace se odehrála v pařížském osmnáctém okrsku, kam se „Spiderman“ původně vydal sledovat finále Ligy mistrů.

„Slyšel jsem křik a troubící auta a najednou jsem uviděl dítě, jak tam visí. Na nic jsem nemyslel, chtěl jsem ho zachránit,“ opakoval Mamoudou Gassama francouzským médiím. Do Evropy přicestoval z Mali zhruba před třemi lety, získal povolení k pobytu v Itálii, kde po nějakou dobu pracoval, zároveň získal i povolení k vycestování a v září 2017 se vydal do Francie, kde dlouhodobě žije jeho starší bratr. Od podzimu byl ale bez francouzských dokumentů, takže nemohl pracovat. Zdá se ale, že sobotní událost mu zcela změnila život.

Již v průběhu neděle ho kontaktovala pařížská starostka Anne Hidalgo, aby mu poděkovala a vyjádřila mu podporu při žádostech o udělení trvalého pobytu ve Francii. „Mluvila jsem s ním po telefonu, řekl mi, že se chce ve Francii usadit a začít zde nový život. Řekla jsem mu, že jeho obdivuhodný čin by měl být pozitivním případem pro všechny Pařížany a Pařížanky a také že ze své pozice starostky udělám vše pro to, aby zde mohl zůstat,“ sdělila televizní stanici BFM TV.

Vrchol však přišel dnes dopoledne, kdy Gassamu přijal také francouzský prezident Emmanuel Macron. Událost byla velmi sledována médii, všichni netrpělivě čekali, zda hrdina získá dokumenty potřebné k tomu, aby mohl pracovat. Když se svým bratrem a přítelkyní vycházel z Elysejského paláce, bylo díky tweetu hlavy státu jasné, že „Spiderman“ bude oceněn ještě více. Stane se francouzským občanem a také získá pracovní místo u pařížských hasičů a záchranářů. Macron se na tom dohodl s ministrem vnitra Gérardem Collombem, s nímž měl schůzku bezprostředně poté.

Záchrana dítěte tak symbolicky znamená opravdu hodně, do veřejné debaty se opět dostává téma migrace a integrace, diskutují se stinné stránky Dublinských nařízení, ale také situace neregulérních migrantů v Paříži. Pařížská starostka deklarovala, že bude aktuálně ještě více tlačit na ministerstvo vnitra, aby zrychlilo proces projednávání povolení k pobytu.

 

Čtěte dále