Prázdné domy v Barceloně se mění v dostupné bydlení

Radnice v Barceloně řeší problém s nedostatkem bydlení: poskytuje lidem dlouhodobě nevyužívané domy ve vlastnictví bank.

Když vlastníte nemovitost, která dlouhodobě zeje prázdnotou, město ji může využít jako dostupné bydlení pro lidi. Tak zní vzkaz, který vyslala radnice v Barceloně bohatým majitelům domů. Vedení města se soustředí na banky, jež chce přimět k tomu, aby neobydlené domy, které vlastní, pronajaly občanům za přijatelné ceny. Radnice oznámila, že v první vlně vyvlastní pět nemovitostí, které leží ladem více než dva roky, a následovat budou další. V Barceloně je dnes přes dva tisíce nevyužívaných domů, jež se do tohoto stavu dostaly v důsledku finanční krize, a podle nového nařízení by část z nich měla být pronajata žadatelům o sociální bydlení. Vedení Barcelony odhaduje, že bude takto využito přes šest set nemovitostí, které se nachází v oblastech s vysokou poptávkou po ubytování.

Prosazování tohoto nařízení se neobešlo bez boje. Katalánští regionální politici ho schválili v prosinci 2016 a v první fázi se mělo týkat asi šestnácti prázdných domů. Narazilo však na odpor centrální pravicové vlády v Madridu pod vedením premiéra Mariana Rajoye, jenž tvrdil, že nařízení může být v rozporu s ústavou. Spor však dopadl v neprospěch vlády a nařízení nakonec vstoupilo v platnost. Barcelona ho tedy nyní může uvést do praxe a poskytnout prázdné nemovitosti občanům.

A jak to probíhá konkrétně? Když město narazí na dlouhodobě nevyužívaný objekt, může vydat dekret o jeho vyvlastnění. Toto rozhodnutí lze odvolat jen v případě, že původní majitel (tj. banka) do tří měsíců pronajme dům za férové ceny žadatelům o bydlení. Jakmile však objekt přejde do rukou města, zůstane v nich v rozmezí čtyři až sedm let s tím, že bude po tuto dobu využíván pro účely sociálního bydlení. A kdyby snad některá banka zkusila skrývat nebo falšovat vlastnická práva k budovám, čeká ji navíc pokuta ve výši několika tisíc eur.

 

Čtěte dále