Fotoreport: Dětský den pro děti z ústeckých ubytoven

Asi dvěma stovkám lidí hrozí vystěhování ze dvou ubytoven. Dobrovolníci pro ně uspořádali dětský den plný her a volnočasových aktivit.

V sobotu 2. června se konal dětský den před ubytovnami na Klíšské a Purkyňově ulici v Ústí nad Labem. Akci uspořádaly nevládní organizace AMARE Předlice a Konexe spolu s obyvateli ubytoven, kterým v příštích týdnech hrozí vystěhování. Dětský den měl za cíl odlehčit tíživou situaci a zmírnit dopady bytové tísně na psychiku malých obyvatel ubytoven. „Dětské dny ukázaly vystěhovávaným lidem, že nejsou sami. Že existují lidé, kterým není jejich situace lhostejná a kteří jsou ochotní je podpořit,“ komentoval pro Alarm Miroslav Brož ze sdružení Konexe.

Účastníci se sešli po desáté hodině ráno na dvoře ubytovny v Klíšské ulici. Děti se bavily zpěvem a rapováním na mikrofon, malováním barvami na obličej nebo vyráběním papírových řetězů, kterými vyzdobily zdi domu. Kolem druhé hodiny se účastníci přesunuli do Purkyňovy ulice, kde program dětského dne pokračoval až do podvečera. Kolem šesté hodiny děti vyzvedly dva autobusy, které je odvezly do Prahy na galavečer romského festivalu Khamoro. Festival bezplatným vstupem a dopravou podpořil obyvatele ústeckých ubytoven v tíživé životní situaci. „Akce se moc povedla a líbila se a malým i velkým. Díky dětskému dnu drží lidi na naší ubytovně víc pospolu,“ řekl pro Alarm Marek Kondas, který bydlí na ubytovně v Klíšské ulici. „Celá kauza i boj vystěhovávaných rodin za důstojnost, spravedlnost a lidská práva, je teprve v počátku. Budeme jistě potřebovat další pomoc a podporu,“ dodal Miroslav Brož.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále