Fotoreportáž z Ústí: „Čunek měl aspoň kontejnery“

V Ústí nad Labem přišlo skoro sto lidí demonstrovat proti politice magistrátu, rasismu, zavádění bezdoplatkových zón a rušení ubytoven.

Malá, ale mediálně úspěšná byla včerejší demonstrace na podporu Romů z ubytoven Klišská a „Modrá“ v Ústí nad Labem, které se mají koncem června vyklidit. První minuty to vypadalo, že poměrně značný počet novinářů převýší demonstrující, nakonec ale na akci přišlo okolo stovky lidí.

„Oproti Madarovi byl Čunek ještě sociální, ten nabízel aspoň kontejnery, Madar nenabízí nic.“

Slovo tak dostali zástupci romských spolků a organizací, neziskového sektoru, Romové z ubytoven i několik lidí bez domova, kteří se přihlásili o slovo. Josef z ubytovny na Klišské ve svém projevu zdůraznil, že nemá cenu „házet všechny do jednoho pytle“, že on sám nikdy nic neukradl, nebyl ve vězení, a že dokud budou trvat rasové předsudky, nikdy se nic nevyřeší. „Přitom chceme jenom to, abychom žili všichni v klidu,“ prohlásil a připomněl, že požadavky Romů nejsou nijak přehnané a v životě chtějí jen to samé, co bílí gádžové.

Miroslav Brož ze sdružení Konexe připomenul setrvalou diskriminaci Romů na trhu s bydlením na Ústecku a v České republice: „Antidiskriminační zákon v Ústí nad Labem neplatí. Vyzývám přítomné policisty, aby začali konat!“ Předseda ústecké organizace Zelených Petr Globočník přirovnal ve svém projevu ústeckého náměstka Jiřího Madara k Jiřímu Čunkovi. „Oproti Madarovi byl Čunek ještě sociální, ten nabízel aspoň kontejnery, Madar nenabízí nic.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále