Vražda zdravotní sestry v Gaze otřásla světem

Izraelský ostřelovač zabil mladou zdravotní sestru Razán Nadžárovou, která zachraňovala životy civlistů. Její smrt vyvolala pobouření.

Po krvavém potlačení palestinských protestů Izraelem 14. května Palestinci částečně ustoupili od pravidelných pátečních demonstrací. Demonstrace v pátek 1. června však přinesla další oběť – je jí jednadvacetiletá zdravotní sestra, která chodila dobrovolně ošetřovat raněné u bezpečnostní bariéry. Razán Nadžárová pocházela z obce Chuzáa, která se nachází poblíž uprchlického tábora Chán Júnis, těsně vedle izraelské hranice. Chuzáa vešla ve známost jako jedno z nejzdevastovanějších míst po poslední izraelské invazi do pásma Gazy v roce 2014. Razán Nadžárová byla nejstarší ze šesti sourozenců. Po dokončení zdravotnické školy se stala záchranářkou, pomáhala v nemocnicích jako dobrovolnice a spolupracovala s neziskovými organizacemi.

Sestra, která riskovala život

Nadžárová poskytla v průběhu posledních týdnů několik rozhovorů. V jednom z nich mluví o ženách v Gaze a o tom, že chce dokázat, jak důležitou roli můžou sehrát v konzervativní palestinské společnosti. V interview pro New York Times se vysvětluje, že ženy mohou i beze zbraní vykonat spoustu důležitých věcí. Její odhodlanost potvrzuje v rozhovoru její matka, která popisuje, jak Razán během protestů vstávala velmi brzy ráno, od sedmi hodin už byla  k dispozici zraněným a domů se vracela v osm večer v zakrvácené uniformě.

V posledních týdnech zažilo sice obyvatelstvo Gazy mnoho podobných tragédií, přesto se však tato stodevatenáctá oběť od počátku demonstrací dotkla tamní veřejnosti víc než předchozí incidenty.

Nadžárovou zastřelil izraelský ostřelovač, když běžela s ostatními zdravotníky na pomoc staršímu muži, který byl zasažen do hlavy kanistrem slzného plynu. Její kolegyně, která stála vedle ní, popsala situaci následovně: když se zdravotníci blížili k plotu, aby pomohli raněným, byli nejdříve zasaženi slzným plynem, poté se ozval výstřel. Razan si prý zásah ihned neuvědomila, běžela dál, pak ale vykříkla: „Moje záda!“ a padla na zem. Střepiny výstřelu, který ji usmrtil, zranily i několik dalších kolegů. Všichni přitom byli oblečeni do bílých uniforem, aby byli zřetelně rozpoznatelní. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze publikovalo video, odehrávající se údajně několik minut před osudným okamžikem. Na videu je vidět skupinka zdravotníků s rukama nad hlavou, jak se snaží přiblížit k plotu. Stanice al-Džazíra odvysílala video, které se muselo odehrát nedlouho poté, co byla Razan zasažena. Zachycuje, jak se ji lékaři snaží oživit. Video končí scénou, kdy oznamují, že zemřela.

Pro mladou zdravotní sestru, která riskovala svůj život pátek co pátek po více než dva měsíce, netruchlila jen její rodina. V posledních týdnech zažilo sice obyvatelstvo Gazy mnoho podobných tragédií, přesto se však tato stodevatenáctá oběť od počátku demonstrací dotkla tamní veřejnosti víc než předchozí incidenty. Smrt „obětavé zdravotní sestry s tváří anděla“ (jak ji nazvala média) otřásla celou Gazou. Izraelští politici většinou úmrtí civilistů cynicky obhajují slovy, že je Hamás používá jako lidské štíty, a dodávají, že Hamás vyznává kult smrti. Hamás se ovšem nerovná celé pásmo Gazy a jeho obyvatelé ukázali, že život milují, jinak by se Gaza v sobotu 2. června neponořila do takového smutku. Pohřbu se zúčastnily tisíce lidí, mezi nimi stovky zdravotníků, kteří přišli vyjádřit solidaritu se svou zastřelenou kolegyní.

Zdravotníci nesmí být vojenským cílem

Na stejný den připadlo v Radě bezpečnosti hlasování o rezoluci OSN navržené Kuvajtem, která vyzývala k mezinárodní ochraně palestinských civilistů. Spojené státy rezoluci vetovaly. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová to komentovala slovy, že rezoluce byla nevyvážená a nezmiňovala podíl Hamásu na podněcování násilností.  Deset zemí z patnácti členů Rady bezpečnosti rezoluci podpořilo a čtyři se zdržely hlasování. Spojené státy poté představily vlastní rezoluci, která kritizovala pouze Hamás za vypálení podomácku vyrobených raket, jež několik dnů předtím dopadly na Izrael. Tato rezoluce ovšem nezískala podporu ani jediné země, čímž se potvrdila současná izolace USA pod Trumpovou administrativou.

Zvláštní vyslanec OSN pro Blízký východ Nikolaj Mladenov na svém twitterovém účtu zabití palestinské zdravotní sestry odsoudil a napsal, že zdravotníci se nikdy nesmí stát vojenským cílem. Izraelské ozbrojené síly (IDF) k incidentu prohlásily, že ho vyšetří a budou postupovat  podle stejných metod jako v minulosti. Jenže právě díky těmto metodám se v drtivé většině případů obvykle dospělo k závěru, že izraelská armáda udělala vše správně a nikdo nepochybil. Zákonodárce Ahmad at-Tíbí za koalici arabských stran v izraelském Knesetu označil smrt Nadžárové za odporný zločin a za spoluviníky označil Spojené státy a Nikki Haleyovou kvůli tomu, že vetovala rezoluci o ochraně palestinských civilistů.

Autor studuje arabistiku.

 

Čtěte dále