Duhová Bratislava

Přinášíme fotoreportáž ze sobotního pochodu Duhový PRIDE, který upozorňuje na nenaplněná základní práva a svobody lidí z LGBT komunit na Slovensku.

Několik tisíc lidí se v sobotu sešlo na Hviezdoslavově náměstí, kde poukazovali na odchody mladých LGBT lidí do zahraničí, protože jim Slovensko poskytuje výrazně horší podmínky k životu. Na pochod přijely nejen páry stejného pohlaví a jejich sympatizanti, ale i rodiny s dětmi nebo politici. Předseda Bratislavského samosprávného kraje Juraj Droba ve svém projevu zmínil, že mladí z LGBT komunity odcházejí ze Slovenska kvůli šikaně, diskriminaci či nepochopení.

Po úvodních projevech na náměstí účastníci prošli ulicemi Starého města, kde tancem, zpěvem a symbolickými duhovými barvami poukazovali na to, že všichni jsou si rovni bez ohledu na sexuální orientaci nebo rodovou identitu. Organizátoři chtějí LGBT komunitu povzbudit a ukázat, že má smysl zůstat na Slovensku a usilovat o lepší život. Hlavním poselstvím tohoto ročníku se proto stalo „My nikam neodchádzame – PRIDEme“.

V den pochodu se na Hodžově náměstí setkali i zástupci Aliance pro rodinu. Pochodem Hrdí na rodinu stovky lidí hájily v ulicích Bratislavy význam tradiční rodiny, kterou podle nich tvoří muž, žena a děti. Organizátoři duhového PRIDU si myslí, že příznivci Aliance pro rodinu chtějí využít publicitu a zájem medií o PRIDE. Aby se vyvarovali střetů skupin a nepříjemností, ztrojnásobili letos ochranku. Bezpečnostní opatření ze strany policie jsou každoročně v Bratislavě rozsáhlejší než na PRIDE ve Vídní nebo v Praze.

Chybí politická podpora

Zatímco v České republice mohou už od roku 2006 homosexuální páry uzavírat registrované partnerství, Slovensko patří mezi posledních šest zemí Evropy, kde to povoleno není. Neexistuje zde ani žádná strana, která by prosazovala úplnou rovnost LGBT lidí. Mluvčí PRIDE Martin Macko v rozhovoru pro Alarm uvedl, že strany Progresívne Slovensko, Spolu a několik jednotlivců ze stran SMER a Most-Híd usilují o zlepšení situace této komunity. „Negativní postoj mají naopak nacionalisté ze strany SNS, fašisté z ĽSNS, populisté ze Sme rodina a křesťanští demokraté z KDH,“ dodal mluvčí.

Svou podporu přijela na akci vyjádřit i ombudsmanka Mária Patakyová (Most-Híd), která i na úřadě vyvěsila duhovou vlajku. Podle ní se na Slovensku z hlediska práv párů osob stejného pohlaví za poslední rok nic nezměnilo. Koaliční Slovenská národní strana (SNS) chce, aby kvůli účasti na pochodu opustila pozici veřejné obhájkyně práv, považuje to za její opakované selhání.

Podle loňského celoslovenského LGBT průzkumu iniciativy Inakosť více než šedesát procent respondentů označilo míru přijímání LGBT osob společností za nízkou nebo žádnou. „Ignorace LGBT lidí ze strany vlády a státu za poslední desetiletí způsobila nahromadění a vyostření problému, kterým tahle komunita na Slovensku čelí. Navzdory opakovaným slibům nebyli slovenští politici schopni přijmout ani nejjednodušší právní úpravu, která by zjednodušila život párům stejného pohlaví a jejich rodinám,“ zdůraznil Macko.

Duhový PRIDE každoročně navazuje na podobné průvody ve světě. Na pódiu vystoupili i Korben Dallas, Sendreiovci, Modré hory, Katarzia s Jonatánem Pastirčákem a taneční skupina The Kiki House of Vivi. Na náměstí fungovaly stánky různých občanských organizací, například Amnesty International Slovakia, Iniciativa Inakosť, PRIDE Košice, Odyseus nebo Bratislava bez náckov. Účastníci se mohli nechat i bezplatně otestovat na HIV.

Autorka je spolupracovnice redakce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále