V ostravské osadě Bedřiška probíhají Dva týdny bdělosti

Mírumilovné osadě hrozí bourání, obyvatelé se proto snaží své domovy zachránit. Třeba dvoutýdenním festivalem.

V pondělí 9. července zahájili obyvatelé osady Bedřiška akci nazvanou Dva týdny bdělosti. Snaží se tak veřejnost upozornit na to, že místní, kteří v Bedřišce po léta bydlí, jsou v krizové situaci – osadě hrozí bourání a jim ztráta domovů. Snaží se proto dát politikům i veřejnosti najevo, že místo je centrem široké palety aktivit. V následujících dnech se v Bedřišce objeví kapely, chystají se workshopy i diskuzní panely – třeba s tematikou bydlení. Proti osadě dlouhodobě vystupuje Liana Janáčková, kontroverzní politička, bývalá senátorka a současná starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Ta se v minulosti proslavila třeba rozdáváním sirek během své volební kampaně krátce po žhářských útocích ve Vítkově.

V druhé půlce června přišlo prvním rodinám v osadě od městského obvodu obávané oznámení o neprodloužení nájemní smlouvy. Místní, kteří své domovy nechtějí opustit, se proto spolu s podporovateli z řad neziskových organizací a dalších iniciativ rozhodli uspořádat Dva týdny bdělosti. Začátek této akce s podtitulem Barvy Bedřišky připadl na 9. červenec – tedy právě na den, kdy se měly první rodiny z osady nedobrovolně vystěhovat. Po posledním zasedání zastupitelstva města Ostravy, na kterém vystoupili i obyvatelé Bedřišky, se však situace částečně zklidnila. Obvod rodinám na přání primátora Tomáše Macury smlouvy prodloužil o čtyři až šest měsíců. Nejistota a strach ze ztráty bydlení ale mezi místními přetrvává. Akce Dva týdny bdělosti je proto podle organizátorů stále na místě. První program pro veřejnost je naplánován na středu 11. července – odpolední aktivity pro děti vystřídá o půl deváté večer venkovní projekce dokumentu Film jako Brno. Pokračovat pak bude 14., 15. a 18.21. července. Na programu jsou výtvarné dílny, letní kino, autorská čtení, panelové diskuze a řada koncertů.

Zůstat ve svých domovech

Kromě samotných obyvatel se do organizace zapojilo místní komunitní centrum vedené neziskovou organizací Bílý nosorožec, kolektiv Probuď domy, městská galerie Plato ve spolupráci s PAF Olomouc, kino Cineport, literární iniciativa Harakiri Czurakami a další jednotliví aktivisté a podporovatelé Bedřišky.

O Bedřišce, která se díky několikaleté práci místního komunitního centra i aktivitě samotných obyvatel stala funkčním sousedstvím a klidnou lokalitou, se po dlouhé odmlce začalo opět hovořit zkraje tohoto roku. Bylo to právě v souvislosti s bouráním osady, které má v plánu radnice obvodu. Originální osadu finských domků od té doby navštívila řada aktivistů, novinářů i politiků včetně tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, primátora Ostravy Tomáše Macury či jeho náměstka Zbyňka Pražáka.

Osada má mnoho podporovatelů, ale též řadu odpůrců v čele se zmíněnou starostkou Janáčkovou a místostarostou obvodu Mariánské Hory a Hulváky, kteří chtějí lokalitu dle svých slov revitalizovat. Žádné konkrétní plány však veřejnosti dosud nepředložili. Několik obyvatel z lokality již odešlo, většina se však rozhodla ve svých domovech zůstat pod heslem „Zůstaneme a spolu proměníme“. Své domovy a jejich sousedství chtějí i nadále zvelebovat a na přeměnách Bedřišky se aktivně podílet. Více informací najdete na stránkách Bedřiška (pře)žije.

 

Čtěte dále