Pistole v Šanovských sadech a dilema teplických politiků

V teplickém parku vytáhl jeden z účastníků akce Pojídání čuníka plynovou pistoli na muslimskou rodinu. Policie případ řeší, politici ne.

Ospalé lázeňské městečko s malebným centrem, které návštěvník severních Čech nečeká. Lidé se plouží po rozpálených ulicích. Část žen má zahalenou hlavu v hidžábech, občas lze potkat i ženu v nikábu, tedy v oděvu, který ji zakrývá celou, kromě očí. Výjev v České republice nezvyklý, tady ale běžný, protože je léto a město zažívá letní příval hostů z arabských zemí. V Teplicích žije na stálo asi třicet arabských rodin, ovšem až tisíce arabských lázeňských hostů přijíždějí každoročně během letních měsíců. Soužití není vždy bez problémů, v minulosti se ve městě hodně řešilo dodržování nočního klidu nebo odhazování odpadků v parku. Lepší komunikaci se snaží podpořit někteří z obyvatel arabského původu, kteří žijí v České republice trvale. Město udělalo v minulosti také různá opatření, začalo třeba častěji vyvážet odpadkové koše z Šanovského parku, který je známý tím, že v něm arabské rodiny tráví hodně času.

Pojídání čuníka

Právě Šanovský park je místem, kde se kromě lázeňských hostů scházejí i odpůrci islámu. V minulosti zde organizovali hromadné venčení psů, každoročně zde také organizují akci s názvem Pojídání čuníka. Akce vycházejí z představy, že muslimům vadí psi a lidé, kteří jedí vepřové maso. V sobotu minulého týdne se k pojídání čuníka sešlo asi pět lidí s dětmi. A pak se odehrálo něco, k čemu se dosud nevyjádřil žádný z politiků, a událost koluje po internetu ve dvou verzích. Na zpravodajských serverech, jako jsou Echo24, iDnes.cz nebo Info.cz, vycházejí články, kde se píše, že muž vytáhl zbraň na muslimskou rodinu, kdežto na webech, jako je Pravý prostor nebo Eurabia.cz, se dozvídáme, že „arabská mafie řádila v Teplicích! Skupina Čechů byla napadena agresivními muslimy“.

Rozpor v popisu událostí tkví zejména v tom, zda muž zbraní mířil, a také, kdo komu vlastně vyhrožoval.

To, co se v sobotu v Šanovském parku stalo, přitom vlastně není předmětem sporu. Při důkladnějším studiu všech dostupných zdrojů se obě verze událostí vzácně shodují, jen detaily a interpretace se různí. Incident byl totiž z mnoha míst natáčen na videa a kamery, takže o některých věcech není sporu. Třeba o tom, že čtyřicetiletý Ladislav P. vytáhl plynovou pistoli na otce muslimské rodiny. To nakonec nepopírá ani on sám. Rozpor v popisu událostí tkví tedy zejména v tom, zda zbraní mířil, a také, kdo komu vlastně vyhrožoval.

Scházím se v centru Teplic s rodinou, která je po sobotním zážitku stále ještě v šoku. Jdeme se podívat i do parku na místo činu. Rodina si přeje absolutní anonymizaci, neboť má obavy o svou bezpečnost. Jména jsou proto změněna. Pětatřicetiletá Dounia česky rozumí, ale mluví s obtížemi, její manžel, osmačtyřicetiletý Amir, se naopak živí jako tlumočník z arabštiny do češtiny. On zde žije od roku 1989, kdy přijel z Libanonu do Československa na studijní stipendium. Před několika lety si sem přivezl i ženu a žijí společně v Teplicích, kde má Amir jako tlumočník díky arabským lázeňským hostům práci. Dounia navštěvuje kurz češtiny a angažuje se za lepší soužití mezi arabskými hosty a obyvateli Teplic. Jejich děti hovoří česky zcela plynně a bez přízvuku.

„Šla jsem do parku se svými dětmi jako každý den a prošla jsem okolo skupiny lidí,“ vypráví Dounia česky, občas jí s překladem pomáhá manžel. Prošla jsem okolo jednoho muže z té skupiny a ten na mě zakřičel: ‚Ty vole, muslimka!‘“ Dounia se domnívá, že muž ta slova vyřkl proto, že byl přesvědčený, že mu nebude rozumět. Zeptala se ho, jestli má nějaký problém. Odpověděl prý, že má velký problém a že musí muslimy zabít. „Nereagovala jsem, protože mě ta věta vylekala. Muž mě dál vulgárně napadal, nadával mi do černé krávy, také do mě strčili. Bála jsem se o děti. Měla jsem v rukou malého syna, tak jsem reagovala jenom slovy: ‚Co je?‘ Dívky se jen smály,“ vzpomíná Dounia. Proto volala svému muži.

A vytáhl zbraň

Když po patnácti minutách přijel její manžel, chtěl s tím mužem mluvit. Ten se mezitím přesunul do restaurace Pod Lampou, aby si koupil pivo. „Manžel ho tam uviděl a vydal se za ním. Muž položil na lavičku dvě piva, otočil se k mému muži zády a poté vytáhl zbraň a mířil na mého muže. Nevěděli jsme, že je to plynová pistole. Já jsem v ten okamžik začala na manžela řvát, aby utekl. V tu dobu na mě začal muž mířit a něco neustále pokřikoval,“ uzavírá vyprávění o incidentu Dounia. Její děti vše viděly a jsou teď vystrašené, ani nechtěly jít další dny do parku. „Ale vzala jsem je tam znova a snažím se jim vysvětlit, že to byl jen jeden zlý člověk, že jim nic nehrozí.“

Amir posléze zavolal policii, která přijela podle jeho slov velmi rychle a chovala se slušně a profesionálně. Zadrželi muže se zbraní, později ještě obvinili jednu z žen, která u sebe měla mít také plynovou zbraň a rodině také nadávala. Policie naopak neobvinila další z účastnic, místopředsedkyni Bloku proti islamizaci Ivu Procházkovou, která o celé události průběžně informuje na svém facebookovém profilu. „Policisté se mě ptali, jestli mně ta paní také vyhrožovala, ale když jsem tam byl, tak jsem nic takového neslyšel, i když jsme se dohadovali, takže jsem řekl, že ona nám nevyhrožovala,“ vysvětluje Amir. Teprve později se dozvěděl, že jiní svědci slyšeli, že i ona rasisticky nadávala.

Amir s Douniou původně nechtěli incident medializovat, ale když se po Facebooku začala šířit verze událostí, ze které vycházeli jako agresoři oni, rozhodli se přece jen zveřejnit svou verzi. Iva Procházková publikovala na svém FB profilu video, které natočila její dcera. To zaznamenává situaci až ke konci konfliktu ještě před příjezdem policie. V prvních verzích popisu událostí se zbraň vůbec neobjevovala, ale právě na videu zveřejněném na profilu Procházkové o ní hovoří dva hlasy, které zřejmě patří dvěma chlapcům nebo mladým mužům. Dívka, která natáčí video, zde také říká své kamarádce: „Gábi, ale neměla si strkat do něj.“ Ta odpovídá: „Já jsem do ní nestrkala, já měla jen takhlenc loket.“ Hovoří zřejmě o události, kdy Dounia telefonovala manželovi a někdo do ní měl strčit, když měla v rukou malé dítě.

Stejný, přesto jiný příběh

Později vydal na FB prohlášení i Ladislav P. Začátek popisuje podobně jako Dounia, a to tak, že vyslovil ona slova „Ty vole, muslimka“, na což kolemjdoucí žena reagovala podle něj agresivně s tím, jestli má nějaký problém. On jí odpověděl, že ano, že má problém s islámem. Ona prý měla záchvat vzteku a arabsky začala telefonovat svému muži. Pak odešel do hospody, a když z ní vycházel, měl vidět dva muže, jak se k němu řítí. Vytáhl plynovou pistoli, aby ukázal, že je připravený se bránit. Popírá ale, že by s ní mířil, dal ji prý okamžitě zpátky. Pak si sedl do hospody a vyčkal příjezdu policie.

Proti jeho verzi událostí ovšem hovoří videozáznam, který na přání policie nekoluje po internetu a na kterém je vidět, jak chodí po parku se zbraní v ruce. Videí i fotografií z události je více, neboť ho zaznamenávalo více lidí v parku. Policie si na ně vzala kontakty a pravděpodobně je všechny vyslechne, tudíž lze očekávat, že se celá záležitost náležitě prošetří.

Podle Amira vytáhl Ladislav P. zbraň, když stál před pomníkem vedle hospody Pod Lampou. Amir k němu v tu chvíli přicházel z místa původního konfliktu u laviček. Ladislav P. natáhl ruku s pistolí a namířil jí na Amira, když od něj byl pár metrů. Teprve poté, co Amir uviděl na sebe namířenou zbraň, zavolal policii. V obou verzích událostí jsou ještě další rozpory. Ladislav P. tvrdí, že se na něj řítili dva muži, Amir tvrdí, že si šel celou záležitost vyříkat s Ladislavem P. sám. V parku byl sice náhodou přítomný ještě jeden jeho známý, ale ten podle něj jen diskutoval u laviček, za Ladislavem do hospody prý nešel. Iva Procházková zase tvrdí, že hospoda byla daleko. Od laviček, kde seděli je však k pomníku, kde stál Ladislav P., když vytáhl zbraň, vidět dobře, což mohu potvrdit. Na videozáznamu, který Procházková sama zveřejnila, se hlasy domlouvají na tom, že by „mu“ měl jít někdo říct, ať to nedělá. Myslí tím s největší pravděpodobností Ladislava P. a skutečnost, že operuje se zbraní.

Procházková se mnou hovořit nechtěla, na zprávu, kterou jsem ji upozornila na jejím veřejně přístupném profilu, neodpověděla. Ladislav P. si mě po žádosti o rozhovor na FB zablokoval. Pokud jde o jejich popis událostí, tedy vycházím jen z jejich veřejných prohlášení. V příspěvcích Procházkové se také objevuje opakovaně tvrzení, že manžel muslimské ženy křičel na jejího postiženého syna a vyhrožoval její dceři, že jí rozbije hubu. Podle všeho se zdá, že se díky četným důkazům a svědectvím celou událost policii podaří objasnit. V parku bylo totiž kromě známých napadené rodiny i dost dalších lidí, kteří viděli, co se stalo. Zatím jsou Ladislav P. a spolu s ním čtyřiačtyřicetiletá žena obviněni z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. O závažnosti trestného činu a případných trestech rozhodne soud.

Mezi volbami a prosperitou

Mnohem více otázek vzbuzuje fakt, že se žádný z českých politiků k celé události zatím nevyjádřil. Tepličtí politici jsou navíc ve velmi nepříjemné situaci. V uplynulých dvou letech výrazně ubyl počet lázeňských hostů z arabských zemí. To má dvě příčiny: jednak konec dotací jejich států na dovolenou, za kterou si pobyt v Teplicích v minulosti pořizovali, jednak protiislámské nálady a demonstrace. Letos je situace trochu lepší, ale podobná událost může velmi snadno způsobit, že se do města budou lidé z arabských zemí bát jezdit. Situace také tíživě doléhá na zdejší muslimskou komunitu, která zde žije trvale.

Pro politiky je to teď před volbami nelehká volba. Nechtějí si popudit voliče, aby nebyli poškozeni islamofobní vlnou, zároveň si však nutně musí uvědomovat, že z ekonomického hlediska je pro ně úbytek lázeňských hostů problém, což se ostatně v uplynulých dvou letech řešilo i v médiích. Rozhodla jsem se nedávat ve svém textu prostor pro jejich vyjádření, která by mi možná pod tlakem poskytli, ale pouze popsat, co se s největší pravděpodobností stalo. Jaký teď zaujmou postoj, když už nereagovali spontánně, je na nich. Třeba v sobě najdou odvahu říct, že vyhrožovat lidem zbraní a běhat s ní po parku není v pořádku.

Autorka je redaktorka Alarmu.

 

Čtěte dále