Alain Delon a další hvězdy píší Macronovi: „Jde nám o přežití“

Slavné osobnosti z celého světa v reakci na demisi francouzského ministra životního prostředí vyzývají k okamžitému boji za zachování planety. 

Více než dvě stovky známých osobností z různých odvětví vyzývají k „okamžitému a usilovnému“ boji proti klimatické změně. Apel, k němuž se připojily hvězdy světové kulturní scény jako Catherine Deneuve, Wim Wenders, Marion Cotillard nebo Clive Owen, iniciovali a publikovali v deníku Le Monde francouzská herečka Juliette Binoche a astrofyzik Aurélien Barrau.

Reagují tak na nedávnou demisi ministra pro ekologickou tranzici Macronovy vlády, Nicolase Hulota, který je dlouhodobě považován za ikonu klimatického a environmentálního hnutí. Zároveň se domnívají, že je potřeba hrozbu globálního oteplování a změny klimatu obecně „brát vážně“ – jedná se podle nich o největší výzvu současnosti.

Přežití není druhotná záležitost

„Žijeme v době planetární pohromy. V době oteplování klimatu, drastického vymírání živočichů, kolabující biodiverzity, obrovského znečištění země, vody a ovzduší. Přihlížíme také velmi rychlému odlesňování. To jsou všechno alarmující skutečnosti. Budeme-li v tomto rytmu pokračovat, nezbude za několik desítek let téměř nic. Lidé a většina dalších živočichů se nacházejí v naprosto kritické situaci,“ uvádějí na začátku výzvy.

Dále pokračují: „Domníváme se, že jakákoli politická činnost, která neudělá z boje proti této pohromě svoji prioritu, by již neměla být brána vážně. Jde tu o přežití, a taková věc již ze své podstaty nemůže být považována za druhotnou.“

Zmiňovaná rezignace Nicolase Hulota byla jistě pro sepsání apelu výrazným impulzem. Hulot se totiž několikrát vyjádřil, že si již nadále „nemohl lhát do očí“, a upozornil na skutečnost, že současný francouzský prezident není progresivním politikem, protože ekologická témata nejsou jeho prioritou.

Výzva, která ovšem není adresovaná pouze Emmanuelu Macronovi, končí následujícími slovy: „I mnohé další politické boje jsou samozřejmě legitimní. Pokud ovšem tento prohrajeme, nebudeme jej moci nikdy znovu zahájit.“

 

Pedro Almodóvar, režisér

Charles Aznavour, zpěvák

Santiago Amigorena, spisovatel

Aurélien Barrau, astrofyzik

Alain Benoit, fyzik (Akademie věd Francie)

Jane Birkin, zpěvačka a herečka

Juliette Binoche, herečka

Zabou Breitman, herečka a režisérka

Irina Brook, režisérka

Jane Campion, režisérka

Bradley Cooper, herec

Marion Cotillard, herečka

Denis Couvet, ekolog

David Cronenberg, režisér

Willem Dafoe, herec

Alain Delon, herec

Catherine Deneuve, herečka

Claire Denis, režisérka

Romain Duris, herec

Marriane Faithful, zpěvačka

Ralph Fiennes, herec

Mikhaïl Gromov, matematik

Anish Kapoor, sochař

Cédric Klapisch, režisér

Jude Law, herec

Gérard Lefort, novinář

Abd al Malik, rapper

Jean-Luc Nancy, filozof

Michael Ondaatje, spisovatel

Clive Owen, herec

Patti Smith, zpěvačka

Kristen Stewart, herečka

Wim Wenders, režisér

Elsa Zylberstein, herečka

a další

Text uveřejňujeme v rámci kampaně Rise for Climate.

 

Čtěte dále