Jim Carrey: Musíme říct socialismu ano

Jim Carrey, jeden z nejznámějších komiků vůbec, vysvětloval v pořadu Billa Mahera, proč je načase, aby Američané konečně přijali demokratický socialismus.

Americký šoubyznys se od nástupu prezidenta Donalda Trumpa začal výrazně politicky angažovat. Většina veřejně známých osobnostní si zoufala nad prohrou Hillary Clintonové a silně se vymezovala vůči novému prezidentovi. Kanadský komik Jim Carrey, známý z filmů jako Truman Show, Maska nebo Muž na Měsíci, sice také dává jasně najevo svůj negativní postoj vůči současnému prezidentovi, představuje ale určitou výjimku. Ze současné situace podle něj Ameriku nevyvede pokračování centristické neoliberální politiky demokratické strany, jak ji reprezentuje právě Clintonová, ale demokratický socialismus.

Já nemám problém s republikány. Klidně si s Trumpovými voliči sednu a popovídám si s nimi. Jenom přestaňte dělat stupidní voloviny.

V zábavné talkshow pořadu HBO Real Time with Bill Maher Carrey doslova řekl, že je potřeba „konečně říct ano socialismu“. Na mysli přitom neměl jen rehabilitaci tohoto termínu v americké společnosti, ale i politická řešení typu všeobecného zdravotního pojištění nebo zrušení poplatků za studium na univerzitě. Reagoval tak na komentář Billa Mahera, který označil demokratický socialismus za ideální terč, do kterého se příznivci Donalda Trumpa mohou trefovat. „Demokraté musí přijít se strategií, jak odrazit útoky typu: Socialismus? Budete žít ve Venezuele,“ tvrdil v pořadu Maher. Demokratický socialismus se v USA dostal do většího povědomí po nečekaném vítězství Alexandrie Ocasio-Cortez, členky politické organizace Demokratičtí socialisté Ameriky, v newyorských primárkách do Kongresu.

Carrey své vystoupení u Mahera pojal razantně od samého začátku, když si okamžitě položil nohy na stůl, aby ukázal nově koupené boty značky Nike. Tato značka je nyní pod palbou kritiky části americké společnosti za svoji novou reklamu k oslavě třicátého výročí kampaně Just Do It. Za hlavní tvář si totiž zvolila sportovce Colina Kaepernicka, který před dvěma lety zahájil v americkém fotbale protest proti policejní brutalitě vůči Afroameričanům tím, že odmítal stát během státní hymny a místo toho klečel na jednom koleni. „Naše děti vyrůstají v době, kdy na vlastní oči vidí, že je v pořádku lhát a nenávidět polovinu národa. Já nemám problém s republikány. Klidně si s Trumpovými voliči sednu a popovídám si s nimi. Jenom přestaňte dělat stupidní voloviny,“ vyzývá Carrey v rozhovoru. Později se debata stočila i ke zdravotnímu pojištění. „Všichni pořád říkají, že Kanaďani jsou tak milí. Jo, jsou, protože mají všichni zdravotní pojištění,“ reagoval Carrey. „Někteří lidé potřebují naši pomoc a vláda by se o ně měla postarat. Nikdo by neměl přijít o střechu nad hlavou jen proto, že jeho matka onemocní,“ zakončil Carrey svoji obhajobu demokratického socialismu. Kdo z českých herců a komiků bude Carreyho následovat?

 

Čtěte dále