Koho nechá volit protibolševická ODS?

ODS se na billboardech vymezuje proti „bolševické vládě“. Ve volebních spotech nicméně po bolševicku útočí na dredaře s volebním právem.

Pražská ODS vytáhla na sociálních sítích v kampanido komunálních voleb proti fetkám, anarchistům a dalšímu póvlu s volebním právem. Jistě, volby jsou sice pro všechny, ale to neznamená, že všichni členové pravicového demokratického bloku z toho budounadšení. Z vyznění dvou videoklipů, které ODS Praha pověsilana Facebook v rámci závěrečné fáze kampaně pojmenované „pořádek proti anarchii“ to skoro vypadá, že straničtí markeťáci mají největší strach z volební disciplíny asociálů, kteří by je mohli v návalu střízlivosti ve volebních místnostech přečíslit a v Praze si zvolit něco jiného než „poctivou prácia rozumná řešení“.

Mediální útok míří na Piráty, kteří se podle předvolebních výzkumů v Praze přetahují o vítězství právě s ODS. Je jenom škoda, že ODS v případě Pirátů zapomněla na nerdy a geeky, kteří s očima červenýma po noci u počítače taky mají volební právo. Mohlo z toho být pěkné video. Podle ODS ale nejsou jejich spoty zaměřeny vůči nikomu, prý se týkají nějakých fenoménů, které nefungují. Sice vůbec není jasné jakých, ale to je jedno.

Stačí počkat, až nevyřešitelné problémy s automobilovou dopravou nevyřeší hnutí ANO (už se stalo), a ODS je bude moct během dalších čtyř let na radnici nevyřešit sama.

Hlavním předvolebním tahákem ODS je heslo „Bolševická vládo, Praha není stádo“. Ano, v představách ODS zůstává miliardář Andrej Babiš pořád především bolševikem, kterého volí tupé stádo, ale v Praze mu (aspoň napodruhé) pšenka nepokvete. Ve svém antibolševickém zápalu proti druhému největšímu kapitalistovi si pak mediální experti z ODS tak nějak nevšimli, že jejich volební kampaň připomíná ze všeho nejvíc normalizační tažení proti vlasáčům, máničkám a jiným nepřizpůsobivým tehdejší doby. Praha sice není podle ODS stádo, ale je potřeba taky nějak vypadat. Nestádnost není dneska jen tak a kdo si myslí, že to půjde v mikině s kapucí, tak se šeredně plete. Natožpak se u toho povalovat a čumět do blba. Étos protibolševické svobodomyslnosti má svoje limity. Ideologové ODS nejspíš dobře tuší, že každá špína je potenciální ideový diverzant maloměšťácké normality, stejně jako to moc dobře tušili normalizační bolševici.

Předvolební klídek

Jednou z oficiálních, učebnicových výhod demokracie je střídání vlád. Když voliči nejsou spokojení s vládou, jednoduše ji vymění za jinou. V ODS to pochopili správně, stačí počkat, až nevyřešitelné problémy s automobilovou dopravou nevyřeší hnutí ANO (už se stalo), a ODS je bude moct během dalších čtyř let na radnici nevyřešit sama. Proč si v mezičase trochu nezaburcovat proti smažkám s náznakem, že to jsou pirátští (a nejspíš i zelení) voliči? A proč se navážet do ANO, které magistrát ovládá, když má ODS s těmito „bolševiky“ v podstatě shodný program?

Sice kvůli škrtům v rozpočtu na údržbu po předražené stavbě tunelu Blanka spadla lávka v Troji, ale ODS si za svou politikou stojí. Podle Alexandry Udženiji, jedné ze dvou tváří ODS pro pražské volby, byl Pavel Bém nepochopený vizionář. A má naprostou pravdu.

Dokud bude aut v hlavním městě přibývat, problémy se zácpami a nedostatkem parkování nikdy nezmizí – vlády na magistrátu se mezitím můžou spravedlivě střídat a vždycky slíbit, že zrovna oni to během dalších čtyř let zázračně vyřeší. Když dnes proti autům nejsou ani Zelení, mají ve volebních štábech klid a můžou vymýšlet, koho pokálet. Alexandra Udženija se může na svých stránkách věnovat přemítání na téma gentlemanství a azylová politika Německa. Aspoň že už nejezdí autem po cyklostezkách (to bylo nejspíš taky proti anarchii). Předvolební klídek. Nic se nemění. Pokud tedy náhodou nedorazí k volbám smažky. Pak bude muset ODS vysvětlovat, jak to, že se po volbách spojila s hnutím ANO a vytvořila pražskou verzi bolševické vlády.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále