V Bernu se protestovalo proti pay gap, hrozí i stávka

Největší odborová organizace ve Švýcarsku tematizuje platové nerovnosti mezi ženami a muži. Ty tvoří v průměru až dvacet procent. 

Podle odhadu organizátorů protestovalo v sobotu v ulicích Bernu více než dvacet tisíc lidí proti platové nerovnosti. Největší švýcarská odborová organizace Unia, jež pomáhala protest uskutečnit, zmínila v sobotním prohlášení, že ačkoli byla rovnoprávnost žen a mužů zakotvena v ústavě v roce 1981, ženy stále vydělávají v průměru o „skandálních dvacet procent“ méně.

Data poskytnutá švýcarskou vládou ukazují, že mzdy žen jsou napříč všemi zaměstnáními o 18,1 procent nižší než platy mužů. Podstatná část této hodnoty se obvykle vysvětluje rozdíly ve zkušenostech, kvalifikaci a odlišných výších průměrných platů v různých pracovních odvětvích. „Pokud se ale započítají i tyto faktory, stále zůstává rozdíl 7,4 procenta,“ píše se na stránkách Deutsche Welle. I kdybychom porovnali „pouze ženy a muže s totožnými pracovními zkušenostmi na stejných pozicích, pořád tu máme rozdíl tři sta tisíc švýcarských franků, o které ženy v průběhu kariéry přijdou jen proto, že jsou ženy,“ říká Corinne Schärer z organizace Unia.

Řada aktivistů požaduje přísnější verzi zákona, který by platil i pro malé firmy s více než pětadvaceti zaměstnanci a zajistil by potrestání zaměstnavatelů diskriminujících své zaměstnance i případná zaměstnanecká odškodnění.

V těchto dnech se na půdě parlamentu probírá legislativní úprava, která by zajistila větší kontrolu mzdových podmínek ve švýcarských firmách. Už v květnu uzákonila horní komora parlamentu povinnost, aby společnosti s více než stovkou zaměstnanců poskytovaly nezávislým posuzovatelům každé čtyři roky data o mzdách pro kontrolu platové rovnosti. To je ale podle portálu Swissinfo méně než jedno procento všech zaměstnavatelů. Švýcarská Federální rada tak nyní požaduje, aby se povinnost vztáhla i na firmy s více než padesáti zaměstnanci.

Řada aktivistů požaduje ale ještě přísnější verzi zákona, který by platil i pro malé firmy s více než pětadvaceti zaměstnanci a zajistil by potrestání zaměstnavatelů diskriminujících své zaměstnance i případná zaměstnanecká odškodnění. Unia v případě nedodržení těchto požadavků vyhlásí jednodenní „ženskou stávku“ 14. června 2019, v den výročí celostátní stávky z roku 1991, během níž opustily stovky tisíc žen zaměstnání s požadavkem platové rovnosti.

Čtěte dále