Banksyho dílo se po vydražení samo zničilo

Obraz vydražený za více než milion liber se po úderu kladívka změnil v cáry. Vzrostla tím jeho cena?

Jeden z nejznámějších Banksyho obrazů Dívka s balonem z roku 2006 podlehl „sebedestrukci“ jen pár chvil poté, co byl v pátek večer vydražen v londýnské aukční síni Sotheby’s za více než milion liber. Jen co dozněl poslední úder kladívka, spustil se miniaturní drtič papíru schovaný v rámu speciálně navrženém Banksym a z dolní poloviny milionového díla zůstaly jen cáry. „Going, going, gone…“ napsal na svém Instagramu britský umělec, o jehož skutečné identitě se stále vedou spory. K fotce ještě přiložil fotku udivených tváří, které mohl uklidnit alespoň pohled na přeživší červený balon ve tvaru srdíčka.

„Je práce zničená? Nebo se prostě jen transformovala?“ ptá se s nadsázkou na webu Hyperallergic Hrag Vartarian. Alex Branczik z vedení oddělení pro současné umění v Sotheby’s, který byl na aukci přítomen, přemítá, že je možné, že cena obrazu po této performanci ještě vzroste. „Rozhodně jde o první dílo, které se spontánně rozřezalo hned poté, co skončila aukce.“

„Svět současného umění je leckdy bizarní, proto je možné všechno. Na druhou stranu „ničení je nakonec jen forma tvoření“, píše Graham Greene v povídce Ničitelé. Banksyho krok, který lze možná interpretovat jako útok na snobství, konvence nebo samotný trh s uměním, je z druhé strany možné vnímat i jako další samostatné umělecké dílo a následně z něj vytvořit komoditu. Jde tedy uměním skutečně bojovat proti systému?

 

Čtěte dále