Brutální vražda saúdského novináře

Mediálním světem otřásá vražda saúdského novináře Džamála Chášakdžího. Kdo za ní stál? A může negativně ovlivnit vztahy USA a Saúdské Arábie?

Počátkem října odešel saúdský novinář Džamál Chášakdží na zastupitelský úřad své země v Istanbulu, aby si vyřídil záležitosti ohledně svatby se svou tureckou snoubenkou. Z budovy už ale nikdy nevyšel. Turecká vláda okamžitě obvinila Saúdskou Arábii z vraždy Džamála Chášakdžího a dokonce prohlásila, že má audionahrávku z jeho hodinek, která to dokládá. Turecko má se Saúdskou Arábií špatné vztahy zvláště od krize s Katarem, kdy se postavilo na stranu této země, proti které vyhlásilo království Saúdské Arábie v roce 2017 blokádu. Nynější incident se saúdskoarabským novinářem napětí jen zvyšuje.

Tvrdý kritik saúdské vlády?

Chášakdží po svém útěku ze Saúdské Arábie v roce 2017 získal povolení k pobytu v USA. Saúdský novinář, který proslul například rozhovorem s Usámou bin Ládinem, byl ve své domovině šéfredaktorem listu Al Watan a pracoval také jako korespondent ze zahraničí. Již za svého působení v deníku Al Watan byl spojen s kontroverzí, která ho stála místo – nechal tehdy jednoho publicistu kritizovat Ahmada ibn Tajmíju, klíčovou historickou figuru pro tamní wahhábitský islám. Chášakdží s rodinou měl velmi blízko ke královské rodině a nelze o něm říct, že by vždy vystupoval jako nesmiřitelný nepřítel saúdského režimu, jak si možná někteří lidé na Západě myslí. V roce 2007 sice odešel do dobrovolného exilu do Londýna, nicméně stal se poradcem prince Turkího bin Fajsala, diplomatem v Británii a později velvyslancem v USA.


Americká reakce na vraždu novináře působí pokrytecky. V polovině srpna shodilo saúdské letadlo, dodané Spojenými státy, bombu na autobus plný jemenských dětí. Kde byli američtí senátoři tehdy?

Novinář se spíše než kritikem saúdského režimu stal kritikem prince Muhammada bin Salmána, který začal upevňovat svoji moc v roce 2017 i na saúdské poměry nebývalým způsobem. Bin Salmán ve jménu boje proti korupci neváhal nechat zavřít některé vlivné prince, kteří zastávali nejvyšší státní funkce, jako například ministra plánování a hospodářství, velitele saúdských námořních sil a velitele národní gardy. Téhož roku Džamál Chášakdží uprchl ze země, usídlil se v USA a začal psát pro Washington Post. Stal se také častým hostem anglické mutace kanálu Al-Džazíra a z USA začal kritizovat režim více než kdy předtím. Ačkoli saúdská královská rodina byla vždy proslulá svou brutalitou, nebývalou krutost projevuje právě pod taktovkou prince Muhammada bin Salmána, který je nyní faktickým vládcem – svědčí o tom i tato vražda vcelku umírněného kritika a člověka, který měl blízko k vládnoucí rodině.

Z tureckých zdrojů, které měly k dispozici nahrávku z Chášakdžího hodinek, vyplývá, že se na saúdském konzulátě nechystali novináře ani vyslýchat, nýbrž rovnou zabít. Pokud se scéna odehrála tak, jak popisují zdroje, které nahrávku slyšely, muselo se jednat o mimořádně dramatickou a brutální vraždu. Chášakdží byl údajně nejprve odvlečen z kanceláře konzula do vedlejší kanceláře, kde byl položen na stůl. Sám konzul raději v tuto chvíli odešel pryč z místnosti. Scénu provázel děsivý křik, který ustal, až když vrazi píchli oběti zatím neidentifikované sérum. Chášakdží byl podle tureckých zdrojů poté rozřezán na kusy v době, kdy byl ještě naživu. Jeho vrazi – členové týmu specialistů, kteří podle Turků dorazili na konzulát až z Rijádu si při rozřezávání novináře údajně pouštěli hudbu do sluchátek.

USA: dodávky zbraní nezastavíme

Saúdská Arábie nejprve tvrdila, že Chášakdží saúdský konzulát opustil a odmítala jakékoli spojení s jeho zmizením. Teprve v pondělí 16. října, téměř dva týdny od jeho zmizení, začala saúdská vláda připouštět, že tento kritik režimu mohl zemřít na saúdském konzulátě během výslechu.

Reakce USA je sice vůči věrnému spojenci tentokrát ostřejší než obvykle, ovšem od prezidenta Donalda Trumpa jsme se dočkali spíše nejednoznačných slov. Nejprve pohrozil sankcemi proti království, později naopak mluvil o patnáctičlenném týmu vrahů, jako by tu byla nějaká možnost, že tým jednal mimo rozkazy saúdského prince. The New York Times tuto teorii vyvrací. Deník ve své reportáži informoval, že vyslaný tým tvoří lidé z nejužšího kruhu bin Salmána.

Na otázku ohledně uzavřeného obchodu se zbraněmi v hodnotě sto deseti miliard dolarů reagoval Donald Trump alibisticky. Bylo by prý hloupé od dohody odstoupit, protože by Saúdská Arábie koupila zbraně od někoho jiného. Ostřeji už ale mluvili republikánští senátoři Marco Rubio, Rand Paul či Lindsey Graham, který dokonce pohrozil sankcemi a prohlásil, že nepojede do Saúdské Arábie, dokud tam bude vládnout Muhammad bin Salmán.

Velmi ostře se vyjadřovala i mainstreamová média. Na druhé straně je důležité si uvědomit, že Kongres nikdy nebyl se Saúdskou Arábií spojen tak úzce jako s například s Izraelem. Téměř všichni američtí prezidenti od druhé světové války však měli se Saúdskou Arábií nadstandardní vztahy. 

Alibismus a ropa

Zatím nevíme, zda toto pohoršení a nátlak budou mít na vztahy s královstvím nějaký vliv, nelze si ale nevšimnout silné nekonzistentnosti saúdských spojenců. Ačkoli byla s největší pravděpodobností vražda velmi brutální, těžko se ubránit dojmu pokrytectví. USA a Velká Británie společně podporují Saúdskou Arábii v její vražedné domácí i zahraniční politice několik dekád. Kritika nepřišla ani tehdy, když Saúdská Arábie začala bombardovat Jemen, ba co hůře, tyto země ji v tom materiálně i morálně podporují. Jedná se o válku, která podle OSN a dalších mezinárodních organizací způsobila nejhorší humanitární krizi současnosti. V polovině srpna shodilo saúdské letadlo, dodané Spojenými státy, bombu na autobus plný jemenských dětí. Kde byli američtí senátoři tehdy? Rozdíl je bezesporu v tom, že zavražděný saúdský novinář pracoval pro americké noviny, žil v USA a měl tam mnoho kontaktů. Pokud by však brutální umučení nebohého Džamála Kašakdžího mělo pomoci změnit vztah Západu ke zrůdnému saúdskému režimu, bude to jen dobře. Saúdská Arábie nicméně pohrozila tvrdou odvetou, pokud by došlo na sankce. Saúdové mohou použít ropu jako velmi mocnou zbraň.

Slova Donalda Trumpa o důvěře bin Salmánovi a neřízeném týmu vrahounů zatím spíš vypovídají o opaku. Změnu postoje americké administrativy nenaznačují ani záběry z návštěvy amerického ministra zahraničí v Rijádu. Oba muži, Mike Pompeo i saúdský korunní princ, se na nich vřele usmívají. Pompeo označil setkání za velmi přínosné a bin Salmán mu prý slíbil, že vraždu řádně a transparentně vyšetří.

Zatím to tedy vypadá, že dojde spíše na slova novináře Glenna Greenwalda, který se k situaci vyjádřil na svém Twitteru takto: „Oni vědí, že vy víte, že to je lež. Pointa je v tom, dát alespoň nějaké krytí byznysu politických a mediálních elit (včetně americké vlády), aby v něm mohli pokračovat, než ustanou vášně a věc vyšumí.“

Autor je publicista.

 

Čtěte dále