Kanye West rozjíždí kampaň za Blexit

Afroameričané by se podle světoznámého rappera měli rozloučit s americkou demokratickou stranou a přidat se ke konzervativcům.

Kanye West znovu plní palcové titulky. Po kontroverzním setkání s Donaldem Trumpem před pár týdny, během nějž prezidentovi představil návrh vodíkem poháněného letounu s názvem iPlane 1, nevědomky celému světu ukázal své heslo k mobilnímu telefonu (samé nuly) a jako první veřejně v Oválné pracovně vyřkl slovo „motherfucker“, se nyní americký rapper stal tváří kampaně volající po tom, aby Afroameričané opustili řady demokratů.

Takzvaný Blexit se prezentuje jako „příležitost pro ty, kdo se oprostili od politické ortodoxie“, a v jeho čele stojí konzervativní aktivistka, Trumpova hlasitá podporovatelka a čerstvá konspirátorka Candace Owens (ta nedávné bomby adresované prominentním demokratům prohlásila za falešnou operaci iniciovanou levičáky, přestože za nimi stál Trumpův volič). West má být podle řady médií autorem designu oblečení pro tuto kampaň, třebaže sama Owens to na svém Twitteru popírá a tvrdí, že West ji samotnou pouze seznámil se skutečným designérem.

Ať už je pravda jakákoli, kampaň, která se nazývá renesancí a „naší vlastní deklarací nezávislosti“, se dostala do veřejného povědomí. Design nového oblečení s nápisy „Blexit“ a „We Free“ se představil v sobotu ve Washingtonu na konferenci konzervativní organizace Turning Point USA, která sama nemá daleko ke kontroverzím. Za zmínku stojí i to, že Blexit na svém Twitteru „oficiálně prohlásil za hnutí“ s pokorou sobě vlastní Sebastian Gorka, bývalý Trumpův poradce, který je asi nejvíce znám pro své islamofobní postoje a vazby na neonacistické extremisty.

[better-ads type=’banner‘ banner=’38427′]

Blexit je v zásadě klasická kampaň plná vzletných slov a dostatečných zásob líbivého merche, jíž chybí konstruktivní myšlenky a konkrétní kroky. Staví na pojmech jako „láska“ a „sjednocování“, třebaže v jejím jádru je především animozita vůči demokratům. Kolonka „pravdy“ na stránkách kampaně ukazuje prakticky jen vybrané ukázky historie rasismu a násilí spojeného s Demokratickou stranou, aby udržovala představu, že dnešní demokraté jsou v podstatě rovni těm za časů Abrahama Lincolna. Jednostranný příběh o zlé straně, která za všechno může, lze vyčíst i v samotném textu Owens pro web Breitbart.

Otázka politické angažovanosti a bizarních veřejných prohlášení Kanyeho Westa je často probírána ve spojitosti s jeho duševním zdravím. Rapper ve svých písních i v rozhovorech tematizuje depresi, jíž podle svých slov trpí, a řada komentátorů poukázala na jeho nekoherentní řeč v Trumpově pracovně spíše jako na symptom. Asi není úplně naivní věřit tomu, že West opravdu „miluje všechny“ bez ohledu na politické preference, ale jeho náklonnost k lidem jako Trump, potažmo Owens, jež nazvala hnutí Black Lives Matter „ukňouranými batolaty, která předstírají útlak kvůli pozornosti“ a spolupracuje se zakladatelem Turning Point USA, jenž tweetoval záměrně zavádějící statistiky o policejním násilí na černošském obyvatelstvu, není asi tím nejlepším způsobem jak pomoci své komunitě.

 

Čtěte dále