Neodejdeme potichu

Jak se maďarské univerzity připravují na zákaz gender studies?

„Jak to tedy vypadá s genderovými studiemi v Maďarsku?“ To byla otázka, kterou mi lidé pokládali, kdykoli jsem se zmínila, že jdu studovat gender právě na Středoevropskou univerzitu (CEU). Všichni, včetně ostatních studentů CEU, byli samozřejmě zvědaví, co se bude dále dít, když se ve zprávách 10. srpna objevily informace o zákazu genderových studií v Maďarsku. Po zveřejnění zákazu měly univerzity dvacet čtyři hodin na reakci, přičemž mnoho institucí projevilo solidaritu a podporu CEU. Zákaz samotný by však měl být účinný od roku 2019. Dopad má na dvě univerzity: CEU a Eötvös Lóránd University (ELTE), což je nejstarší a nejprestižnější univerzita, spojovaná s pěti nositeli Nobelovy ceny.

Jako důvod pro novou legislativu vláda uvedla, že „zaměstnavatelé“ nemají zájem zaměstnat absolventy oboru. Rozličné zdroje ale poukazovaly na jiné důvody. Například na billboardovou kampaň před vítězstvím premiéra Viktora Orbána v posledním roce, která spojovala Georga Sorose, zakladatele CEU, s imigrační krizí. Podle kampaně univerzita měla být součástí Sorosova plánu na přijímání uprchlíků.

Útok na akademickou svobodu

Někteří kritici uvedli, že toto vládní rozhodnutí je útokem na akademickou svobodu a de facto také útokem na „maďarskou ústavu, která chrání svobodu vědeckého výzkumu a učení“. Dalším problémem, na který poukazují, je výrok ministra lidských zdrojů Bence Rétváriho ze strany Křesťanských demokratů (KDNP). Řekl, že genderová studia jsou proti lidské „existenci“, a zpochybnil legitimitu genderových studií jako akademického oboru. Mimo to předestřel pohled na genderová studia jakožto útok na tradiční rodinu. To se zdá být přesvědčivou argumentací zvláště poté, co Orbán uvedl, že vláda „křesťanské demokracie ochrání tradiční rodinu“.

Někteří kritici uvedli, že vládní rozhodnutí je útokem na akademickou svobodu a de facto také útokem na „maďarskou ústavu, která chrání svobodu vědeckého výzkumu a učení“.

Kritici Orbána a jeho strany Fidesz také spekulovali, že zákaz může být součástí snahy vytlačit CEU z Maďarska, navazující na hlasování ze 4. dubna 2017. Podle článku, který zveřejnil deník New York Times, návrh zákona požadoval, aby univerzity v Maďarsku měly kampus v domovské zemi univerzity, což jsou v případě CEU Spojené státy. Nicméně univerzita samotná má akreditaci nejenom v USA, ale také v Maďarsku a od roku 2004 může vydávat pro některé programy jak maďarský, tak americký titul. Poslední články v New York Times navíc poukazují na splnění všech stanovených vládních požadavků. Univerzita byla například v březnu roku 2018 opětovně akreditována na dalších pět let.

Výlet do Vídně

I když ale CEU vynaložila maximální úsilí, aby zůstala v Budapešti, není jisté, jestli se jí to podaří. Vláda totiž ještě nepodepsala svou část dohody, která by univerzitě umožnila zůstat. Univerzita se tedy rozhodne, co dělat dál, až v prosinci roku 2018. Pokud jde o genderová studia, je situace nejistá z několika důvodů. Jedním z nich je, že vzhledem k tomu, že žádný velký protest na obranu genderových studií nebyl uspořádán, není jejich zrušení v porovnání s přesunem celé univerzity příliš viditelné. Patrně jde o strategii nejenom CEU, ale také ELTE.

ELTE a CEU, které se po překvapivém útoku ocitly v roli spojenců, se rozhodly společně jednat v zákulisí. Univerzita ELTE například uspořádala setkání, kterého se účastnila také CEU, kde bylo vysvětleno, jak by se zákaz dotkl financování univerzit. Podle zdroje z CEU chce univerzita místo razantních akcí čekat na další krok vlády, což ovšem neznamená, že se CEU a ELTE nepřipravují na fakt, že zákaz vstoupí v platnost. Na počátku semestru jsme byli jako studenti CEU obeznámeni s tím, že v případě, že se CEU přestěhuje, stane se tak postupně. Některé obory by se přestěhovaly do nového kampusu ve Vídni – a genderová studia by patřila k těm prvním. Jedním z náznaků může být, že jsme jakožto studenti byli univerzitou pozváni na výlet do Vídně. Všechny náklady jsou hrazeny, přičemž nabídku na výlet dostali jenom studenti a studentky genderu.

Pokud jde o politickou situaci v Maďarsku, panuje ohledně toho, jaké budou důsledky Orbánovy vlády pro CEU, ELTE a genderová studia, nejistota. Při nejmenším však lze poznamenat, že spolupráce obou univerzit, dalších institucí a občanské veřejností zabezpečí, že genderová studia nezmizí z Maďarska potichu.

Autorka je studentka genderových studií na CEU.

 

Čtěte dále