Tupost, nebo selhání brněnských Pirátů?

Primátorka z ODS spojená s exekučním byznysem nepřekvapí. Když jí ale k moci pomáhají Piráti, překvapení to je. A přesně to se stalo v Brně.

Brněnská koalice vedená Markétou Vaňkovou z ODS bude. Poslední možnost tomu zabránit měli členové brněnské Pirátské strany. Ve svém vnitrostranickém referendu ale hlasovali pro koalici, a posvětili tak návrat nereformované brněnské korupční party do vedení města. Kde je pirátské „pusťte nás na ně“, když ho potřebujeme?

Vznik brněnské „koalice napříč spektrem“ ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Pirátů byl výsledkem zákulisního jednání. Budoucí primátorka Markéta Vaňková v televizi tolikrát zopakovala, že nebude obcházet vítěze voleb, až ho obešla a ani mu o tom neřekla. Strategie rapujícího primátora Petra Vokřála z hnutí ANO, který chtěl do vlády ve městě zapojit úplně všechny, selhala. Do své nejširší koalice pozval totiž tolik stran, že už ho ani nepotřebovaly. Dozvěděl se o tom z televize.

ODS se umí domluvit

Zkušení brněnští harcovníci a političtí šíbři z ODS spojení s exekuční mafií nikdy neztratili kontakty a orientaci v brněnské politice. Nic na tom nezměnily ani čtyři roky v opozici. Během Vokřálových oficiálních jednání po letošních volbách tak pro ně nebyl problém se domluvit v zákulisí. Zatímco celostátní ODS si aspoň dala tu práci a do čela postavila pana Čistého 2.0 Petra Fialu, v Brně něco takového měla na háku. Místní volby s tím sice nevyhrála, ale její silnou zbraní stejně byla vždy spíš ochota domluvit se s ČSSD a KDU-ČSL než obliba u veřejnosti.

Že si za současných podmínek někdo na pokutách trošku přivydělá, je podle Koláčného v pořádku a rozhodně ho to nediskvalifikuje pro politiku. Brněnský pirát najednou mluví jako kádr ODS.

Jediným překvapením v této koalici tak byla účast Pirátů. Strana, která si zakládá na svých protikorupčních postojích, se spojila s bývalou exekutorkou Vaňkovou napojenou na kmotra Pavla Blažka. Strana, která ve sněmovně bojuje proti současné exekutorské praxi, se najednou v Brně vymlouvá, že taková jsou holt pravidla hry. Předseda brněnských Pirátů Tomáš Koláčný se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že na vymáhání pokut černých pasažérů není nic špatného. Nejspíš není, nesmíte ale žít v zemi, kde vám jízda načerno může zničit život, a to i když jste ji absolvovali jako dítě. Že si za současných podmínek někdo na pokutách trošku přivydělá, je pak podle Koláčného v pořádku a rozhodně ho to nediskvalifikuje pro politiku. Brněnský pirát najednou mluví jako kádr ODS.

Piráti vs. Piráti

Zatímco pirátka Olga Richterová ve sněmovně bojuje za sociální bydlení, brněnští Piráti se v místní koalici spojují se stranami, které si likvidaci místního projektu zabydlování daly za cíl. Pirátská strana byla také jediná, která dokázala ve sněmovně kvalifikovaně vzdorovat menšinové vládě hnutí ANO, která se letos v létě rozhodla v rámci ušlechtilého boje proti obchodníkům s chudobou bojovat zejména proti samotným chudým v bytové tísni. Andrej Babiš opakoval bláboly, které někde zaslechl, zatímco právě Richterová dokázala argumentovat věcně a s celou stranou stát na straně slabých, na což se pořádně nezmohla ani ČSSD. Plánované kroky ANO málem způsobily kolaps bydlení desítek tisíc lidí. Hnutí ANO naštěstí od svého plánu po uzavření koaliční smlouvy s ČSSD opustilo, ale signál o postoji státu do obcí byl jasný: jediné, s čím vám stát pomůže, je další vytlačování chudých.

Jednou ze světlých výjimek bylo Brno, kde Žít Brno (kandidující v roce 2014 „s podporou Pirátů“) dokázalo v koalici s ANO, KDU-ČSL a Zelenými prosadit projekt Rapid Re.housing. Ten nejenže získal evropská ocenění, ale co je podstatnější, dostalo se mu uznání od starostů a lidí pracujících v oblasti sociálních služeb po celé republice, včetně těch ze severních Čech. Piráti se nyní jako členové brněnské koalice stávají hrobaři projektu, který ukázal, že se to dá dělat jinak. Byť „zabydlených“ rodin bylo jen padesát, symbolická hodnota rehousingu byla v České republice obrovská. Její součástí byla i ochota magistrátu podívat se na lidi v problémech jinak než jen optikou „nepřizpůsobivosti“ a snahy je vytlačit a problému se zbavit. I tohoto přístupu jsou nyní Piráti hrobníky, a to i přesto, že v poslanecké sněmovně dělají, co umí.

Rozpor mezi celostátním vedením a místními organizacemi stran není v české politice nijak výjimečný. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD se několikrát kladně vyjádřila o brněnském projektu Rapid Re.housing, přičemž brněnská sociální demokracie se k němu od začátku staví vlažně až odmítavě. Od Pirátů se ale dalo čekat něco jiného. Zatímco předseda Ivan Bartoš se fotí s romským aktivistou Jožkou Mikerem, brněnští Piráti se spojují s ODS, přičemž členové jejich místních poboček nemají problém fotit se pro změnu s neonacisty, aniž by to vedení strany výrazněji odsoudilo.

Brno bez liberálů

Pochopitelně se nedá výsledná koalice v Brně připisovat jen na konto Pirátů. Kdyby Žít Brno kandidovalo společně se Zelenými, mohli společně mít osm procent (místo dvakrát čtyř) a totéž platí o TOP 09 a STANU. Šestnáct procent brněnských středopravicových ani středolevých liberálů tak není na magistrátu vůbec zastoupeno. Piráti za jejich strategické selhání nenesou sice žádnou odpovědnost, ale za připojení se k hrobníkům jednoho z nejsociálnějších projektů ano.

Je příznačné, že sociální projekt pohřbívají kruhy napojené na exekutorský byznys, který je sám o sobě jedním z původců mizerné situace mnoha lidí v České republice. Že u tohoto procesu asistují Piráti, je velké překvapení a krotí to veškerý optimismus okolo „strany geeků“, zvláště když se vedení strany odmítlo k celému problému jakkoliv vyjádřit s poukazem na decentralizovanou strukturu. V tomto případě je ale mlčení pouhé pokrytectví. Piráti nemuseli měnit stanovy a rušit decentralizovanou strukturu, stačilo, aby zaznělo, že něco je už přes čáru.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále