Varšava zakázala plánovaný obří pochod pravicových extremistů

Na podobný nacionalistický pochod zvou prezident s premiérem.

Polský Den nezávislosti 11. listopadu se každý rok nese ve znamení stále radikálnějších projevů pravicového extremismu, kdy se zejména do Varšavy sjíždějí desítky tisíc nacionalistů. V roce 2017 to podle odhadů bylo až šedesát tisíc lidí, a „pochod nezávislosti“ se tak řadí k největším akcím krajní pravice v Evropě. Pochod centrem města tradičně doprovází kouř červených dýmovnic a skandování nenávistných hesel, mezi nimiž nechybí ani ta antisemitská. Pravidelně také docházelo k násilným potyčkám. Tento rok navíc na Den nezávislosti připadá i stoleté výročí vzniku nezávislého polského státu. Pochod tak měl být opravdu velkolepý, ale zároveň měl přilákat tolik extremistů ze zahraničních neofašistických organizací, že se od něj distancoval i prezident Andrzej Duda.

Primátorka Varšavy Hanna Gronkiewicz-Waltz z opoziční Občanské platformy na tiskové konferenci 7. listopadu oznámila, že tento rok pochod zakazuje. „Varšava už dost trpěla kvůli agresivnímu nacionalismu,“ citoval primátorku deník Gazeta Wyborcza. Rozhodnutí přichází krátce poté, co obdobný pochod zakázala i západopolská Vratislav. Jedním z důvodů rozhodnutí je to, že soudy stále nepřezkoumaly všechny rasistické a nenávistné incidenty z minulého roku. Některé liberální a levicové organizace mají nicméně k zákazu výhrady. Konkrétně vyjádřily obavy, zda by vládnoucí strana Právo a spravedlnost nemohla podobným způsobem v budoucnosti zakázat akce protestující proti vládě.

Události ještě toho samého dne ale nabraly nečekaný zvrat. Mluvčí prezidenta oznámil, že se na Den nezávislsti uskuteční pochod organizovaný vládou a premiérem Morawieckým, patronát převezme prezident Duda. Trasa bude stejná jako v případě zakázaného pochodu extremistů, akce ale bude součástí oficiálních státních oslav stoletého výročí polské nezávislosti. Pochod bude údajně otevřen všem. Otázkou tak zůstává, do jaké míry se i tato oficiální státní akce ponese ve znamení pravicového extrémismu. To ukáže neděle 11. listopadu.

 

Čtěte dále