„Nechceš si zatwerkovat?“ byla dotázána držitelka Zlatého míče

Francouzský DJ se na předávání historicky prvního Zlatého míče pro ženskou fotbalistku vyznamenal svým „vtipným“ dotazem.

Prestižní ocenění Ballon d’Or (Zlatý míč) pro nejlepšího fotbalistu světa je jednou z největších met, kterých může fotbalista dosáhnout. Každoroční ceremoniál, kterému v poslední dekádě dominovala nedostižná dvojice Ronaldo a Messi, se letos rozšířil o cenu pro nejlepší fotbalistku světa. Zatímco nejlepším fotbalistou se stal chorvatský střední záložník Luka Modrić, ženskou kategorii ovládla norská kanonýrka Ada Hegerberg, která mimo jiné letos přispěla gólem k vítězství svého klubu Olympique Lyon v nejprestižnější klubové soutěži Ligy mistryň.

Na co se ptali při předávání Mbappého nebo Modriće? Na věci spojené s fotbalem, samozřejmě.

Slavnostní okamžik předání ocenění pro historicky první držitelku Zlatého míče ovšem pokazil jeden z hostů ceremoniálu – francouzský DJ Martin Solveig, který se čerstvé držitelky Zlatého míče zeptal, jestli by si nechtěla na oslavu zatwerkovat. Twerk je tanec, při kterém se kroutí zadkem a má silné sexuální konotace. Ada Hegerberg pouze sklopila oči a chladně odpověděla, že ne. Situaci se pokusil zachránit bývalý francouzský fotbalista David Ginola, který byl předávání ceny taktéž přítomen a Adu Hegerberg vyzval ke společnému tanci. Vtip neocenil nikdo z přihlížejících a francouzský DJ se posléze šel Adě Hegerberg omluvit.

Sexistický vtip už zkritizoval na sociálních sítích například i britský tenista Andy Murray, který ho označil za „další z příkladů absurdního sexismu ve sportu“. Podle něj nešlo o pouhý vtip. „Na co se ptali při předávání Mbappého nebo Modriće? Na věci spojené s fotbalem, samozřejmě (…) Jsem součástí vrcholového sportu celý život a sexismus tady dosáhl svého nejzazšího stupně,“ řekl anglický tenista. Sama vítězka se k incidentu nechtěla vracet: „Chtěla bych na závěr jenom sdělit všem mladým holkám na světě: věřte samy v sebe!“

 

Čtěte dále