Všichni jsou proruští trollové

Britský think tank The Institute for Statecraft a české Evropské hodnoty šíří fake news namířené proti demokratické levici.

Šéf kanceláře britského ministerstva zahraničí Alan Duncan nařídil vyšetřování v souvislosti s vládním financováním think tanku sídlícího ve Skotsku, který měl za úkol údajný boj s ruskou propagandou. Zdá se ale, že tato organizace daleko překročila rámec své oficiální činnosti a začala se soustřeďovat na dehonestační kampaň proti lídrovi opozičních labouristů Jeremymu Corbynovi a dalším politikům z jeho úzkého okruhu.

Jakub Janda například mnohokrát na sociálních sítích napsal, že Alarm a Deník Referendum jsou média, na nichž se ruská dezinformační propaganda běžně objevuje.

Think tank nesoucí název The Institute for Statecraft je registrován ve skotském Fife jako charitativní organizace, avšak na jeho oficiální adrese se nachází pouze rozpadající se továrna z viktoriánského období, která nenese žádné známky života, natož aby tam sídlilo vedení think tanku, který obdržel od ministerstva zahraničí za rok 2018 přes dva miliony liber pro boj s ruskou propagandou. Jenže ať už má tato organizace sídlo kdekoli, ukazuje se, že se podílela na kampani, která měla házet špínu na labouristickou opozici. Představa, že vládní peníze jsou používány na kampaň proti politickým oponentům, je naprosto šokující. Emily Thornberryová, stínová ministryně zahraničí za Labour Party, proto požaduje okamžité vysvětlení těchto obvinění.

Alarm jako „Putinova pátá kolona“?

Podle skotských novin The Sunday Mail prokazují uniklé dokumenty, že organizace šířila tweety, které vykreslovaly Jeremyho Corbyna jako „užitečného idiota Kremlu“, a útočila i na další labouristické politiky z jeho týmu. Kampaň organizace The Institute for Statecraft s názvem Integrity Initiative vedle retweetování dehonestujících příspěvků na Corbynovu adresu napadla také jeho hlavního poradce a novináře Seumase Milneho, kterého rovněž vykreslila jako člověka pracujícího pro agendu Kremlu. Mluvčí organizace The Institute for Statecraft se k situaci vyjádřil tak, že o hanobících tweetech nic neví a on sám prý nemá její twitterový účet na starosti.

S kampaní Integrity Initiative kooperuje i český think tank Evropské hodnoty. Její ředitel Jakub Janda nazírá na svět optikou, která by klidně mohla nynější labouristickou stranu prohlásit za proruské trolly. Jakákoli malá odchylka, která nemá jediný cíl, tj. označovat Rusko za viníka všeho zla, se tu považuje za „proruskou propagandu“. Jakub Janda například mnohokrát na sociálních sítích napsal, že Alarm a Deník Referendum jsou média, na nichž se ruská dezinformační propaganda běžně objevuje. Jiný analytik Evropských hodnot, Jiří Blažek, zase neváhal označit Alarm za Putinovu pátou kolonu. Je tedy absurdní, že se think tank Evropské hodnoty dušuje bojem proti fake news a propagandě, a zároveň je asociován s jiným think tankem v Británii, jenž je obviňován z nekalého ovlivňování britské veřejnosti pomocí pomlouvačné kampaně, velmi podobné té, kterou ve skutečnosti používá právě ruská propaganda.

Pomluvy a účelový politický boj

David Miller, profesor politické sociologie na univerzitě v Bristolu, se například velmi podivuje nad tím, že kancelář ministerstva zahraničí financuje charitu, která má sice za cíl boj s ruskou propagandou, ale ve finále útočí na politické oponenty nynější premiérky Theresy Mayové. Navíc David Miller zmiňuje fakt, že lidé z Integrity Initiative podporují ty ultrapravicové politiky na Ukrajině, kteří zrovna vystupují proti politice Vladimíra Putina. Politolog zároveň dodává, že činnost této organizace dost pravděpodobně porušuje pravidla, jimiž je ve Skotsku charitativní činnost vázána. Lidé, kteří na ni přispívají, by měli transparentně vědět, na co jsou jejich peníze přesně používány. Nutno říct, že vláda zatím tato obvinění popírá; nicméně se zdá, že uniklé dokumenty hovoří dost jasně. Pokud si Evropské hodnoty nemyslí, že je v pořádku, aby si vláda nějaké evropské země najímala ze státních peněz na dehonestující kampaň proti oficiální opozici organizaci tvářící se jako charita, bylo by asi na místě, aby se od takové spolupráce distancovaly. V opačném případě bude zřejmé, že jim vskutku nejde o boj s fake news, ale jen o podporu určitých politických pozic.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále