Berlín chce regulovat nájmy

Rostoucí ceny nemovitostí donutily berlínskou vládu k návrhu zastropování nájemného.

Špatná dostupnost bydlení není jen pražským problémem, ale zasahuje v podstatě všechny světové metropole. Od finanční krize z roku 2008 totiž investoři zvolili nemovitosti jako bezpečné investice, a jejich ceny tak šplhají vysoko nad možnosti velké části lidí. Podobné problémy se nevyhnuly ani Berlínu, který Deutsche Bank ohodnotila jako jednu z nejdražších evropských metropolí.

S novým nápadem, jak to změnit, přišla berlínská vláda složená ze sociálních demokratů (SPD), Die Linke a Zelených. Sociálnědemokratický starosta Michael Müller na sjezdu své strany slíbil, že právně přezkoumá možnost zastropování výše nájmů a pak se je pokusí prosadit. Návrh podporují i ostatní koaliční strany. Strop by měl být šest nebo sedm eur za metr čtvereční.

Myšlenka se nelíbí opozičním křesťanským demokratům, kteří snahy o regulaci nájmů úspěšně brzdili v minulém volebním období, kdy Berlínu vládli ve velké koalici s SPD. Označují to za levicový populismus a socialistickou myšlenku, motivovanou především špatnými volebními preferencemi sociálních demokratů.

Návrh může ztroskotat také u soudů. SPD ovšem pracuje s argumenty jednoho z německých právníků, který již dříve napsal, že podobné opatření by bylo možné právně obhájit. Podle německého deníku TAZ pozitivní dopad by pro nájemníky hlavního německého města mohl mít už samotný soudní proces, který by mohl odradit investory. V případě úspěchu u soudu by chtěl berlínský starosta prosadit opatření už v tomto volebním období, které skončí v roce 2021.

Čtěte dále