Matteo Salvini: „Itálie a Polsko by mohly vybudovat novou Evropu“

Šéf italské Ligy Severu chce před eurovolbami mobilizovat nacionalistické a krajně pravicové síly z celé Evropy.

Italský ministr vnitra a šéf ultrapravicové Ligy Severu Matteo Salvini prohlásil, že by Itálie spolu s Polskem mohla vyvolat „evropské jaro“, a rozbít tak doposud dominující „osu Německo – Francie“. Jeho snahou je vytvoření ultrapravicových aliancí před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Salvini jednal na středeční návštěvě Polska s představiteli vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Obě strany spojuje především negativní postoj vůči imigraci a muslimům a také euroskeptická východiska. Na tiskové konferenci s polským ministrem vnitra Joachimem Brudzińským uvedl Salvini, že politická situace, která vznikne po květnových evropských volbách, by mohla přinést „renesanci evropských hodnot“. Brudziński pak vyjádřil sympatie k Salviniho drastické protiimigrační politice, která zakazuje člunům s uprchlíky vplout do italských přístavů, a zároveň dodal, že Polsko a Itálie sdílejí společné cíle, jako je obrana hranic a zlepšování podmínek v zemích, odkud migranti přicházejí.

Salvini jednal na středeční návštěvě Polska s představiteli vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Obě strany spojuje především negativní postoj vůči imigraci a muslimům a také euroskeptická východiska.

Návrh na vytvoření panevropské sítě nacionalistických uskupení přednesl Salvini již loni v květnu, kdy sestavil vládu se svým bývalým rivalem Hnutím pěti hvězd, v jehož čele je Luigi di Maio. Na říjnové konferenci v Římě pak Salvini uzavřel partnerství s francouzskou ultrapravicovou političkou Marine Le Penovou. Uvedli tehdy, že nadcházející eurovolby přinesou novou éru „zdravého rozumu“. Nacionalistické strany prý mají obnovit v Evropě hodnoty, hrdost a důstojnost pro obyčejné pracující.

Salviniho koaliční partner di Maio zároveň oznámil, že připravuje volební manifest s evropskými populistickými stranami. Toto úterý v Bruselu jednal s polským politikem Pawlem Kukizem, bývalou rockovou hvězdou, která stojí v čele radikálně pravicové strany Kukiz ’15, a dále s Ivanem Sinčićem z chorvatské strany Živoucí zeď a Karolinou Kähönen, spoluzakladatelkou finské ultrapravicové strany Liike Nyt. Jak di Maio napsal na svém facebookovém profilu, právě tyto politické strany podle něj představují „nejlepší a nejkrásnější energie v Evropě“.

Di Maio začátkem týdne nicméně rovněž podpořil francouzské žluté vesty vzkazem, „aby se nevzdávaly“, a uvedl, že jim jejich protesty připomínají sílu, ze které vzešlo Hnutí pěti hvězd. Tímto vyjádřením se ovšem dostal do konfliktu s francouzskou politickou scénou. „Di Maio si je vědom toho, že vyjádření sympatií ke žlutým vestám je zároveň pokusem o zvýšení popularity vlastní strany, když voličům připomíná, že i ona byla revoluční. Je ale naivní, že zasahuje do francouzské politiky a neuvažuje přitom nad tím, jak by se měl ministr v evropském kontextu chovat,“ říká Mattia Diletti, politolog na univerzitě Sapienza v Římě. „Salvini má stejná hesla jako ultrapravicové strany v Evropě, jenže má naprosto odlišné strategie, takže si nemyslím, že by reprezentoval v příštím evropském parlamentu opravdu mocnou nadnárodní sílu,“ dodává Diletti.

 

Čtěte dále