Poslanci zamítli vstřícnější podobu oddlužení

Poslanecká sněmovna zamítla senátní návrh insolvenčního zákona a přijala sněmovní verzi.

Alarm už deset let reprezentuje své čtenářky a čtenáře v české společenské debatě. Pomozte nám udržet tento výrazný hlas na české mediální scéně.
Podpořím Alarm

Poslanecká sněmovna se v úterý rozhodovala mezi dvěma verzemi novely insolvenčního zákona. Poslanci nakonec zamítli senátní návrh a přijali návrh Sněmovny. Pro senátní variantu hlasovali poslanci Pirátů, STANu, lidovců a větší část sociálních demokratů (zdrželi se Jan Birke, Petr Dolínek a Roman Onderka). Za KSČM podpořilo senátní návrh osm přítomných poslanců, z TOP 09 i z SPD pro návrh hlasovali tři poslanci, z hnutí ANO pouze Eva Fialová. Z ODS nehlasoval pro senátní návrh nikdo. Poslanci poté přijali drtivou většinou původní sněmovní verzi 181 hlasy, zdrželo se pět poslanců ODS.

Podle přijaté novely se nyní mohou dlužníci oddlužovat buď během tří let, přičemž musí uhradit alespoň padesát procent dluhu, anebo během pěti let a soud až na konci oddlužovacího procesu posoudí, zda se o splácení dluhu opravdu snažil a jestli neporušil pravidla. Zákon lze podle mnohých odborníků na dluhovou problematiku interpretovat i tak, že pokud dlužník neuhradí třicet procent dluhů, má se za to, že porušil své povinnosti.

V zamítnuté senátní verzi byla odstraněna podmínka splacení třiceti procent dluhu a hranice nejmenší možné měsíční splátky insolvenčnímu správci byla snížena na tisíc korun. Součástí navrhovaných změn bylo i to, že by se plnění podmínek insolvence posuzovalo během oddlužování, a nikoli až na konci procesu.

Novela tak přináší výraznější změnu pouze pro dlužníky se starobním a invalidním důchodem, kteří se mohou nově oddlužit za tři roky, aniž by museli dosáhnout požadovaného limitu. Současně ale musí platit insolvenčnímu správci a minimálně stejně vysokou částku dál splácet – dohromady tedy musí uhradit alespoň 130 tisíc korun. Tuto možnost mohou využít pouze jednou.

 

Čtěte dále